Здравейте, дами и господа юристи,
Моля за малко помощ, тъй като аз лично недоумявам как е възможна следната ситуация.
Семейство Хикс живее 3 години в жилище на държавен наем за периода - 1986-1989г. Наемът в държавно жилище е осигурен от бившето предприятие Кремиковци, тъй като съпругът е работел там.
Същата година 1989-та, семейството получава възможност да закупи собствен апартамент, за който е чакало по надлежния ред, какъвто е бил тогава. И го купува. От 1989-та година семейството живее в новото си, собствено жилище, досега, като вече няма никакви връзки с държавното жилище, където е живяло под наем. Съпругът почива през 2004-та година. След смъртта му, съпругата моли Топлофикация да прехвърли парното на нейното име, тъй като съпругът й е починал. От Топлофикация отказват под претекст, че има напрупана неплатена сметка за парно за няколко месеца, обясняват, че когато изчисти задължението си, тогава може. И така, до ден днешен, тъй като жената няма финансовата възможност да плати цялата сума накуп, а плаща предимно лихвите им, абонаментният номер се води на починал човек.
Днес жената се свързва с Топлофикация с молба да посетят имота й за отчитане на топломерите, тъй като при предишната визита не е била вкъщи. Служителката на Топлофикация проверява адреса, вижда на чие име се води имота, започва да шантажира жената кога ще плати задължението си, след което, й казва, че на името на починалия й мъж, се води неплащана сметка за парно в размер на хиляди левове на адреса на имота на държавното жилище, в което са живели ПРЕДИ 1989-та година!
Това идва като шок за жената, защото през тези повече от 25 години никой никога и по никакъв начин не е твърдял такова нещо, нито е получавала каквито и да било известия известия от Топлофикация. Жилището никога не е било тяхно, нито знаят, нито са се интересували какво е станало с него, след като са го напуснали.
Според вас, какви претенции може да има Топлофикация?
- Дата и час: 05 Дек 2024, 00:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Топлофикация трупа сметка за парно отпреди 25 години
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Топлофикация трупа сметка за парно отпреди 25 години
Трябва да се вземат серия от мерки за предпазване от иск. Не е лесно. В интерес на истината не се бях сетил за задължения отпреди 1989 г.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Трябва да се вземат серия от мерки за предпазване от иск. Не е лесно. В интерес на истината не се бях сетил за задължения отпреди 1989 г.
Хм, аз доколкото знам, задължения към Топлофикация се погасяват по давност в срок от 7 години. Освен това, жилището не е било тяхно, били са там под наем. От страна на Топлофикация не са били предприети абсолютно никакви мерки за уведомяване на абоната (както и на наследниците му) за евентуални такива негови задължения (или управител на вход и пр.). Още повече, че сметката за парно за един месец преди 89-та, е била в размер на 11 лв. или нещо такова..Те и идея си нямат кой е живял там след тях, дали изобщо някой е живял, под наем ли е бил, какво се е случило със собствеността на апаратмента и пр.
Аз по-скоро се съмнявам за някаква измама или от служител на Топлофикация (който има лична информация за сметките на семейството), или за някакъв друг вид измамни схеми чрез Топлофикация. Същия ден не е било залепено уведомление във входа, че ще идват представители на Топлофикация. Жената всъщност каза, че не е звъняла на Топлофикация за измерване на топломери, а й е била оставена просто някаква бележка уж от Топлофикация с телефони за връзка. Нищо друго не е пишело, освен : "Моля, свържете се с нас на посочените телефони."
- nelly3
- Нов потребител
И кого го интересува всичко това? Не е важно дали имате права или не, важно е, че те ще пуснат заповедно производство, призовкарката ще ви лепне призовката долу на входа, вие няма да я видите и след като изпуснете спока ще отидете да си платите всичко. Давността за парното не е 7, а три години, но нея може да противопоставите само ако получите съобщението, изтървете ли това плащате.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:blablabla
Аз питам какви претенции може да има Топлофикация срещу хора, които са били наематели на Държавен наем, изрядно са си плащали сметките, до момента, в който са напуснали жилището - то НИКОГА не е било тяхно; след това са си закупили собствено жилище и повече нямат нищо общо с държавното - това се е случило преди 25 години?
Вие какво се опитвате да ми кажете - че когато съм била на 3 годинки и половина и родителите са ми живели някъде си под НАЕМ и са си плащали всичко изрядно; после са се преместили в Собствено жилище, баща ми е починал преди повече от 10 години; някой си се е нанесъл да живее там, (купил ли е апартамента, взел ли го е под наем, ОТ КОГО?, изобщо не се знае), не си е плащал парното 25 години и Толпфикация 25 години не си е потърсила парите?! Ако баща ми все още се е водел като абонат там, което е АБСУРДНО, не е издирила наследниците на абоната? И за тези 25 години аз не съм получила нито ОБаждане, нито Призовка, нито Уведомление, нито нищо, въпреки че грам НЕ СЪМ СЕ КРИЛА, защото е нямало от какво, и съм длъжна да плащам?!
Заповедното лесно се обръща в исково, недейте така.
Разбира се, че имам права. И разбира се, че това е важно.
Аз ли не се изразявам правилно или Вие не можете да четете? Не ми отговаряйте.
Като Вас не ви интересува, не пишете повече в темата.
Заплахите особено ме предизвикват.
- nelly3
- Нов потребител
Заповедта за изпълнение, постановена срещу починало лице е нищожна, следва да се защитавате, но очевидно трябва да ползвате специалист по Заповедно и Изпълнително производство. Юзъра ivanov_p се занимава със събирания на вземания, за това ви агитира да плащате, въпреки че не дължите нищо. Не се предавайте.
- neutralen
- Активен потребител
Матрицата 6 ли е това. Юзъра е срещу нас. Не трябва да се дават пари лесно.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
В случая е видно, че Заповедта за изпълнение е нищожна и освен това става въпрос за погасени по давност задължения за 1-2 месеца през 1989 г и за задължения на трето неизвестно лице, живяло в това жилище след 1989 г. Всичко това може да се докаже.
- neutralen
- Активен потребител
Абе то момето ми забрани да пиша, ама и жената ми е забранила много неща пък..., демек нося на забрани.
Няма как заповед срещу починал да излезе на практика нищожна, защото дори юристите на парното не са чак такива идиоти. Когато заповедта се издаде я пращат на длъжника и там все се намира някой, който да каже, че човекът се е преселил на непризоваем адрес. След това съдът указва на ищеца да посочи наследници, който прави това в две действия. Ако на адреса няма никой и наследниците възразят при действията на съдия-изпълнителят не се печели нищо, защото пак следва дело срещу тях, естествено със същите "екстри", не хванеш ли съобщението гориш.
Тук нямат нищо общо каквито и да са специалисти-адвокати, даже аз не мога да направя нищо, защото заповедта влиза в сила и с адвокатите можеш да направиш едно каре на карти или да се почерпите. От друга страна ако получиш съобщението не ти трябва и адвокат, за да възразиш за давност.
Пари не трябва да се дават лесно, всъщност аз дори не знам какво е да даваш пари, само взимам, но за да не даваш трябва да се подготвиш овреме и естествено да не си наглееш.
Няма как заповед срещу починал да излезе на практика нищожна, защото дори юристите на парното не са чак такива идиоти. Когато заповедта се издаде я пращат на длъжника и там все се намира някой, който да каже, че човекът се е преселил на непризоваем адрес. След това съдът указва на ищеца да посочи наследници, който прави това в две действия. Ако на адреса няма никой и наследниците възразят при действията на съдия-изпълнителят не се печели нищо, защото пак следва дело срещу тях, естествено със същите "екстри", не хванеш ли съобщението гориш.
Тук нямат нищо общо каквито и да са специалисти-адвокати, даже аз не мога да направя нищо, защото заповедта влиза в сила и с адвокатите можеш да направиш едно каре на карти или да се почерпите. От друга страна ако получиш съобщението не ти трябва и адвокат, за да възразиш за давност.
Пари не трябва да се дават лесно, всъщност аз дори не знам какво е да даваш пари, само взимам, но за да не даваш трябва да се подготвиш овреме и естествено да не си наглееш.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Няма как заповед срещу починал да излезе на практика нищожна, защото дори юристите на парното не са чак такива идиоти. Когато заповедта се издаде я пращат на длъжника и там все се намира някой, който да каже, че човекът се е преселил на непризоваем адрес. След това съдът указва на ищеца да посочи наследници, който прави това в две действия. Ако на адреса няма никой и наследниците възразят при действията на съдия-изпълнителят не се печели нищо, защото пак следва дело срещу тях, естествено със същите "екстри", не хванеш ли съобщението гориш.
Значи Вие пак не сте разбрали...Къде видяхте, че казах, че има заповед за изпълнение?! Няма такова нещо. Нито са завеждали дела, нито са търсили наследници.
Ние разполагаме с документ, издаден от някогашния директор на Кремиковци, с който прекратява наемните отношения на въпросния починал човек в спорния имот, и го настанява другаде. С това одисеята приключва. Документът е от 1989-та година.
- nelly3
- Нов потребител
Ние сме разбрали, че няма заповед, но знаем, че след като още няма рано или късно ще дойде и казваме какво ще стане, ако не се вземат мерки. Разбрали сме още, че някакво съобщение ви е било залепено на входа, което прави много вероятна версията и това за заповедта да бъде залепено там и съответно да не го видите, което ще доведе до влизане на заповедта в сила.
А от написаното дотук вие разбрахте ли, че влезе ли заповедта в сила никой не го е грижа нито за давностни срокове, нито за прекъснати договори?
А от написаното дотук вие разбрахте ли, че влезе ли заповедта в сила никой не го е грижа нито за давностни срокове, нито за прекъснати договори?
- ivanov_p
- Активен потребител
nelly3 написа: аз доколкото знам, задължения към Топлофикация се погасяват по давност в срок от 7 години.
Грешка- срокът е тригодишен. Няма начин да дължите пари на топлото за имота, който е бил наемен, освен ако за тези дълги години не сте направили нещо, с което да сте прекъсвали многократно давностния срок ( многократно признаване/разсрочване/на дълга не давате достатъчно информация, отделно частичното плащане, ако има такова- не означава признаване на целия дълг).
Останалото е за пазара. Ако всеки дълг се погасяваше чрез плащане, адвокатите щяхме да сме излишна брънка в житейската верига.
nelly3 написа:Ние разполагаме с документ, издаден от някогашния директор на Кремиковци, с който прекратява наемните отношения на въпросния починал човек в спорния имот, и го настанява другаде.
Пазете този документ, защото е важен.
Всъщност, кога точно през 2004г. почина съпругът?
п.п. проблемът не е нерешим- трябва да сведете официално до знанието на топлото определени факти ( не живеете на адреса на наемния имот от 1989г., прилагате посочената заповед, имате собствен топлоснабден имот/за него те имат нотариален акт, представен от починалия/, чиито титуляр е починалия и искате смяна на титуляра на партидата на собствения имот на името на съпругата/у-ние за наследник/, за да ги поставите в неизгодна позиция след време. Ако дойде такова време, разбира се. Няма необратими неща, в конкретната хипотеза, каквото и да се пише тук.
ivanov_p написа:...... и след като изпуснете спока ще отидете да си платите всичко. ......
Няма да плати нищо за наемния имот, но няма да обяснявам защо. Вие всичко си знаете...
Да се свърже с колега адвокат.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
ivanov_p написа:Ние сме разбрали, че няма заповед, но знаем, че след като още няма рано или късно ще дойде и казваме какво ще стане, ако не се вземат мерки. Разбрали сме още, че някакво съобщение ви е било залепено на входа, което прави много вероятна версията и това за заповедта да бъде залепено там и съответно да не го видите, което ще доведе до влизане на заповедта в сила.
Както казах, пак не сте разбрали, ама вече Вие си знаете защо. ("Вие", "Вас", "Ви" е учтива форма за 2-ро лице, ед.ч.)
"Рано или късно" за 25 години мисля, че е дооста разтегливо понятие. Съощението на входа не е било съобщение от съда.
Вас, ако не Ви е грижа, съдът го е.
Както и човекът по-горе каза, личи си какъв сте и не е нужно да си гений, за да го разбереш още след 1-вото Ви изречение. Трябва, обаче да разчитате на друга аудитория за тези си прояви.
Btw, даденият съвет не е лош.
Последна промяна nelly3 на 02 Фев 2014, 19:39, променена общо 2 пъти
- nelly3
- Нов потребител
bird_of_paradise написа:Грешка- срокът е тригодишен.
Да, моя грешка.
bird_of_paradise написа:Няма начин да дължите пари на топлото за имота, който е бил наемен, освен ако за тези дълги години не сте направили нещо, с което да сте прекъсвали многократно давностния срок ( многократно признаване/разсрочване/на дълга не давате достатъчно информация, отделно частичното плащане, ако има такова- не означава признаване на целия дълг).
Не, не са разсрочвали нищо, не са прекъсвали давностен срок, не са имали никакви отношения с този апартамент след това. Изумена съм как 25 години хората, живели на този адрес, не са сменили партидата и им се е разминало(ако такъв е случаят). Все пак, това са 25 години.
Семейството е живяло в имота, който е обект на претенции за сметки за парно от страна на Топлофикация, в периода 1986-1989г. под наем, осигурен от Кремиковци, където мъжът е работел. Те са били изрядни платци за времето, в което са живеели там.
1989г. той закупува със собствени средства апартамент в друг жилищен квартал, пак със съдействието на Кремиковци, който го задължава да работи при тях още 5 години, а именно до пенсионна възраст, както и става. От 89-та досега семейството не е стъпвало в спорния имот, където са живели под наем, не знаят кой го е закупил, взел под наем и пр., нито съответно ги интересува. Съпругът почива в началото на 2004-та, може би към март месец.
Заповед за изпълнение или съобщения (уведомления и пр.), която да е сведена до знанието на съпругата и децата на човека, за 25 години не съществува. Нито от съда са ги търсили, нито от Топлофикация (25! години) по повод старото жилище, в което, пак повтарям, са живели, под наем. До онзи ден, когато е залепена бележчица А7 формат от Топлофикация, в която пише "Моля, обадете ни се." Съпругата се обажда и оттам й казват, че съпругът дължи "хиляди левове" на адреса на старото им жилище (дори от шок не е разбрала колко точно). Питали са я "дали са продали апартамента", на което тя е отговорила, че той никога не е бил техен.
Благодаря за съветите
- nelly3
- Нов потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|