Здравейте съфорумници!
Аз съм един икономист, който се е заел да изследва правните обичаи ( и абсурди) в нашата страна (засега като хоби:)
Теоретичен сценарии, който изследвам:
Физическо лице Х издава Запис на Заповед или Договор за Заем на физическо лице У. Документите не са нотариално заверени и лецето У няма доказателства за финансови отношения с лицето Х. Има ли вероятност У да осъди Х, последният да заплати сумата в договора?
(На практика лицето У е фалшифицирало или придобило с измама тези документи и естесвено няма доказателство за извършено плащане)
Ако отговорът според Вас е НЕ –защо тогава има толкова злоупотреби с тези документи. Защо има толкова фалшификации, изнудвания и как тези дела минават в съда?
Ако отговорът Ви е ДА – то, моля обосновете се. Нали кредиторът носи тежестта да докаже от какво произтича вземането. Това мисля е ясно за ДЗ, но дори и за ЗЗ*
Поздрави и благодарности на тези, които отговориха на първата ми тема в отдел общи дискусии.
Чакам с нетърпение Вашите отговори!
*” ...Записът на заповед се издава въз основа и във връзка с т.нар. каузални или извънменителнични правоотношения, възникващи обикновено между издателя и поемателя по ефекта, и те предопределят основанието му. Съществуването на такава зависимост следва от разпоредбата на чл.465 ТЗ...”из решение 07.11.2008г., гр.Павликени
- Дата и час: 01 Дек 2024, 06:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Запис на Заповед - възражение
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Запис на Заповед - възражение
А записът на заповед нали след промените в ГПК през 2008 вече не е това, което беше едно време ?
- whiskey
- Потребител
Така ли? А аз да не съм разбрала??? За какви промени всъщност говорите?
Аз преди дни поисках заповед за изпълнение по чл.417 ГПК въз основа на запис на заповед и съдът ми издаде и даже взех изпълнителен лист!
Аз преди дни поисках заповед за изпълнение по чл.417 ГПК въз основа на запис на заповед и съдът ми издаде и даже взех изпълнителен лист!
- jiji2
- Потребител
А ЗЗ, като институт, вече не е същия, така щото ако ще се танцува танго ( една напред, две назад- заповедното е в раздел И, обаче при възражение в срока на ПДИ- първа стъпка назад! в исковото) и съдът (понякога, не винаги- зависи от вътрешното убеждение на магистрата) изследва каузално правоотношение.
Втора стъпчица назад( този танц е чуден)- спира се принудителното изпълнение при депозиране на възражение от Д до... окончателно разрешаване на спора.
Някои неща вече не са така безусловни, както се приемаше до 2008г.- аз това бих потвърдила, макар да ми е неизвестно какво точно whiskey е имал предвид.
Втора стъпчица назад( този танц е чуден)- спира се принудителното изпълнение при депозиране на възражение от Д до... окончателно разрешаване на спора.
Някои неща вече не са така безусловни, както се приемаше до 2008г.- аз това бих потвърдила, макар да ми е неизвестно какво точно whiskey е имал предвид.
- Гост.
- Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|