Здравейте!
Занимавам с дизайн на оригинални подаръци. Напоследък получавам поръчки за включване в дизайна на разни герои на филми, игри и прочие. Отказвам тези поръчки, тъй като нямам авторски права - или поне така мисля, че трябва. Става дума за Angry birds, Winx, герои на Дисни и др.
Въпросите ми са 2:
1. Има ли някъде регистър/база-данни, където да проверя кой държи права за определени герои и как да се свържа с него?
2. Има ли начин законно да използвам героите? Вторият въпрос е породен от факта, че подобни изображения са масови и не ми се вярва например Пенчо от кварталното фото да е платил за тях.
Предвалително благодаря!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 12:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Авторски права - кой е собственикът, с когото да се свържа?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Авторски права - кой е собственикът, с когото да се свър
Зависи от артикулите, които произвеждате/изработвате.
Ако си купите например готова хартия за опаковане (примерът е произволен) с героите от "Ядосаните пилета" и си опаковате подаръка с нея, няма проблем - производителят на хартията вече си е платил правото да използва изображенията на Roivo. (предполага се, че е така).
Отделно ако използвате изображения от интернет, има си платени бази данни със снимки и изображения, от където могат да се закупуват такива и вие плащате на самия сайт, от там насетне те си берат грижата да заплатят на автора на изображението - така е и най-чисто за вас.
Ако си купите например готова хартия за опаковане (примерът е произволен) с героите от "Ядосаните пилета" и си опаковате подаръка с нея, няма проблем - производителят на хартията вече си е платил правото да използва изображенията на Roivo. (предполага се, че е така).
Отделно ако използвате изображения от интернет, има си платени бази данни със снимки и изображения, от където могат да се закупуват такива и вие плащате на самия сайт, от там насетне те си берат грижата да заплатят на автора на изображението - така е и най-чисто за вас.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:Зависи от артикулите, които произвеждате/изработвате.
Боровинка, благодаря за съвета, ето за това не знаех - че ако купя изображение от сайта, то той си носи последствията за авторските права. Макар че това ме ограничава до известна степен, тъй като продуктите за това са уникални, защото дизайнът им е изработен специално по идея на клиента. А ако например прерисувам/стилизирам нечий герой - това освободжава ли ме от авторско право?
- darina_zl
- Нов потребител
Рисуваното ОТ ВАС изображение на каквото и да било е ваше авторство - съответно авторските права носите вие и не плащате на никого нищо. Така или иначе няма да сте го нарисували като оригинала.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Според мен, добре би било, преди да се юрнете да творите в съответствие с последното мнение да си отворите в браузъра ЗАПСП, да натиснете ctrl+f и да потърсите думата "преработка"... среща се на няколко места в текста.
-
moommy - Младши потребител
Здравейте,
искам да ви попитам-Как да регистрирам обект оригинал на написана от мен песен, като обект на авторско право? Какво е нужно да направя? И при написване на музика към песента как да регламентирам авторство с композитора? Изчетох законите за Авторските права и ми се иска всичко да е ясно и регламентирано документално. Предварително Ви благодаря за насоките и помоща...... други теми във форума свързани с авторството са много "умрели" и това е причината да пиша тук .....
искам да ви попитам-Как да регистрирам обект оригинал на написана от мен песен, като обект на авторско право? Какво е нужно да направя? И при написване на музика към песента как да регламентирам авторство с композитора? Изчетох законите за Авторските права и ми се иска всичко да е ясно и регламентирано документално. Предварително Ви благодаря за насоките и помоща...... други теми във форума свързани с авторството са много "умрели" и това е причината да пиша тук .....
- nelly_1000
- Нов потребител
сама намерих отговора http://www.musicautor.org/images/docs/a ... CAUTOR.pdf
- nelly_1000
- Нов потребител
изготвне на нотариална регистрация върху определено произведение...... и забрана на колективните организации да преотстъпнат мои авторски права ... и копнато от колегите http://www.iusauthor.com/Novi-pravila-z ... ikata.html
- nelly_1000
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Интелектуална собственост
|
|