Здравейте.
Предстои ми покупка на имот, който харесах, като при огледа изрично попитах дали имота е личен или наследствен, и продавача ми отговори, че имота е личен. Впоследствие дадох стоп-капаро на брокера, но в копието на нотариалния акт видях, че имота всъщност е придобит посредством заверен препис на саморъчно завещание. Има ли основание за безпокойство, че дори всички документи да са напълно изрядни, след време да се появи някой, който да търси нещо и това да се отрази негативно на мен, въпреки че аз нямам никакво отношение към завещанието и исканията на останалите наследници? Може ли да бъде оспорено завещание, което е напълно легално и заверено от нотариус? Има ли някакви документи, които мога да изискам, за да съм напълно сигурен, че моите интереси ще бъдат защитени, който и да предяви претенции? Какви могат да бъдат последствията и имам ли право да поискам обратно стоп-капарото, което съм дал, като доводите ми са, че съм бил подведен от продавача, за което нямам свидетел? В договора за стоп-капаро не е уточнено по какъв начин е бил придобит имота и в тази връзка, мога ли да се позова на факта, че след време може да се появи наследник, който е бил пренебрегнат и ако ми откажат връщане на капарото, да си потърся парите по съдебен ред?
Благодаря!
- Дата и час: 04 Апр 2025, 23:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покупка на имот, придобит със завещание?
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Покупка на имот, придобит със завещание?
Не правете излишни движения, само си усложнявате - взимате имота и - това е - излишни тревоги Ви вълнуват.
Плащате си всичко на всички и си взимате ключовете.
Няма никакъв проблем - както си решите пък - откажете се тогава - Ваша си работа.
Няма проблем при завещанията - всичко е на ниво-общи приказки.
Не се дърпайте от сделката. Паниката е по-скоро мнима.
Плащате си всичко на всички и си взимате ключовете.
Няма никакъв проблем - както си решите пък - откажете се тогава - Ваша си работа.
Няма проблем при завещанията - всичко е на ниво-общи приказки.
Не се дърпайте от сделката. Паниката е по-скоро мнима.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Всяка една вещнопрехвърлителна сделка може да бъде развалена в даден момент. Никой не е застрахован.
Саморъчното завещание може да бъде атакувано от заинтересовано лице и ако бъде обявено за нищожно, ще бъдете отстранен от имота.
Принципно, не следва да има проблем с подобен вид сделка, но правилно би било да наемете опитен адвокат, който да разгледа казуса 'от-до' и направи анализ на документите и обстоятелствата, за да се напълно спокоен.
Саморъчното завещание може да бъде атакувано от заинтересовано лице и ако бъде обявено за нищожно, ще бъдете отстранен от имота.
Принципно, не следва да има проблем с подобен вид сделка, но правилно би било да наемете опитен адвокат, който да разгледа казуса 'от-до' и направи анализ на документите и обстоятелствата, за да се напълно спокоен.
- propensity
- Потребител
propensity написа:Всяка една вещнопрехвърлителна сделка може да бъде развалена в даден момент. Никой не е застрахован.
Консултирах се с адвокат, но той не ми каза нищо по-различно от това, което знаех - а именно, че има вероятност някога някой да поиска нещо, макар и шансът да бъде развалено завещанието, да е нищожен.
Оттеглих се от сделката.
- aboveandbeyond
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|