начало

Прокуратурата прекрати основното дело по казуса „Осемте джуджета“ Прокуратурата прекрати основното дело по казуса „Осемте джуджета“

Покупка на имот, придобит със завещание?

Казуси за недвижими имоти

Покупка на имот, придобит със завещание?

Мнениеот aboveandbeyond » 23 Мар 2025, 16:33

Здравейте.

Предстои ми покупка на имот, който харесах, като при огледа изрично попитах дали имота е личен или наследствен, и продавача ми отговори, че имота е личен. Впоследствие дадох стоп-капаро на брокера, но в копието на нотариалния акт видях, че имота всъщност е придобит посредством заверен препис на саморъчно завещание. Има ли основание за безпокойство, че дори всички документи да са напълно изрядни, след време да се появи някой, който да търси нещо и това да се отрази негативно на мен, въпреки че аз нямам никакво отношение към завещанието и исканията на останалите наследници? Може ли да бъде оспорено завещание, което е напълно легално и заверено от нотариус? Има ли някакви документи, които мога да изискам, за да съм напълно сигурен, че моите интереси ще бъдат защитени, който и да предяви претенции? Какви могат да бъдат последствията и имам ли право да поискам обратно стоп-капарото, което съм дал, като доводите ми са, че съм бил подведен от продавача, за което нямам свидетел? В договора за стоп-капаро не е уточнено по какъв начин е бил придобит имота и в тази връзка, мога ли да се позова на факта, че след време може да се появи наследник, който е бил пренебрегнат и ако ми откажат връщане на капарото, да си потърся парите по съдебен ред?

Благодаря!
aboveandbeyond
Младши потребител

Re: Покупка на имот, придобит със завещание?

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Мар 2025, 02:07

Не правете излишни движения, само си усложнявате - взимате имота и - това е - излишни тревоги Ви вълнуват.

Плащате си всичко на всички и си взимате ключовете.

Няма никакъв проблем - както си решите пък - откажете се тогава - Ваша си работа.

Няма проблем при завещанията - всичко е на ниво-общи приказки.

Не се дърпайте от сделката. Паниката е по-скоро мнима.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот propensity » 24 Мар 2025, 12:24

Всяка една вещнопрехвърлителна сделка може да бъде развалена в даден момент. Никой не е застрахован.

Саморъчното завещание може да бъде атакувано от заинтересовано лице и ако бъде обявено за нищожно, ще бъдете отстранен от имота.

Принципно, не следва да има проблем с подобен вид сделка, но правилно би било да наемете опитен адвокат, който да разгледа казуса 'от-до' и направи анализ на документите и обстоятелствата, за да се напълно спокоен.
propensity
Потребител

Мнениеот aboveandbeyond » 24 Мар 2025, 23:38

propensity написа:Всяка една вещнопрехвърлителна сделка може да бъде развалена в даден момент. Никой не е застрахован.

Саморъчното завещание може да бъде атакувано от заинтересовано лице и ако бъде обявено за нищожно, ще бъдете отстранен от имота.

Принципно, не следва да има проблем с подобен вид сделка, но правилно би било да наемете опитен адвокат, който да разгледа казуса 'от-до' и направи анализ на документите и обстоятелствата, за да се напълно спокоен.

Консултирах се с адвокат, но той не ми каза нищо по-различно от това, което знаех - а именно, че има вероятност някога някой да поиска нещо, макар и шансът да бъде развалено завещанието, да е нищожен.
Оттеглих се от сделката.
aboveandbeyond
Младши потребител

Назад към Имотни казуси