начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Промяна на условията по потреб. кредит и чл. 147 от ЗЗД

Промяна на условията по потреб. кредит и чл. 147 от ЗЗД

Мнениеот nereden » 28 Фев 2011, 00:33

Бих искала да помоля за тълкуване на следния текст от чл. 147 на ЗЗД: ".....Продължението на срока, дадено от кредитора на длъжника, няма действие спрямо поръчителя, ако той не е дал съгласието си за това...."

Става въпрос за следния конкретен казус: Преди 3 години поръчителствах кредит на физическо лице, управител на фирма. Съгласно изискванията, поръчителите бяха общо трима. Две години по-късно, кредитополучателят е предоговорил срока на отпуснатия кредит, като е получил и известно време гратисен период, в който погасява само лихви. При предоговарянето на условията, банката е изискала подписите на всички първоначални поръчители и тъй като не ме е открила, въвела е друго физическо лице. Този път всички са се подписали вече не като гаранти по кредита, а като съдлъжници.
Въпросът ми е - при тези условия аз продължавам ли да бъда гарант по кредита? В случай, че кредитът стане съдебен, може ли да бъде изискван от мен, след като не съм подписвала предоговарянето му? Когато говорих със служител от централата на банката ми бе отговорено, че след като кредитът е бил предоговорен, а аз не съм се подписала под новите условия, то следва, че съм освободена от отговорност, но те нямали информация за начина на действия на съдия-изпълнителите. В клона, където е отпуснат кредита обаче (там била налична цялата документация), отговорника за кредита доста сприхаво ми обясни, че "...имали случаи, при които се обръщали към първоначалните гаранти, въпреки промяна на условията по кредита". За съжаление, когато подписвах поръчителството, не ми бе предоставен екземпляр от договора, за да мога сега да си припомня точните задължения, които съм поела. Може и да са си включили някоя клауза, че поемам и всички бъдещи задължения, които възникнат по този кредит или нещо от типа. От сприхавия чиновник разбрах, че навремето си съм подписала запис на заповед. След като си я пазят, значи разчитат, че могат да се възползват от нея.
Въпросът ми накратко е - трябва ли да треперя, че има законово основание да се стигне и до мен или горецитирания текст от ЗЗД касае и моя случай? Ясно, че съдилищата тепърва ще трупат практика при подобни казуси, но, ако някой има опит, ще съм много благодарна.....
nereden
Младши потребител

Re: Промяна на условията по потреб. кредит и чл. 147 от ЗЗД

Мнениеот nereden » 28 Фев 2011, 16:06

Хайде де, никой ли няма какво да сподели :( Изчетох и ГПК и ЗЗД, ама практика и допълнителни знания си трябват.....
nereden
Младши потребител

Мнениеот Melly » 28 Фев 2011, 18:25

Оно дето сака, си требе. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nereden » 28 Фев 2011, 18:58