начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

как да продължа за изплащане на издръжката?

как да продължа за изплащане на издръжката?

Мнениеот yordanova » 31 Мар 2004, 10:17

Както ме посъветвахте, подадох молба за изплащане на издръжката за детето ми от Общината на основание Наредба за изплащане от Държавата на присъдена издръжка.
На следващия ден разбрах, че бащата дължащ издръжката в момента е на лечение в болница за алкохолна зависимост. В тази болница той постъпва за трети път.
Как мога да използвам това обстоятелство ?
yordanova
Нов потребител

Re: как да продължа?

Мнениеот bgjurist » 31 Мар 2004, 12:04

Мислите ли, че е редно да използвате това обстоятелство, за да ограничите контактите на детето с баща му? Ако искате детето ви да расте без баща, това е друг въпрос; но в този смисъл, вникнете по-подробно в смисъла на чл.57, ал.1 и 2 от Конституцията.
bgjurist
Потребител

Мнениеот yordanova » 31 Мар 2004, 13:27

Обстоятелството искам да използвам в подкрепа на молбата ми детето да получава дължимата издръжка вместо от бащата от Общината, по силата на Наредба за изплащане на издръжка от държавата, а не за каквито и да е ограничения на контактите им.
Бащата няма недвижимо имущество, не работи или работи за месец-два отвреме на време .... посещава най-малко веднъж годишно болница за лечение (бих казала направо за да му спасят живота) заради пристрастеността му към алкохола.
Нямам отговор на въпроса кои е в нарушение, бащата че няма ангажимент към детето си и не желае да плаща издръжка или майката, че не ползва дадените от закона права за да я получава детето.
Няма да се опитвам да отговоря и на въпроса бащата не може да плаща издръжка - ок, а какво правим ако и майката не може?
Незнам и кой е за съжаление той, че доброволно се самоубива с алкохола или ......е не виждам смисъл да разсъждавам повече.
Не правя нищо непозволено от закона.
yordanova
Нов потребител

Мнениеот yordanova » 31 Мар 2004, 13:39

Прочетох чл.57, ал.1 и 2 от Конституцията .
На Вас препоръчвам да прочетете цялата глава 8 от Семейния кодекс!
yordanova
Нов потребител

Мнениеот kiara » 31 Мар 2004, 14:02

Според мен , това обстоятелство не касае общината, до която сте подали молба.
Да попитам , първо не се ли обърнахте към съдия изпълнител? Доколкото си спомням - трябва да има констативен протокол от него до общината с указание за колко време назад се дължи издръжката.
kiara
Младши потребител

Мнениеот yordanova » 31 Мар 2004, 15:42

Издръжката е дължима от септември 2001 г. До момента съм подала 3 молби до съдия изпълнител и съм получила 9 издръжки чрез запор върху заплата.
Сега молбата ми се основава на чл.2 от Наредбата за изплащане от държавата на присъдена издръжка. Очаквам констативния протокол от съдия изпълнителя. Факта, че в момента бащата отново се лекува от алкохолна зависимост не е ли също доказателство за невъзможността му да плаща издръжка?
yordanova
Нов потребител

Мнениеот maria01 » 31 Мар 2004, 16:57

Съгласно Наредбата Общината поема задължително издръжката само на бащи, които са в затвора или в чужбина. Така че - обстоятелството, че се лекува от алкохолизъм няма значение в случая, за съжаление. Но, мисля, че щом няма имущество и не работи съдия изпълнителя ще Ви съдейства и ще си получите издържката от Общината. Успех!
maria01
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство