начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Неоправдано високи такси от ЧСИ Димитър Вълков (861)

Неоправдано високи такси от ЧСИ Димитър Вълков (861)

Мнениеот vanko11595 » 05 Апр 2013, 00:11

Баща ми почина преди около две години и майка ми я осъдиха да заплати негов кредит към банка ДСК. Съдия изпълнител по делото е Димитър Вълков (рег. ном. 861). При определяне на дължимите суми обаче въпросния ЧСИ си е определил "скромната" такса от 167,64 лв. + разноски от 594 лв.= 761.64 лв. Това при обща сума за изплащане около 2200 лв. Не е ли срамота! За мен това е чист рекет. Още повече, че когато поисках да ми кажат за какво са направени тези разноски ми беше отказано. Още повече, че веднага щом узнахме за дълга започнахме да го изплащаме и досега сме изрядни платци.
След като се зарових в интернет видях и за други такива случаи. Предполагам, че са си написали разноски за запор на сметки във всичките 30 банки в българия. Такъв беше направен без да ни уведомят, че има дело срещу нас и сме осъдени. Майка ми получава инвалидна пенсия в СИбанк, която най-безцеремонно запорираха.
Един служител от офиса на Вълков направо ни каза, че са направили запора, за да дойдем в офиса да си получим поканата. Живеем на 100м. от офиса и има даден валиден адрес и телефон. Значи 540 лв., за да не си правят труда да се разходят на 100м.
Аз и майка ми имаме още 3 кредита от баща ми, които изплащаме съвестно и не мога да разбера защо трябва да бъдем рекетирани допълнително по този начин. Не го ли е срам този съдия да си надписва подобни разходи. Можеше да започне запор в 8-10 най-голями банки и т.н. По другите 3 кредита няма запори и таксите на друг ЧСИ са много по-ниски, а ни посетиха и служители да ни връчат известията лично.
Прочетох също, че има длъжници, на които са им били намалени тези разноски от съответния ЧСИ, а даже и такива, които са съдили и спечелии дела за прекалено високи такси.
Искам да попитам някой може ли да ме посъветва как да накарам г-н Вълков да си намали разноските, тъй като не е нормално от 2200 лв. сума за погасяване ЧСИ да вземе 761,64 лв.? :evil: :evil: :evil:
Последна промяна vanko11595 на 05 Апр 2013, 12:34, променена общо 3 пъти
vanko11595
Нов потребител

Re: Неоправдано високи такси от частен съдия изпълнител

Мнениеот soniia » 05 Апр 2013, 00:45

Можеш да поискаш с писмена Молба (в 2 екземпляра на единия да сложат входящ номер и си го прибираш), да ти бъде изготвена сметка, но според ТТРЗЧСИ, това удоволствие ще ти струва пари т. 12 от ТТРЗЧСИ. Също така, можеш да отвориш тарифата и да видиш всяко действие, колко струва.
Също така, можеш да провериш по изпълнителното дело, дали всички извършени действия са заплатени от банката (в случая доколкото разбирам тя е взискател).
Иначе, ако има наложени запори в повечко банки сумата си е толкова.
По принцип съветвам всеки да се консултира с адвокат и теб те съветвам същото, защото просто е необходимо да си се види делото на место.
Но пак ти казвам, ако има много запори сумата си е нормална.
Отвори Тарифата за такси и разноски към Закона за частните съдебни изпълнители и виж какви са таксите.
soniia
Младши потребител

Мнениеот vanko11595 » 05 Апр 2013, 01:49

Аз знам, че могат да извършат запор във всички банки в България, въпреки че има сметка само в една. Могат да си начислят и други "услуги", защото такава ни е държавата. Обаче това е некоректно и неморално.
Гледали сме делото. В заповедта за изпълнение на паричното задължение както и в изпълнителния лист не фигурират тези разноски. Те са си начислени само и единставено от г-н Вълков за "свършената" от него "работа".
Не мога да приема за нормална сумата от 761,64 лв. от общо 2220 лв. за хонорар на ЧСИ.
vanko11595
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 05 Апр 2013, 03:55

soniia написа:Можеш да поискаш с писмена Молба (в 2 екземпляра на единия да сложат входящ номер и си го прибираш), .....

Само искам да отбележа - по принцип - че от доста време понятието "Молба" отсъства от българския административен речник. Използва се "Заявление", "Декларация" и други подобни.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот soniia » 05 Апр 2013, 10:58

jhoro написа:
soniia написа:Можеш да поискаш с писмена Молба (в 2 екземпляра на единия да сложат входящ номер и си го прибираш), .....

Само искам да отбележа - по принцип - че от доста време понятието "Молба" отсъства от българския административен речник. Използва се "Заявление", "Декларация" и други подобни.

Приемам забележката! "Заявление", но и "Молба" не е грешно!
soniia
Младши потребител

Re: Неоправдано високи такси от ЧСИ Димитър Вълков (861)

Мнениеот soniia » 05 Апр 2013, 11:01

Пак ти казвам, щом има толкова наложени запори сумата си е нормална.
soniia
Младши потребител

Мнениеот metal_heart » 05 Апр 2013, 11:21

Здравей,
Аз бих искала да ти обърна внимание на др. доста съществен факт. Ако заявлението на банката е подадено след смъртта на баща ти и срещу него като длъжник, а впоследствие майка ти е котституирана като наследник и длъжник, всичко това е незаконно. Настъпилата смърт на физическото лице – длъжник преди сезирането на съда има за последица прекратяване на образуваното заповедно производство. До колкото към момента на подаване на заявление по чл. 417, ГПК длъжникът не е съществувал като правен субект, то отсъства валидно възникнало процесуално правоотношение между страните, което е процесуална пречка от категорията на абсолютните, претендираното спрямо починалия вземане да бъде реализирано по предприетия от кредитора ред. Не е допустимо провеждането на заповедно производство при пърноначална липса на правен субект, какъвто може да е настоящият случай, ако смъртта на длъжника предхожда заявлението на кредитора. При такъв порок се обезсилва заповедта и изпълния лист, а това повлича липса на правно основание за образуване на изпълнително дело и съответно събиране на дължимата сума по изпълнителния лист, камо ли на разноските на частния съдебен изпълнител. Та, аз ти предлагам отново да видиш делото не само при ЧСИ, но и в съда (заповедното производство) и да видиш кога е подадено заявлението от банката, след смъртта на баща ти ли е и срещу него лично ли е или срещу наследниците му. Това е важно обстоятелство! А съдебната практика на ВКС е константна в смисъла, изложен по - горе от мен.
Поздрави!
Последна промяна metal_heart на 05 Апр 2013, 11:45, променена общо 1 път
metal_heart
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 05 Апр 2013, 11:30

+1 за metal_heart
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот vanko11595 » 05 Апр 2013, 11:52

metal_heart написа:Здравей,
Аз бих искала да ти обърна внимание на др. доста съществен факт. Ако заявлението на банката е подадено след смъртта на баща ти и срещу него като длъжник, а впоследствие майка ти е котституирана като наследник и длъжник, всичко това е незаконно. Настъпилата смърт на физическото лице – длъжник преди сезирането на съда има за последица прекратяване на образуваното заповедно производство. До колкото към момента на подаване на заявление по чл. 417, ГПК длъжникът не е съществувал като правен субект, то отсъства валидно възникнало процесуално правоотношение между страните, което е процесуална пречка от категорията на абсолютните, претендираното спрямо починалия вземане да бъде реализирано по предприетия от кредитора ред. Не е допустимо провеждането на заповедно производство при пърноначална липса на правен субект, какъвто може да е настоящият случай, ако смъртта на длъжника предхожда заявлението на кредитора. При такъв порок се обезсилва заповедта и изпълния лист, а това повлича липса на правно основание за образуване на изпълнително дело и съответно събиране на дължимата сума по изпълнителния лист, камо ли на разноските на частния съдебен изпълнител. Та, аз ти предлагам отново да видиш делото не само при ЧСИ, но и в съда (заповедното производство) и да видиш кога е подадено заявлението от банката, след смъртта на баща ти ли е и срещу него лично ли е или срещу наследниците му. Това е важно обстоятелство! А съдебната практика на ВКС е константна в смисъла, изложен по - гере от мен.
Поздрави!

За първото дело, от което са високите такси майка ми е поръчител и там нещата са свървани с неморално и некоректно отношение от страна на Вълков. Надписал си човека разходи колкото си е решил и не иска да даде информация за какво са направени, защото изглежда и това се заплаща. Един служител от офиса на Вълков направо ни каза, че са направили запора, за да дойдем в офиса да си получим поканата. Живеем на 100м. от офиса и има даден валиден адрес и телефон. Значи 540 лв., за да не си правят труда да се разходят на 100м. Направо рекет.
Имам и 3 дела, които са започнати почти две години след смъртта на баща ми. Той е осъден чл. 417 и ние като наследници сме конституирани като длъжници. Съдът ще отмени заповедта, тъй като е срещу починал човек, но после няма ли банката да съди отново нас като наследници? Нови такси, комисионни и накрая пак трябва да се плаща. Какво мога да направя?
Последна промяна vanko11595 на 05 Апр 2013, 12:30, променена общо 2 пъти
vanko11595
Нов потребител

Мнениеот metal_heart » 05 Апр 2013, 12:18

В заявлението, заповедта и изпълнителния лист баща ти ли е посочен като длъжник? Ако е така е трябвало да възразиш веднага, в 14дневния срок. Малко е трудно да давам съвет без документи и конкретни факти и обстоятелства. Ако възможността за възражение е изчерпана, според мен можеш да претендираш в отделно съдебно производство неоснователно обогатяване на основание чл. 55, ал. 1, ЗЗД - Който е получил нещо без основание или с оглед на неосъществено или отпаднало основание, е длъжен да го върне.
При теб заповедното производство е нищожно! Това означава, че ЧСИ няма валидно правно основание за образуване на изпълнителенно дело, тъй като изпълнителният лист подлежи на обезсилване. Кога е връчена заповедта за изпълнение? От момента на връчването тече 14дневен срок за възражение. Той изтекъл ли е? Ако не е, може само да се напише "възразявам", без да е необходимо обосноване!
metal_heart
Нов потребител

Мнениеот vanko11595 » 05 Апр 2013, 12:23

По едно от делата още не е изтекъл срокът. Делата са само и единствено срещу баща ми, който е бил починал към момента на завеждането им.
Въпросът ми е дали няма банката после да съди нас като наследници и да извади заповед срещу нас? Резултатът ще е същият само разноските ще се увеличат.
vanko11595
Нов потребител

Мнениеот metal_heart » 05 Апр 2013, 12:49

Значи, ако възразите сега, заповедта и изпълнителния лист се обезсилват.
Банката е длъжна да ви уведоми за задължението на вашия наследодател съгласно чл. 84, ал.1, ЗЗД. "Когато денят на изпълнението на задължението е определен, длъжникът изпада в забава след изтичането му. Но ако този ден е изтекъл след смъртта на длъжника, неговите наследници изпадат в забава след изтичане на 7 дни от поканата". Та за вас все още не тече този срок, тъй като банката въобще не ви е уведомявала. Според мен отивай веднага в съда, в заповедно производство и пускай възражение, в което напиши само възразявам. Същото направи и в кантората на ЧСИ-то. Това ще повлече обезсилване на изпълнителния лист и заповедта. После ще отиде при банката и ще се договорите за разрочено плащане или цялостно изплащане на дълга на баща ви, но само на главницата. Така ще си спестиш таксите в заповедното производство и в изпълнителното.
Действай бързо и не губи време!
metal_heart
Нов потребител

Мнениеот metal_heart » 05 Апр 2013, 12:56

А по другите дела, по които и изтекъл срокът за обжалване, за съжаление нямаш много възможности, а само възможността да предявиш отрицателен установителен иск, за който имаш държавна такса 4% от материялния интерес, който претендираш, в случай, че не дължиш. Заедно с този иск правиш и иск за неоснователно обогатяване на основание чл. 55, ал.1 ,ЗЗД. След като съда уважи отрицателно установителния иск, ще се обезсили заповедното производство и изпънителния лист и ще ти върнат платените пари. Обаче всичко това ще отнеме доста време и още такси и розноски, които ти ще трябва да поемеш.
След това банката би имала правото да подаде ново заявление, вече до наследниците. Идеята е обаче отново да се свържете с банката и да платите само главницата, без държавни такси и разноски в заповедното и изпълнителното производство. Отделно отново важи изискването банката да ви уведоми по смисъла на чл. 84, ал.1, ЗЗД.
Струва ми се добре да обсъдиш вариантите с адвокат.
Поздрави и успех!
metal_heart
Нов потребител

Мнениеот vanko11595 » 05 Апр 2013, 13:07

Благодаря за отговора. Банката е дала дълговете на колекторска фирма. Ще отида до колекторската фирма да ги питам колко ще ми искат ако си платя при тях. Съмнявам се обаче да е само главницата. Преди време за другия кредит бяхме ходили до ДСК и ни казаха, че трябва да им платим главница + лихви.
vanko11595
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 08 Апр 2013, 10:38

Не се занимавай с колекторската фирма, ами говори с банката, както те посъветваха.
Ти уведомен ли си, че "дълга е даден на колекторска фирма"? Имам предвид, банката като цесионер уведомила ли те е като длъжник (теб или баща ти), че цедира вземането по кредита на трето лице (колекторската фирма)? На бас, че не е.
Може да се окаже, че колекторът ти събира парите неоснователно и да платиш два пъти - на него и на банката, така че при всички положения говори с банката първо.
И не забравяй да пуснеш възраженията, за да ти се обезсилят изп.листове.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 08 Апр 2013, 21:17

:roll: Струвами се, че съветите са погрешни - ИЛ е издаден срещу починало, преди образуване на Зап.производство лице. При това положение наследниците НЕ СА СТРАНА и не могат да правят Възражение срещу Заповедта за изпълнение.
Единственото, което могат да направят е Възражение до ЧСИ, че Длъжника е починал ПРЕДИ завеждане на делото, че те НЕ СА СТРАНА и ЧСИ няма на кого да връчи Заповедта за незабавно изпълнение, нито има право на изп.действия с/у наследниците, за което ЧСИ следва да уведоми Взискателя. 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 08 Апр 2013, 21:42

:roll: Виж тук във Форума темата - "ПОСТАНОВЕНО СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ СРЕЩУ ПОЧИНАЛ НАСЛЕДОДАТЕЛ"
В горната тема ще намерите много мнения на колеги, а може би и отговор на вашия казус. :idea:
:shock: Темата е само 10 страници и представлява преговор на теорията по гражданско право и процес :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот p_dyan » 07 Фев 2014, 00:16

Така е - може да се обезсили заповедта за изпълнение, от съда който я е издал, след като се види че тя е срещу лице починало преди подаване на заявлението. Обаче тук имаме и солидарен длъжник, така че спрямо него нещата остават.
Второ, кредитора ще може да заведе иск срещу наследниците, макар че първия път не си е направил труда да провери, дали длъжника е жив и съответно още първия път да иска да е предяви спрямо наследниците.
Какво да се прави и банките ги мързи, а там са и много казуси, а служителя му е все едно.
p_dyan
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство