начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Запазване на име

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Запазване на име

Мнениеот cvetunka » 26 Авг 2014, 17:49

Здравейте, развивам проект с открояващо се име. Искам да си запазя правата върху него. Възможно ли е да го запазя просто като име, без търговска марка? Ако е възможно, може ли да ми препоръчате каква литература да си прочета в това отношение, за да разбера как да го запазя и дали запазвайки името ще съм предпазена друг да не го използва за негова марка? Общо взето съм напълно гола и боса в това отношение, тъй че ще съм благодарна на всякакви съвети, мнения и препоръки от по-знаещите.
cvetunka
Нов потребител

Re: Запазване на име

Мнениеот ivanov_p » 26 Авг 2014, 21:10

Име на какво, фирма, продукт, услуга?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот cvetunka » 28 Авг 2014, 16:12

Име на уебсайт. Домейнът е различен от името. Не планирам да правя фирма със същото име.
cvetunka
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 28 Авг 2014, 16:42

Трудно се измислят уникални имена, особено на уебсайт. Ако проверите в интернет, вероятно ще се окаже, че името което сте избрали, вече се ползва от някой друг. Ако вашето име е уникално, достатъчно е да си регистрирате сайта, едва ли някой ще се сети да регистрира сайт със същото име.
Аз имам два сайта, единия от които е посочен под ника ми в този форум - синьото кълбенце - сайта се отваря само с едно кликване с мишката върху кълбенцето ! Проблема е в това че никой не ги отваря, може би и заради това, че имената им са неподходящи.
Друга причина за да не отварят сайта е техническа/софтуерна - сайта не може да се отваря с браузър Интернет Експлорер, а само с Хром, Музила или Макстон. Аз ползвам браузър MAXTHON 3.0.24.1000 - работи идеално, отваря всякакви видове сайтове.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот huukuu » 29 Авг 2014, 09:20

Не мисля, че има друг начин да защитите името на сайта си, без да регистрирате търговска марка. Виждал съм хора да защитават страници от уебсайта си с промишлен дизайн, но не знам доколко това би отговорило на нуждите ви.
huukuu
Младши потребител

Мнениеот cvetunka » 03 Сеп 2014, 19:28

Може би е важно да подчертая, че домейнът е различен от името на проекта, под което се развива сайта. Например, домейнът е recepti.bg, а името e Гастрономичните изкушения. Разликата е, че моето име е създадено от измислени думи, които в комбинация една с друга го прави уникално.
cvetunka
Нов потребител

Мнениеот lazarus » 03 Сеп 2014, 19:56

Регистрирайте фирма с избраното име. После си регистрирайте домейна, а като основание за ползване на името посочете "име на заявено за регистрация дружество".
lazarus
Нов потребител

Назад към Интелектуална собственост