начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Въпрос за учебници и техните авторски права

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за учебници и техните авторски права

Мнениеот kostovtd » 30 Окт 2016, 22:40

Здравейте!

Пиша във форума и се обръщам към вас понеже имам нужда от правен съвет, а далеч не съм специалист в тази сфера.

Интересувам се дали издателите на учебници по математик имат авторски права върху решенията на задачите или само върху самите условия публикувани в даден учебник. Питам това, понеже всяко определено решение е базирано на условието на определена задача и според мен авторите имат някакви било то и малки права върху решенията, като например да не се извършва търговска дейност с решенията на тези задачи. Това така ли е?

Знам, че въпросът ми звучи глупаво за по-опитните от вас, но ще се радвам ако споделите някаква информация или съвет!

Благодаря ви предварително!
kostovtd
Нов потребител

Re: Въпрос за учебници и техните авторски права

Мнениеот teogeo » 31 Окт 2016, 21:08

kostovtd написа:Здравейте!

Пиша във форума и се обръщам към вас понеже имам нужда от правен съвет, а далеч не съм специалист в тази сфера.

Интересувам се дали издателите на учебници по математик имат авторски права върху решенията на задачите или само върху самите условия публикувани в даден учебник. Питам това, понеже всяко определено решение е базирано на условието на определена задача и според мен авторите имат някакви било то и малки права върху решенията, като например да не се извършва търговска дейност с решенията на тези задачи. Това така ли е?

Знам, че въпросът ми звучи глупаво за по-опитните от вас, но ще се радвам ако споделите някаква информация или съвет!

Благодаря ви предварително!

Точният отговор на въпросите Ви в случая силно е обусловен от конкретните обстоятелства. Давам Ви пример защо точен отговор не може да Ви се даде. Ако във Вашия учебник напишете задачи като: 2+2=?, sin * cos = ? и аз напиша в мой учебник: 2+2=4, sin * cos = 1, то недейте търси никакви права...
Ако някой дословно прекопира условията и решенията на задачите - да, ще наруши авторското право. Но да се даде решение на задача - категорично не е нарушение на авторското право. Например, ако Вие издадете учебник със задачи (или тестове), а аз публикувам учебник с решенията към тях, то не считам, че с това съм нарушил авторското Ви право (върху учебника със задачите). Дълго и сложно - не ми се обяснява. Но най-малкото бих стъпил върху факта, че идеите и концепциите не са обект на защита по ЗАПСП, а решението на една задача е точно концепция.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Re: Въпрос за учебници и техните авторски права

Мнениеот kostovtd » 01 Ное 2016, 21:52

@teogeo благодаря Ви за отговора и нагледните примери!
Сега нещата определено ми се струват с една идея по-разяснени!
kostovtd
Нов потребител

Назад към Интелектуална собственост