начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

отпуск при починал роднина ?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отпуск при починал роднина ?

Мнениеот fireball » 04 Май 2006, 10:35

Приятелката ми работи в държавна институция - БАН. Миналата седмица баба и почина във вторник. Тя предупреди шефа си, че ще си замине и си взе за почивни дни сряда, четвъртът и петък, като се разбраха по-късно да оправят процедурата за отпуск.
Тази седмица тя му казва, че иска да вземе 2 работни дни (сряда и четвърък) като платен отпуск, полагащ и се по закон в случай на починал роднина и един ден (петък) като платен отпуск от полагащия и се годишен платен отпуск. Носи му бележка, че е присъствала на погребение на роднина, изкарана от общината или погребалното (не съм сигурен точно).
Шефа и отказва да и предостави 2-та дни отпуск за починал роднина, и и казва, че тя си има достатъчно неизползван платен отпуск и трябва от него да вземе. Защото това било държавно предприятие, а не било като частните фирми. Засега тя отказва да подпише, че си взима 3 дни отпуск от полагащия и се платен.

Този шеф в нарушение ли е?
Как да се действа за да се опонира по законен път това негово решение, ако той е в нарушение?
fireball
Нов потребител

Мнениеот ron_wizly » 04 Май 2006, 11:06

! КТ чл. 157 ал. 1: Работодателят е длъжен да освобождава от работа работника или служителя:

точка 3. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при смърт на родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или други роднини по права линия - 2 работни дни;

Обаче не съм юрист, просто чета законите и поради тази причина си имам проблеми в настоящата си служба. Началниците не обичат някой да си знае правата, особено като ги знае повече от тях!

Emoticons
ron_wizly
Нов потребител

Мнениеот n_penchewa » 04 Май 2006, 13:01

Дните са погребение на роднина по КТ са два, но се ползват наистина за това. Ако се паднат в почивни дни, се ползват в първите дни на новата седмица. Т.е. може да се оформи така отпускът за първата сряда и четвъртък. Разбира се срещу представяне на документа.
n_penchewa
Младши потребител

Назад към Трудово право