Интересно ми защо след всички законодателни и полицейски акции в защита на интелектуалната собственост в интернет продължават да се толерират общественоизвестни нарушители? Най-простия пример - zamunda.net? След като се разшумя преди време от сайта свалиха всички нови български филми и вече не им правят проблем. Ами старите български филми, ами чуждестранните - те не са ли обект на авторски права и не се ли ползват от защита? Или трябва непременно носителят на авторското право да подаде сигнал за да действат отговорните служби - практически това надали е възможно дори само за новите български филми. По същия начин наскоро имаше операция на ГДБОП срещу потребител на сайта vbox7.com, който качил нов български филм. В същия сайт обаче има множество чуждестранни филми, които си стоят без проблем. В България само правата над нови бг продукции ли се защитават, а другите случаи тихомълком се подминават?
Интересно ми е дали това е просто една порочна практика или има законово основание - например че трябва точно правоносителя да подаде сигнал, да бъде установен точния му адрес и прочее процедурни пречки да се действа и по отношение на чужди продукции?
- Дата и час: 21 Ное 2024, 17:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Може би двоен стандарт?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Може би двоен стандарт?
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
- votpuska
- Потребител
Re: Може би двоен стандарт?
Замунда-та не е под българска юрисдикция - нито сървърите физически са в България, нито официалния собственик е българин, така че българската "правораздавателна" система може само да гледа умно. Това че нови български филми не се появяват (поне според мен) е благодарение на това, че продуцентите имат договорка със собствениците "в сянка" на сайта, а и заради това, че за тези хора "Аз съм българче" все още не е загубило изцяло смисъл. Но и някои западни продукции също не виждат "бял свят" в този тракер - явно държателите на авторските права за тези продукции знаят на кой да се отчетат за да се свалят тези заглавия от листата... Но това не трябва да ви учудва - това е начина на работа във всеки бизнес в БГ - ако знаеш на кой да се отчетеш, можеш необезпокоявано да продаваш наркотици пред РПУ-то...
А ГДБОП и всички други служби под шапката на МВР... да не си мислите, че "баретите" тичкат "на адрес" щото са решили сами? Не, някой ги е изпратил. И тоя някой не е техния взводен и ротен командир. Някоя политическа "кукувица" е решила да отчете дейност - дали щото стола й се клати, или щото не си е получила отчисленията не знам.
А реда за действие включва подаване на сигнал от "потърпевшия" при всички случаи. Да не мислите,че полицията ще се самосезира, ако ви отарашат къщичката? Или смятате, че има щатна длъжност "следящ заглавията в Замунда, Арена и др. тракери" в МВР? Това, че служителите знаят че има такъв "неправомерен" файл в мрежата не е достатъчно да се задвижи машината. Трябват бумаги, подписи, печати, такси, марки... нали администрацията трябва да папка и тя...
А ГДБОП и всички други служби под шапката на МВР... да не си мислите, че "баретите" тичкат "на адрес" щото са решили сами? Не, някой ги е изпратил. И тоя някой не е техния взводен и ротен командир. Някоя политическа "кукувица" е решила да отчете дейност - дали щото стола й се клати, или щото не си е получила отчисленията не знам.
А реда за действие включва подаване на сигнал от "потърпевшия" при всички случаи. Да не мислите,че полицията ще се самосезира, ако ви отарашат къщичката? Или смятате, че има щатна длъжност "следящ заглавията в Замунда, Арена и др. тракери" в МВР? Това, че служителите знаят че има такъв "неправомерен" файл в мрежата не е достатъчно да се задвижи машината. Трябват бумаги, подписи, печати, такси, марки... нали администрацията трябва да папка и тя...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Интелектуална собственост
|
|