brendan написа:amorosa написа:Бях си обещала вече да не влизам по форумите, защото се дразня, но вчера си говорихме с Круела, че може би и това е вид терапия. Напълно сте прав, както и Колегата.Всъщност всеки от нас е прав, защото си казва нещата от негова гледна точка. Мога да потвърдя, че в нашия съдебен район, когато ходим на произшествия, с нас са всички свободни в този момент дознатели, за да се учат - по разпореждане на прокуратурата, а и по тяхно желание. Разбираме се отлично, защото няма какво да делим, и си помагаме. Няма да скрия, че се учудвам на изразените мнения, че нашето полежение е цветущо. Няма спор, обаче, че е по-добро от това в дознанието, и много жалко.След като основната част от разследването ще е там, по този начин нито може, нито трябва да работят тези хора. Искрено им пожелавам някой най-после да го разбере. Стига сме се карали хора. На тема професионализъм- нещата са относителни и субективни. На тема опит - са категорично ясни. На тема условия- са трагични. На тема реформа-също.Наистина няма какво да делим. Дайто по-добре да си открием нова тема- какво ни пречи да разследваме. е, тук може много да се пише- и за "реформата", и за условията, и за безумните и скъпоструващи "нови" норми.Има какво да се каже. Другото, май вече е свирено.
КЪМ УВАЖАЕМАТА КРАВЕЛА ОТ ТОПЛОТО И КАБИНЕТЧЕ. СКЪПА ДОБРЕ РАЗБИРАМЕ, ЧЕ ЗА ВСИЧКО СА ВИНОВНИ ДОЗНАТЕЛИТЕ. ПРЕДИ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ СИ ПРИЗНАВАМ, ЧЕ ГЛЕДАХ С РЕСПЕКТ НА СЛЕДСТВИЕТО. СЛЕД ИЗВЕСТНИ НАБЛЮДЕНИЯ, ПОЗВОЛИ МИ ДА ПОВЪРНА, ОСОБЕНО КАТО СЛУШАМ ТВОИТЕ ХВАЛЕБСТВИЯ. ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ ВАС СА ДЕГРАДИРАЛИ ТИПОВЕ, СЪС СЪМНИТЕЛНА КОМПЕТЕНТНОСТ. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВРЪЗКИ И ПАРИ СЕ НАБУТАХТЕ В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ И В ПРОКУРАТУРАТА. А ТИЯ "НОВИТЕ" ПРОКУРОРИ НАПРАВО ЗАДРЪСТИХА СИСТЕМАТА С ТЪПИЗМИТЕ СИ И "ОРИГИНАЛНИТЕ ИДЕИ" ПО РАЗСЛЕДВАНЕТО. АКО ПРОЯВЯВАШ ИНТЕРЕС МОГА ДА ТИ ДАМ ЧУДЕСНИ ПРИМЕРИ ЗА ТОВА. А КОЛКОТО ДО ФИЗИЧЕСКАТА ВИ ФОРМА .... ФОРМА НЕ Е ТОЧНАТА ДУМА., А ПО СКОРО ЛИПСАТА НА ТАКАВА.
А СЕГА ИСКАМ ДА ПОПЛАЧА ЗА ДОЗНАНИЕТО., ГОРКОТО СВИЛО СЕ МЕЖДУ ДВА ВОДЕНИЧНИ КАМЪКА: ПРОКУРАТУРА И ПОЛИЦИЯ/ ПО СПЕЦИАЛНО ОПЕРАТИВНАТА И ЧАСТ/. МИЗЕРУВАЩО, ВЕЧНО ЗАБЪРЗАНО ЗА НЯКЪДЕ, СТРЕСИРАНО, МРАЗЕНО ОТ ВСИЧКИ. КОГАТО ВИ ГЛЕДАМ МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА, ДОРИ В ДУШАТА МИ ДА ИМА БОЛКА И ГОРЧИЛКА, МИ СТАВА ХУБАВО ЗАЩОТО ВИ ИМА. ВИЕ СТЕ ВЯТЪРА НА ПРОМЯНАТА, КОЙТО МОЖЕ ДА ОТВЕЕ "ГАДНАТА СИСТЕМА, КОЯТО Е В МОМЕНТА". НАТИСКЪТ НА ЕВРОПА Е НАШ СЪЮЗНИК. Е, БАВНО ЩЕ СТАВАТ ПРОМЕНИТЕ, ТОВА Е УМИШЛЕНО РАЗБИРА СЕ. НО ЩЕ ГИ ДОКАЧАМЕ, АКО НЕ УМРЕМ ОТ ГЛАД ДО ТОГАВА.
Цитирал си мой, и то- "миролюбив" постинг, за да обидиш колежката ми Круела.Явно, дознателю, не държиш на дребните подробности като това - кой кой е.Дано и по служба да не си така. Тя е в болнични,
и ако изобщо би си губила времето да ти отговаря, щеше да ти каже само, че това не е език и поведение на мъж.Но, понеже си цитирал мен, ще ти отговоря аз.
Първо- за възпитанието.То вкючва в себе си и способността, когато спориш с някого, да излагаш аргументите и тезите си, и да убедиш събеседника, а не да го обиждаш, което е израз на безсилие и злоба. Ако беше виждал Круела, нямаше никога да ти дойде през ум да я наричаш така. Употребеното от теб "обръщение", спокойно и без последствия, би могъл да използуваш само по отношение на познати и близки на теб хора - като майка, съпруга и прочие.Ако те изтърпят, и ако такъв е стилът на общуване в семейството ви.Та,да си дойдем на думата, това не е, и не трябва да бъде поведението на един мъж, особено- спрямо жена. Все едно аз да се обърна към теб със "Скъпи ми, простако, от н-ското РПУ". Не бих го направила, не подхожда на дама, пък била тя и следовател.
На второ място- за агресията. При теб е извън нормалните граници, потърси помощ, че плачкаш за ре-подбор, доколкото виждам, а психическата устойчивост е важна за работата ни.
На трето място- за постинга ти. Смях се. Що не дойдеш в "топличкия ми кабинет", в който парно няма, доколкото знам, от 1998 г., с протеклия ми таван и свлечените тапети, с падащата от само себе си врата, които доскоро делях с други колеги?Ще се греем на собствената ми печка, и ще делим тоалетната, в която тече "материала" от втория етаж, и ще слагаме кофи в ъгъла, когато вали, но ще си работим, и ще сме заедно...Защо, като ти се види толкова цветя и рози ситуацията при нас, не вземеш да издържиш един конкурс, пък да станеш следовател?От хубавото ли бягаш, що ли, или обичаш да ти е трудно, или си мазохист, та стоиш в това "мизеруващо, вечно забързано за някъде, стресирано, и от всички-мразено, дознание"?Пък, вземи, хвани на хляба мекото, и ела при нас- ще ходиш с "Лада" на моя възраст на произшествия, ще си слагаш делата в кантонерка, щото няма пари за каса, ще работиш и ще пееш.Само образование ти трябва, и да спечелиш общонационален конкурс, да те одобрят от ВСС, да минеш нашето проучване, и обучение с изпит по ЗККИ.Вярно, ще се наложи да си заедно с "деградиралите типове със съмнителна компетентност", но от една страна деградирали типове има навсякъде, та и при вас, а компетентността все още на този етап, е по-голяма от вашата, и плод на дългогодишен труд.И за "липсата ни на физическа форма" ще се погрижиш. Аз съм тренирала фигурно пързаляне, но ти - ако си, например, каратист, лесно ще се справяме с обвиняемите- аз - гъвкава, ти- с един удар. За "набуталите се в прокуратурата и съда с връзки и пари" следователи, ще те посъветвам да отвориш сайта на ВСС. Колко стотин души преминават на работа в прокуратурата и съда? Знаеш ли? Ами-общо около 700. Много връзки, много пари, много нещо. И всичките- все заради това, да му се не види, няма справедливост. Ами ти- грамотен, компетентен, онеправдан в това "изстрадало дознание", защо не вземеш да станеш прокурор или съдия? Достатъчно е да те поканят от съотв.звено, или да издържиш конкурс, ако нямаш стажа да не си младши?Мазохист ли си, човече, та седиш там, или просто обикновен и неуспял...
А сега за дознанието-трябва да е твърде скудоумен човек, за да не разбере, че повечето от нас не поставят въпроса кой бил по-голям професионалист. Това са относителни неща. Поставяме въпросите, които вълнуват и вас- кой и кога ясно, и веднъж завинаги ще урегулира броя на щата, статута, и правомощията на разследващите органи, материалната им база, заплащането, условията на работа. Ако не си разбрал, че това ни боли, и съчувствието ни към вас за ситуацията, в която сте, по-зле за теб.Но нека и да не хиперболизираме нещата.Били "вятъра на промяната".Ами къде "вяхте" последните шест години, та никой не усети резултата? Или промяната?Та халът си е същият, че е по-зле, че си прехвърляме тестове като волейболна топка. Защото, ако ти не помниш, голяма част от първоначално прехвърлените при вас текстове, няколко месеца по-късно "скорострелно" ни бяха върнати обратно.Сега пак ни ги взеха. Явно разчитат, че след като шест години данъкоплатците плащат за съществуването на този институт, той трябва да оправдае доверието. Макар, че дебатите и съпротивата бяха големи, и от много институции. Въпреки това, обаче, в НПК бе запазена възможност, прокурорът да изземва дела от един орган и да възлага на друг. В нашия район все едно дознание няма, почти всичко ни образуват направо като сл.дело, или изпращат следовател да отпочне, вместо дознател, а те идват с нас-да се обучават. Е, аз да взема ли да кажа:"Боли ме сърцето за това изстрадало следствие, дето още работи и това, дето не му е работа, че и обучава непрекъснато хора с претенции да са разследващи, което пък съвсем не му е работа"?!! С какво ви пречим да се доказвате, като искате да работите?Ами, работете!Аз няма да рева, че ми остават само полицаи на подсъдност и възможността прокурорът да изземе от вас, пък да ми даде. От по-малко работа кой плаче?Работете, нали казваш, че "Европа" е с вас. Да ви даде европейско заплащане и условия, това го пожелавам искрено. А нас не ни мислете. Имаме си работа, искат ни навсякъде.Винаги може да дойдем и при вас. Нали законотворците, че и самото МВР прецени , че ще взима" деградиралите типове със съмнителна компетентност от следствието" без конкурс и без каквито, и да е изисквания. А това само по себе си е най-добрата оценка и признание, което можехте да ни дадете.
Извинявам се за дължината на постинга.От това "есе" с махленско-хамалски привкус просто се вбесих.Което не означава пълното ми уважение към хора от вас като "Полицай", Динев, Ludi,и "Ченге". Искрено им пожелавам успех.