начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

УАС на чуждестранно ЮЛ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

УАС на чуждестранно ЮЛ

Мнениеот ТЕА » 25 Яну 2006, 22:35

Мили, колеги, знаете ли дали от Агенцията по вписванията могат да ми направят официална справка за чуждестранно дружество, което понастоящем няма никаква връзка с България. Необходимо ми е, за да го конституирам като ответник по делото. Тези "европейски" дружества би трябвало отдавна да имат система за достъп он-лайн, или...Само не казвайте, че трябва да ходя до чужбина, за да вадя документ за актуално :?
ТЕА

Мнениеот Гост » 25 Яну 2006, 22:42

Необходимо е официално искане за издаване на такова удостоверение до органа, който е регистрирал дружеството в съответната страна.
Конституирайте го като ответник и поискайте съдебно удостоверение, което ще приложите към молбата си.
Гост

Мнениеот ТЕА » 25 Яну 2006, 23:33

Искате да кажете да пиша до съда в Германия и да приложа съдебното удостоверение? А не може ли да помоля нашия съд да направи това запитване?

Уф, първо мъки по обезпечение, после иск, после шикалкавене, сега това....
ТЕА

Мнениеот Гост » 26 Яну 2006, 10:34

Разбира се, можеш да опиташ и със съдебна поръчка.
Виж Конвенцията за събиране на доказателства в чужбина по граждански или търговски дела (Ратифицирана със закон, приет от XXXVIII Народно събрание на 8 септември 1999 г. - ДВ, бр.83 от 1999 г. В сила от 22 януари 2000 г., обн.,ДВ,бр.13 от 15 февруари 2000 г.).

Трябва да те предупредя, обаче, че е доста бавна и тромава процедура.

Затова използвай паралелно начина, който ти предложих по-горе.

Успех!
Гост

Мнениеот ТЕА » 26 Яну 2006, 13:29

Много Ви благодаря за съвета. Това е първото ми дело - не съм адвокат и само пиша нещата на приятелите си, и най-трудно ми е в тези процедурни ситуации...

Днес вече мисля над някакъв по-елегантен вариант-да поискам съда да задължи по чл.152, ГПК новия ответник /чуждестр.ЮЛ/ да представи сам той актуалното си и в превод. И същевременно да посоча за съдебен адрес на това чуждестранно лице - адреса в България на ФЛ, което е било управител на Представителството/ЗАЛИЧЕНО/ на чужд.ЮЛ и което бълг.ФЛ атакува исковете ни. Чудя се дали може така...
ТЕА

Назад към Търговско право