начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Изпълнителен процес

Изпълнителен процес

Мнениеот Тошев » 14 Фев 2002, 21:02

Уважаеми колеги, На мой клиент беше възложен недвижим имот с влязло в сила постановление на Съдия-изпълнител.Това стана преди две години ,като въвод във владение все още няма поради нескончаеми жалби.Между временно клиента ми прехвърли имота на трето лице.Сега , когато делото отново е при СИ ,той заяви ,че клиента ми е загубил правата на взискател след прехвърлянето на имота, а купувача трябва да си вади изпълнителен лист по общия ред.Според СИ, чл.326 ГПК е неприложим ,защото купувача на имота не е частен правоприемник!!! Нужни са ми аргументи за да убедя СИ, защото жалба срещу бездействие ще ми струва нови 5-6 месеца забавяне. Моля за мнение! Моля за мнение!
Тошев

RE: Изпълнителен процес

Мнениеот Ани » 14 Фев 2002, 21:21

Колега, според мен постановлението за възлагане включва и въвода във владение и тъй като той не е извършен ,СИ трябва да продължи изпълнителното дело до въвода.Практиката по въпроса е доста стара някъде от 50-те години, ако не се лъжа.
Ани

RE: Изпълнителен процес

Мнениеот адвокат Х » 16 Фев 2002, 18:15

Твърденията на съдия-изпълнителя са очевидна глупост, и ако той не знае какво е частно правоприемство, то надали с каквито и да било правни доводи можете да го убедите. Може би този съдия-изпълнител има нужда от други аргументи :) Ако става въпрос за София например, изобщо не се учудвам. Тука уважаемите съдии-изпълнители не желаят да си изпълняват задълженията, защото нямат интерес, а един въвод във владение е неприятна работа. Докато не ги направят частни, ще е така. За съжаление от малките съдебни райони има съпротива срещу такава реформа, защото там има случаи с по едно две изпълнителни дела на година и ако разчитат на тях, частните изпълнители биха умрели от глад. А сега си им върви заплатата. А ние плачем.
адвокат Х

Назад към Изпълнително и обезпечително производство