начало

Отнемането на коли от пияните и дрогираните шофьори стигна и до съда в Люксембург Отнемането на коли от пияните и дрогираните шофьори стигна и до съда в Люксембург

Електронен фиш за превишена скорост

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Електронен фиш за превишена скорост

Мнениеот propensity » 31 Дек 2024, 00:22

Привет, банда, отдавна не съм се появявал тук.

bozyo, има ли резултат от депозираните жалби по чл.34 ЗАНН?

Сестра ми отишла да си поднови личната карта и от паспортната служба са ѝ казали, че има невръчени (ел.) фишове към КАТ. Дали са ѝ да подпише някакво уведомление, на което пише:

УВЕДОМЛЕНИЕ:

Уведомен/а съм, че в Автоматизираната информационна система "Управление на наложени глоби по наказателни постановления и извършване на плащания по тях през Интернет, SMS и WAP (АИС-АНД) на МВР имам задължения по ЗДвП, които са със статут "неплатен" , и/или невърчени наказателни постановления или електронни фишове.

Уведомен/а съм, че някои от глобите може да е наложена в качеството ми на представител на юридическо лице.

След това от паспортната са ѝ казали да иде на някакво гише на КАТ, но там нямало никой.

Тъй като имам точно 0 опит с електронни фишове, чудя се това 'уведомление' представлява ли 'връчване' на електронния фиш по надлежен ред? По мое му, не виждам как. Но да не играят на мръсно.

ЕФ са сравнително стари. При проверка в сайта на МВР, единият е издаден на 09.23, другият от 03.24. Не е знаела, дори не може да си спомни за подобно нарушение. ЕФ са за превишена скорост, което е силно съмнително, защото тя подчертано кара бавно, както повечето жени. Не е известявана по никакъв начин и не е получавала нищо.

Та въпросът е, 'връчени' ли се водят вече ЕФ и текат ли преклузивните срокове за обжалване?
propensity
Потребител

Мнениеот bozyo » 31 Дек 2024, 21:36

propensity написа:bozyo, има ли резултат от депозираните жалби по чл.34 ЗАНН?

уверен ли сте, че аз имам отговор на въпроса?

от nikodim77 » 03 Ное 2024, 22:17
Вчера входирах две жалби с-щу ЕФ, които оспорвам, единият е за пропуснат срок по - 34 от ЗАНН

propensity написа:УВЕДОМЛЕНИЕ:

Уведомен/а съм, че в Автоматизираната информационна система "Управление на наложени глоби по наказателни постановления и извършване на плащания по тях през Интернет, SMS и WAP (АИС-АНД) на МВР имам задължения по ЗДвП, които са със статут "неплатен" , и/или невърчени наказателни постановления или електронни фишове.

Уведомен/а съм, че някои от глобите може да е наложена в качеството ми на представител на юридическо лице.

След това от паспортната са ѝ казали да иде на някакво гише на КАТ, но там нямало никой.
...
Та въпросът е, 'връчени' ли се водят вече ЕФ и текат ли преклузивните срокове за обжалване?

сроковете текат от датата на връчване на уведомление, или от датата на връчване на фиша? според мен второто. иначе и аз съм изгорял - преди около месец полицаи ме спряха на рутинна проверка, казаха, че имам два ЕФ, но че не могат да ми ги връчат поради някакви проблеми с техния принтер. да, не съм се подписвал за това устно уведомяване, но не съм получил информация в какво деяние съм обвинен, по коя правна норма е наложено наказанието и какъв е неговият размер. дори някой да твърди, че уведомлението се приравнява на ЕФ, то същото не съдържа изброените в чл.189 ЗДвП реквизити и е нищожно. друг е въпросът, че вече съм пледирал нищожност на ЕФ поради неизпълнена форма, но съдът се направи на ущипана девица и не коментира този довод в мотивите си.

Закон за движение по пътищата написа:Чл. 189. (4д) (Нова - ДВ, бр. 66 от 2023 г., в сила от 01.08.2023 г.) Уведомлението има информативен характер и не е предпоставка за ангажиране или освобождаване от административнонаказателна отговорност.
bozyo
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 01 Яну 2025, 02:11

Здравейте!
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!
С пожелание за здраве най-вече, пък после всичко остранало!
Дано новата 2025-та година да е по-…

propensity, запознах се с питането ти скоро след като го беше постнал, но изчаках, тъй като въпросът ти бе насочен към конкретен съфорумец. Но, така или иначе в неговия отговор съм упоменат, предвид обстоятелството, че аз се занимавам с обжалвания на ЕФ. Уви, при мен няма нищо нито от СРС, нито от РС-Своге. От 04. 11. 2024 - датата на входиране на жалбите срещу ЕФ, до последния работен ден на вече отминалата година, нямам никакви връчени книжа, призовки ипрочие и от двете съдилища… Покрай свогенския съд минавам всяка сутрин, та се каня да се отбия в деловодството за да направя справка, какво се случва и въобще пристигали ли са документи от ОД-МВР – София.
То всъщност именно това пред РС-Своге дело ще е „атрактивното”, защото един от доводите ми е, че нарушението е извършено извън обхвата на населено място, както е посочено в атакувания ЕФ. А друг от доводите е, леко редактирана тезата на bozyo, за което искрено му благодаря.
Но, да не се отклонявам от темата по поставения от теб въпрос.:
Не, категорично това уведомление, което е подписала товята сестричка, не представлява връчване по реда на закона, а именно разписаните правила в чл. 186а от ЗДвП. Видно от текста на уведомлението, представен от теб, както и от това, че то е на хартиен носител, а не е отворено електронно от получателя (сестричката ти), а също и обстоятелството, че е изпратена на друго гише, където е трябвало именно да ѝ връчат отразените в уведомлението ЕФ, сочат, че няма надлежно връчени ЕФ и/или НП. Предвид изложеното до тук, то и преклузивните срокове не текат.

propensity, bozyo, С най-добри пожелания за здраве и успехи през новата, а и тези за напред години!!!
nikodim77
Активен потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии