Здравейте, не съм юрист и просто се чудя как да окачествя следната ситуация. Преди две години си купихме етаж от къща с целия двор. Непосредствено след покупката стана ясно, че съседите от другия етаж имат неправилно купено и вписано в нотариалният им акт право на ползване на половината място. Разбрахме като първо ни помолиха да им учредим такова, а после се опитаха и да ни принудят.
В двора ни имаше пристройка, която имаше незаконна половина. Собствениците от втория етаж започнаха да претендират, че щом е незаконна тази постройка е тяхна. Бившия собственик си извади нотариален акт по давност и ни прехвърли и другата половина от постройката. Междувременно ние си извадихме и удостоверение за търпимост. Тъй като земята под тази постройка е само наша и никаква част от тази постройка не фигурира в нотариалния акт на съседите ни си помеслихме, че всичко вече е ясно. Съседите ни обаче се нанесоха в постройката ни и трябваше да заведем дело за да ни освободят постройката. Заведохме дело и го спечелихме, като междувременно бяхме подложени на всякакъв тормоз от съседите си за да им учредим право на ползване. Правиха се на луди и т.н. След като всичко по гражданското дело свърши изведнъж се укротиха и цивилизоваха. Не обжалваха в предвидения за това срок до окръжен съд. Четири месеца след това подали някаква жалба в Окръжна прокуратура, с която искат да спрат изпълнителното дело по връщане на разходите за делото. Опитах се да се запозная с тази жалба, но от ОП, не ми позволиха, защото не съм била страна по жалбата, а тя се касаела само до документна проверка. По жалбата и да ден днешен има само прокурорска прериска и мен не ме допускат до материалите по нея, а съседите ми с досаждане и правейки се на глупави стигат до тях.
След това от ОС беше образувано дело единствено с иск да не ни се връщат разходите по делото и с единствено доказателство - тази преписка. Явихме се в открито заседание. Там съседите ми заявиха, че адвоката им е в тайна и се направиха на бедни. Междувременно се носят като просяци, а карат нов Хюндай. Изрекоха куп лъжи от сорта, че 40 години техните праводатели са владели имота, аз съм знаела преди покупката си, че те имат право на ползване и че всичко е по 0,5 идеални части и т.н. и, че всичко това можело да се види в данъчните регистри. Преди покупката ми обаче те дори не владееха тази част от имота. Адвокатът ми не ги опроверга, защото според него това дело е фарс и е унизително да се спори с тях и, че ще го спечелим. Всичко това беше дискутирано в граждански съд вече, но е в хода на това дело са протоколирани основно лъжите на съседите ми. Та въпросът ми е. Нужно ли е да се извикам свидетели и отново да докажа, че това са лъжи или е достатъчно да се обосноваваме с законовите нормативни актове за да стигнем до изход на делото в наша полза. Председателката на сада се подписа с особено мнение, но двете заседателки изискаха преписката от прокуратура. При положение, че ще се явяваме втори път ОС по нашето дело с единствено доказателство - тази преписка, аз като взискател трябва да защитя интересите си. Кой е нормативният акт, който ще ми позволи да видя тази преписка. Не трябва ли от прокуратура да се допитат до съседите, продавачинте ни, нашите и техните и ако нашият нотариус е допуснал някаква грешка, какви биха могли да са последиците за нас. Имам ли право да отида в данъчно и да вида бившите техни собственици като ползватели или като собственици са си плащали данъка за половината от земята. Техните праводатели са имали право на ползване.
Накратко аз знам, че адвокатът ми чистосърдечно вярва, че ще спечелим и това дело. Възможно ли е да греши? Да поискам ли думата при следващото заседание или да го оставя да се обосновава, че преписката не е предмет на делото.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 09:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прорурорска преписка - прецедент за спиране на изпълнително
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прорурорска преписка - прецедент за спиране на изпълните
Пропуснах да Ви пиша, че ако изгубя част от имота си моите съседи иначе издържащи се от социални помощи за трети път в живота си ще се сдобият с имот по подобен начин. Не ми е ясно как го постигат.
- PJ
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|