- Дата и час: 05 Дек 2024, 00:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да направя така, че един подпис да не е фатален
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Как да направя така, че един подпис да не е фатален
Здравейте!
Имам следният казус и ще съм много щастлив ако някой откликне със съвет..
Когато бях на 23 години майка ми и нейният мъж ме помолиха да се подпиша като кредитоискател за ипотечен кредит за тяхното жилище и с цялата си тогавашна глупост, за да им помогна го направих. (понеже майка ми не беше усигорена от работодател, а аз бях). Банката (ДСК) отпусна кредит за 133 хиляди лева. (133к на 23 годишен ..........WTF DSK?!)
После рецесия, чудеса, безработица, и така кредитът не е бил обслужван редовно от майка ми (както се разбрахме – те ще си го плащат). Сега 4 години по-късно банката ме запорира заради жилището, в което присъствам само и единствено с един подпис върху лист хартия. Не съм живял там и един ден и може да се докаже от съседите им, приятелите ми, хазяйката ми, майка ми и т.н...
В момента съм усигoрен на добри пари за БГ (над 2 000), тя не е усигорена. ДСК ме осъди за 207 000лв и всички адвокати на които плащах бяха.. useless. Има ли как Банката да ме остави намира, защото още едно отдържане на заплата ще ме принуди да напусна работа и да мина в ленегалност.. сивата зона или както му се казва и да ми разбие живота с две думи.
Въпросът ми е има ли някъкво правно действие на тази земя което мога да предприема, за да поеме майка ми отговорността от този кредит? Тя е готова да се подпише върху какъвто и да е документ, да я осъдя и да се признае за виновна за каквото и да е стига да ми свалят на мен запора и тя да поеме отговорност (престъпления срещу сина си, заблуда, прехвърляне на имот?)
Моля за помощ, съвет, насока..
Когато бях на 23 години майка ми и нейният мъж ме помолиха да се подпиша като кредитоискател за ипотечен кредит за тяхното жилище и с цялата си тогавашна глупост, за да им помогна го направих. (понеже майка ми не беше усигорена от работодател, а аз бях). Банката (ДСК) отпусна кредит за 133 хиляди лева. (133к на 23 годишен ..........WTF DSK?!)
После рецесия, чудеса, безработица, и така кредитът не е бил обслужван редовно от майка ми (както се разбрахме – те ще си го плащат). Сега 4 години по-късно банката ме запорира заради жилището, в което присъствам само и единствено с един подпис върху лист хартия. Не съм живял там и един ден и може да се докаже от съседите им, приятелите ми, хазяйката ми, майка ми и т.н...
В момента съм усигoрен на добри пари за БГ (над 2 000), тя не е усигорена. ДСК ме осъди за 207 000лв и всички адвокати на които плащах бяха.. useless. Има ли как Банката да ме остави намира, защото още едно отдържане на заплата ще ме принуди да напусна работа и да мина в ленегалност.. сивата зона или както му се казва и да ми разбие живота с две думи.
Въпросът ми е има ли някъкво правно действие на тази земя което мога да предприема, за да поеме майка ми отговорността от този кредит? Тя е готова да се подпише върху какъвто и да е документ, да я осъдя и да се признае за виновна за каквото и да е стига да ми свалят на мен запора и тя да поеме отговорност (престъпления срещу сина си, заблуда, прехвърляне на имот?)
- malibu
- Нов потребител
Re: Как да направя така, че един подпис да не е фатален
Банката си иска парите, като не я интересува особено кой ще ги дава. Не виждам как ще я навиете да прехвърли иска си към почти неплатежоспособен човек, при условие че си има "златна кокошка" във ваше лице.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Има ли пет години поне от кредита. Правили ли сте възражение? Какво точно.
Интересува ме по какъв ред се води кредита. От коя дата е примерно.
Интересува ме по какъв ред се води кредита. От коя дата е примерно.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Здравейте,
Няма 5 години, от 2009 е кредитът... тоест 4г.
Правил съм "възражение" пред БНБ и ДСК (по съвет на адвокат) в свободен текст, че не съм способен да изплащам такъв кредит, обявявам неплатежоспособност и има кой да поеме отговорност. (майка ми)
Благодаря, че се включихте.
Това за "златната кокошка" ми е известно и затова ви питам има ли как да противодействам при положение, че имам пълно съдействие от всички страни освен от тази на Банката... каквото и да е законно нещо, на каквато и да е тема при положение, че може да се докаже, че аз съм на този документ само и единствено с един подпис?
Няма 5 години, от 2009 е кредитът... тоест 4г.
Правил съм "възражение" пред БНБ и ДСК (по съвет на адвокат) в свободен текст, че не съм способен да изплащам такъв кредит, обявявам неплатежоспособност и има кой да поеме отговорност. (майка ми)
Благодаря, че се включихте.
Това за "златната кокошка" ми е известно и затова ви питам има ли как да противодействам при положение, че имам пълно съдействие от всички страни освен от тази на Банката... каквото и да е законно нещо, на каквато и да е тема при положение, че може да се докаже, че аз съм на този документ само и единствено с един подпис?
- malibu
- Нов потребител
Malibu, извинявай, но ми стана смешно - работиш за 2 бона на месец, а пишеш УСИГОРЕН и ОТДЪРЖАМ?:) Ти да не би да си Делян Пеевски? Иначе се опасявам, че отговорността на длъжника не е просто един подпис върху случайно попаднал лист хартия - съжалявам.
- blackthorn
- Младши потребител
Ако кредитът Ви е от 2009 г., то има изтекли срокове по възражение.
Прекалено агресивно стана всичко, впрочем, има вратички, най-малко.
Може да се прикачат повече други фактори.
Трябвало е да водите дело. Но, на какво основание, ако не е имало някакви пробойни в договорите.
Кога сте получил първата призовка или писмо от съдебен изпълнител.
Съжалявам, но не мога да разкривам фокуси пред всички, от банките малко четат тук, но все пак.
Прекалено агресивно стана всичко, впрочем, има вратички, най-малко.
Може да се прикачат повече други фактори.
Трябвало е да водите дело. Но, на какво основание, ако не е имало някакви пробойни в договорите.
Кога сте получил първата призовка или писмо от съдебен изпълнител.
Съжалявам, но не мога да разкривам фокуси пред всички, от банките малко четат тук, но все пак.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
malibu написа:Здравейте!
Един подпис си носи пълната отговорност, няма такова нещо "само един подпис". За какво ще са иначе подписите? Няма престъпление на майка ви към вас. Трябва обаче наистина да уточните някои неща - пишете, че жилището е било ипотекирано - тогава банката трябва да го е взела, и евентуално продала? По хубавите ни закони продължавате да дължите разликата между цената на реалната продажба и дължимата сума, нещо, което се говори, че ще се промени в закона, ама то не може да има обратна сила, дори и да приемат такова нещо (както е в Щатите, щом домът е ипотекиран, от момента, в който сложи ръка на него, банката няма право на повече претенции към длъжника, пък че пазарната цена може да се е променила драстично, си е неин риск и проблем).
Евентуално можете да разчитате да приемат скоро промяната в ЗЗД, с която да се въведе 10-годишна абсолютна давност на задълженията, и да зачезнете в чужбина до 2019 година, ако е възможно...
Иначе ще се плаща, не се сърдете на адвокатите в случая...
- ivodam
- Потребител
@ivan_lawyer, първата призовка от съдебен изпълнител е от 2011-та февруари месец. Не съм много на "ти" с правната терминология, но мисля, че се казва "изпълнителен лист" та той е от тогава. Ако става въпрос за уведомление от ЧСИ за запор, то това се случи 29ти септември 2013г.
За тези вратички, може ли малко инфо на ЛС, ще съм ти много благодарен.
@ivodam, обмислям варянта с емиграцията доста сериозно.. просто явно нямам друг избор тук.. това или нещо нелегално.
Мислех си, че мога да осъдя майка ми, така че да си поеме отговорност за кредита.. при положение, че тя е напълно съгласна и напълно виновна (не правно, а социално). Уви изглежда банката слабо я интересува този факт.
Това за закона в САЩ ми стана интересно, ако ще се приема и тук...
2012та бяхме на среща с ДСК и им казахме, че сме съгласни на доброволна продажба.. от тогава нищо по темата, директно запор, защото разчитах на адвоката да вдижи нещата.
Този имот е бита карта. Номера е да направя така, че с живота ми в БГ да не стане същото. Засега не са посегнали на имота и дори опис не са направили още.. доколкото ми е известно предстои и после продажба. Та с 2 думи няма никакъв проблем да буквално да го дадем на банката, стига да ме оставят намира.
Варянти които обмислям:
Частен фалит - май няма такова животно в БГ?
Фирмата ми да ме наеме като юридическо лице (като друга фирма) - не е варянт в мойта компания.
Емиграция - много не ми се иска заради един скапан подпис на грешното място
Смяна на самоличност и рестарт на живота ми - нелегално уви
Да намеря група от хора с подобни казуси за общо дело - нямам идея от къде да започна и има ли смисъл
Да намеря организация способна да помогне в подобна ситуация - нямам идея изобщо съществува ли такава
Да заведа дело в чуждестранен съд - нямам идея има ли смисъл и изобщо дали мога
Затова пиша тук.
Мерси за отговорите, дори на grammer nazi-to, blackthorn : )
За тези вратички, може ли малко инфо на ЛС, ще съм ти много благодарен.
@ivodam, обмислям варянта с емиграцията доста сериозно.. просто явно нямам друг избор тук.. това или нещо нелегално.
Мислех си, че мога да осъдя майка ми, така че да си поеме отговорност за кредита.. при положение, че тя е напълно съгласна и напълно виновна (не правно, а социално). Уви изглежда банката слабо я интересува този факт.
Това за закона в САЩ ми стана интересно, ако ще се приема и тук...
2012та бяхме на среща с ДСК и им казахме, че сме съгласни на доброволна продажба.. от тогава нищо по темата, директно запор, защото разчитах на адвоката да вдижи нещата.
Този имот е бита карта. Номера е да направя така, че с живота ми в БГ да не стане същото. Засега не са посегнали на имота и дори опис не са направили още.. доколкото ми е известно предстои и после продажба. Та с 2 думи няма никакъв проблем да буквално да го дадем на банката, стига да ме оставят намира.
Варянти които обмислям:
Частен фалит - май няма такова животно в БГ?
Фирмата ми да ме наеме като юридическо лице (като друга фирма) - не е варянт в мойта компания.
Емиграция - много не ми се иска заради един скапан подпис на грешното място
Смяна на самоличност и рестарт на живота ми - нелегално уви
Да намеря група от хора с подобни казуси за общо дело - нямам идея от къде да започна и има ли смисъл
Да намеря организация способна да помогне в подобна ситуация - нямам идея изобщо съществува ли такава
Да заведа дело в чуждестранен съд - нямам идея има ли смисъл и изобщо дали мога
Затова пиша тук.
Мерси за отговорите, дори на grammer nazi-to, blackthorn : )
- malibu
- Нов потребител
малибу, това е един от големите грехове на законодателя и на скапаните банки. Те си имат една ипотечка (което значи че ако някога имотът бъде продаден принудително са привилегировани) и въпреки това ко.пелетата ти запорират заплатата, точат от всякъде където и каквото имаш и си пазят сигурното и чак в краен случай се насочват към имота. Много неща може да си мисли да предприемат "данчо ментата и сие" само че докато не определят няколко основни правила като това например банката да е длъжна по закон при насочване на принудително изпълнение върху длъжник да се насочи винаги и без изключения върху обезпечението и след това да има право да посяга към друго имущество (дори най-добре е както казаха по-горе - дал си кредит срещу обезпечение - като го продадеш квото спечелиш - халал да ти е, квото остава неизплатено - да си мислил га си давал кредита) И без това не те финансират напълно а на макс. 60% (до колкото знам това е нормативно уредено), и без това връзват кредита към който индекс им е най-удобно - дали юрибор или либор - зависи, и без това скапаните лихви са точно толкова фиксирани колко и на "коча м*дете дето се клатят от приказката за бай Тошо" а ми и злоупотребяват най-нагло! Тоя апартамент задължително трябва да се продаде - как да стане това аз не мога да ти кажа понеже не знам. Не знам и да има механизъм с който да принудиш банката да го продаде, но си мисля че (поне това знам че се прави) ако ги заплашиш че ще теглиш една ...... на всичко и ще запалиш към топлите страни може да ги мотивираш да го продадат. Друг е въпросът че работят с ЧСИ-та с които си пият кафенцето и оценителят на чси-то ще оцени апартамента точно на толкова на колкото банката му каже .. абе такава помия и змиярник като банките ръка за ръка с чситата нЕма. Сега който иска да ми защитава "бедния онеправдан кредитор дето долния лош длъжник го е излъгал да му даде пари" да си пише - отдавна не ги слушам когато "бедния" кредитор е банка.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
А бе, Вие нямате ли си адвокат - наложеният от СИ запор/възбрана са незаконни, тъй като принудителното изпълнение е прекратено по силата на закона - чл.433 ал.1, т.8 от ГПК - поради изтичане на 2-годишния преклузивен срок, през който не са извършвани никакви изпълнителни действия от ФЕВ.2011 до ФЕВ.2013 г. Вземете си адвокат и действайте в тази насока - за прекратяване на изп. производство.
- neutralen
- Активен потребител
Не ви съветвам да слушате много колегата. Изпълнителното производство не е силната му страна.
Без повече подробности и запознаване с изпълнителното дело не е ясно дали през тези 2 години не са предприемани изпълнителни действия.Дори и да е така и случайно в молбата за образуване да липсва чл.18 и изпълнителното дело да се прекрати банката просто ще си изтегли листа и ще си образува изпълнителното дело отново.
По силата на закон изпълнителното дело се прекратява ако взискателят не поиска извършването на изпълнителни действия в продължение на две години, с изключение на делата за издръжка. От момента, в който изпълнителното дело е прекратено поради бездействие на взискателя или поради друга причина, започва да тече давност върху изпълнителния лист - 5 години. С изтичането на този давностен срок задължението по изпълнителния лист се погасява по давност. Ако преди изтичането на тези 5 години взискателят образува ново изпълнително дело, давностният срок отново се прекъсва и започва да тече отначало.
С Решението на ВКС по чл. 290 и сл. ГПК - Решение №31/ 09.09.2010, ВКС, ТК, II о. по т.д. №400/2009г. (задължителна практика по чл. 290 и сл. ГПк във вр. със задължителните за правоприлагащите органи тълкувателни разяснения, дадени в т.4 от ТР №1/19.02.2010г. по т.д.№1/2009г. , ОСГТК, всяко решение на ВКС, постановено по реда на чл.290 ГПК (нов) (след допускане на касационно обжалване) е задължително за съда. ) по въпроса от кой момент започва да тече новата погасителна давност – от последното предприето от взискателя изпълнително действие или от постановлението за прекратяване е прието, че новата погасителна давност по чл. 111, ал. 1 б. „в“ ЗЗД тече от момента на последното изпълнително действие и това решение на въпроса е задължително за правоприлагащите органи.
T.e. oтносно момента, от който започва да тече новата погасителна давност – в Решение №31/ 09.09.2010, ВКС, ТК, II о. по т.д. №400/2009г., със задължителна сила е прието, че новата давност започва да тече от последното изпълнително действие.
Прекратяването на изпълнителното производство на това основание не погасява самото вземане, което ще продължи да съществува като дълг, макар този изпълнителен процес да е прекратен, няма пречка за образуването на нов. доколкото не е изтекла давността за самото вземане, която съгласно задължителната съдебна практика е 3 години за периодично вземане и обща – 5 години. Ако този давностен срок за съответното вземане не е изтекъл, материалното право на взискателя не е погасено и той може да започне ново изпълнително производство за същото вземане.
Тук не е изтекла давността на самия лист - така, че това малко ви помага и не това е реда по който да е най - ефикасно да търсите защита. Само ще се вкарате в разходи без реално да промените много сегашната ситуация. Най - много да подскажете на банката да си изтегли листа и да си образува делото наново и в един бъдещ момент, когато наистина може да се ползвате от давността, това да е осуетено.
Без повече подробности и запознаване с изпълнителното дело не е ясно дали през тези 2 години не са предприемани изпълнителни действия.Дори и да е така и случайно в молбата за образуване да липсва чл.18 и изпълнителното дело да се прекрати банката просто ще си изтегли листа и ще си образува изпълнителното дело отново.
По силата на закон изпълнителното дело се прекратява ако взискателят не поиска извършването на изпълнителни действия в продължение на две години, с изключение на делата за издръжка. От момента, в който изпълнителното дело е прекратено поради бездействие на взискателя или поради друга причина, започва да тече давност върху изпълнителния лист - 5 години. С изтичането на този давностен срок задължението по изпълнителния лист се погасява по давност. Ако преди изтичането на тези 5 години взискателят образува ново изпълнително дело, давностният срок отново се прекъсва и започва да тече отначало.
С Решението на ВКС по чл. 290 и сл. ГПК - Решение №31/ 09.09.2010, ВКС, ТК, II о. по т.д. №400/2009г. (задължителна практика по чл. 290 и сл. ГПк във вр. със задължителните за правоприлагащите органи тълкувателни разяснения, дадени в т.4 от ТР №1/19.02.2010г. по т.д.№1/2009г. , ОСГТК, всяко решение на ВКС, постановено по реда на чл.290 ГПК (нов) (след допускане на касационно обжалване) е задължително за съда. ) по въпроса от кой момент започва да тече новата погасителна давност – от последното предприето от взискателя изпълнително действие или от постановлението за прекратяване е прието, че новата погасителна давност по чл. 111, ал. 1 б. „в“ ЗЗД тече от момента на последното изпълнително действие и това решение на въпроса е задължително за правоприлагащите органи.
T.e. oтносно момента, от който започва да тече новата погасителна давност – в Решение №31/ 09.09.2010, ВКС, ТК, II о. по т.д. №400/2009г., със задължителна сила е прието, че новата давност започва да тече от последното изпълнително действие.
Прекратяването на изпълнителното производство на това основание не погасява самото вземане, което ще продължи да съществува като дълг, макар този изпълнителен процес да е прекратен, няма пречка за образуването на нов. доколкото не е изтекла давността за самото вземане, която съгласно задължителната съдебна практика е 3 години за периодично вземане и обща – 5 години. Ако този давностен срок за съответното вземане не е изтекъл, материалното право на взискателя не е погасено и той може да започне ново изпълнително производство за същото вземане.
Тук не е изтекла давността на самия лист - така, че това малко ви помага и не това е реда по който да е най - ефикасно да търсите защита. Само ще се вкарате в разходи без реално да промените много сегашната ситуация. Най - много да подскажете на банката да си изтегли листа и да си образува делото наново и в един бъдещ момент, когато наистина може да се ползвате от давността, това да е осуетено.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
Първо- не сме колеги, тъй като аз не съм съдебен изпълнител. И второ - моя отговор се базира на написаното от питащия, а вашия на някакви предположения, какво щяла да направи банката. Ако питащия има адвокат - най-напред ще се прекрати незаконно воденото производство. А дали банката ще заведе ново дело и кога - не е толкова страшно, от всяко положение има изход.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа::D Първо- не сме колеги, тъй като аз не съм съдебен изпълнител. И второ - моя отговор се базира на написаното от питащия, а вашия на някакви предположения, какво щяла да направи банката. Ако питащия има адвокат - най-напред ще се прекрати незаконно воденото производство. А дали банката ще заведе ново дело и кога - не е толкова страшно, от всяко положение има изход.
В грешка сте - вашият отговор се базира на незнание на изпълнителното производство и желание да покажете, че не е така. А изхода, който в момента му предлагате и то без да има никаква фактология за воденото изпълнително дело, е да хвърля разходи за неефикасна защита с нулев резултат.
- windlove
- Потребител
Твоите комплекси за малоценност не ме интересуват. Не мога да ти помогна.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа::D Твоите комплекси за малоценност не ме интересуват. Не мога да ти помогна.
Както винаги - след като покажете незнание - започвате с нападките.Жалко за вас - под нивото сте ми да ви отвръщам - лека и спокойна вечер ви желая!
- windlove
- Потребител
@windlove, Тенкс за коментара. Всъщност имам нов адвокат.. 4вътри подред и ще му предам написаното.
Просто съм толкова разочарован от тяхната некомпетентност, че изпаднах в това положение (все си мислех, че трябва да им платиш и те да се грижат за проблема ти, но не..) Плаче ми се и от тях и от ЧСИ-тата и от банките и от "държавата" ни. Напълно осъзнавам силата на този подпис и все още съм бесен на банката за отпускане на кредит за сума над 100 000лв на 23 годишен п*кльо (тия тъпаци ще дадат и на зародиш ако поиска.. само за да му сложат вериги за цял живот) , но nevermind that.
Kато логичен човек, съзнанието ми не може да побере безумието на ситуация.
Защо е нужно да провалят живот, като друг човек е виновен, доказуемо е и той доброволно си признава. Но не.. "защото изкарваш много пари ще те принудим да напуснеш БГ"? Well, fuck logic.
Това искам да постигна, защото поради някъква перверзна причина БГ всъщност ми харесва, но да живея моят живот.. не да изплащам дълговете на майка ми до края на живота си.
Та май чакане за закон за частен фалит или емиграция звучат най-реалистично?
А това пък какъв цирк е... няква фирма теглила милиони си фалира и нищо не дължи, а аз.. го ям.. целият.
Просто съм толкова разочарован от тяхната некомпетентност, че изпаднах в това положение (все си мислех, че трябва да им платиш и те да се грижат за проблема ти, но не..) Плаче ми се и от тях и от ЧСИ-тата и от банките и от "държавата" ни. Напълно осъзнавам силата на този подпис и все още съм бесен на банката за отпускане на кредит за сума над 100 000лв на 23 годишен п*кльо (тия тъпаци ще дадат и на зародиш ако поиска.. само за да му сложат вериги за цял живот) , но nevermind that.
Kато логичен човек, съзнанието ми не може да побере безумието на ситуация.
Защо е нужно да провалят живот, като друг човек е виновен, доказуемо е и той доброволно си признава. Но не.. "защото изкарваш много пари ще те принудим да напуснеш БГ"? Well, fuck logic.
Това искам да постигна, защото поради някъква перверзна причина БГ всъщност ми харесва, но да живея моят живот.. не да изплащам дълговете на майка ми до края на живота си.
Та май чакане за закон за частен фалит или емиграция звучат най-реалистично?
А това пък какъв цирк е... няква фирма теглила милиони си фалира и нищо не дължи, а аз.. го ям.. целият.
- malibu
- Нов потребител
Осъди се сам, просто симулирай че се дължи дълг и се осъди, все едно имаш дете.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:Осъди се сам, просто симулирай че се дължи дълг и се осъди, все едно имаш дете.
Това всъщност е забавно. Наистина ли мога да се само-осъдя? Бих пледирал за временна невменяемост, под въздействие на холюцигени докато си слагам подписа и тем подобни... но е безумно.. законът позволява ли го наистина?!
- malibu
- Нов потребител
Казвам за хапчето, което се нарича паралелен запор. Ако теб те осъдят по дело за издръжка и се наредят две опашки за парите ти и така да се действа. Едната опашка е врагът. Другата е привидна опашка, тоест твой роднина те съди за издръжка.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Тоест ЧСИ е задължено да ми взима по-малко пари? Но все пак си смуче ежемесечно..
Това е вариант, но ми трябва малко разяснение как да го постигна : )
Това е вариант, но ми трябва малко разяснение как да го постигна : )
- malibu
- Нов потребител
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|