начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Блокиране на пари от НОИ и майчинство от банка, законно ли е

Мнениеот listen » 21 Сеп 2010, 17:33

Надявам се да получа съвет.
Става въпрос за банка Пиреос и фактът, че от около 5 години преподписват договора ми за оувърдрафт, при положение, че не съм получавала работна заплата, а болнични или майчинство, дори в неплатен съм била. Причината е раждането на двете ми деца едно след друго. Аз нямах представа, че тези суми не могат да служат като гаранция за вземания, но от банката излиза, че са сключвали договори в собствена вреда.
Едва сега се сетиха да откажат преподписване на договора, разбирам ги, само дето беше неочаквано. Едва сега и аз разбрах, че пари от НОИ не могат да служат като гаранция за техните вземания. Разбрах от служителка на I-bank, където са ми детските, че дори картата ми да е блокирана, аз имам право да си изтегля парите на каса, понеже банката няма право да задържа майчинство.
Ето и повода за питането ми. Аз отказах да подпиша договор за кредит, за да им върна сумата, казах им, че ще оставя майчинските да се събират, без да ги тегля, докато приключим отношения. Така и направих. Остана незначителна сума. Но внезапно ми се наложи да изтегля сума, по много неприятен повод, почина майка ми. Отказаха ми да ми дадат желаната сума на каса, както ми беше обяснила служителката на другата банка. Тогава се ядосах, за това, че аз им влизам в положението, оставям майчинството, а те дори нарушават закона спрямо мен. Прехвърлих си майчинството в друга банка, при детските. Не, че ми е проблем да възстановя оставащата сума, искам да си изясня дали наистина правата ми са били нарушени и дали блокираните около 1000 лв. от банка Пиреос, всички от които постъпления от майчинство, са законно блокирани. Ако на мое място беше самотна майка, децата й нямаше ли да гладуват? Все пак детските са за децата и не би трябвало който и да е да може да ти ги вземе, дори да си длъжник.
Моля да ми изясните правната и законова страна по моя случай и да ме посъветвате, ако съм в правото си, как бих могла да го защитя?
listen
Нов потребител

Re: Блокиране на пари от НОИ и майчинство от банка, законно ли е

Мнениеот georgiev_sfbg » 01 Окт 2010, 13:07

от listen на 21 Сеп 2010, 16:33

Надявам се да получа съвет.
Става въпрос за банка Пиреос и фактът, че от около 5 години преподписват договора ми за оувърдрафт, при положение, че не съм получавала работна заплата, а болнични или майчинство, дори в неплатен съм била. Причината е раждането на двете ми деца едно след друго. Аз нямах представа, че тези суми не могат да служат като гаранция за вземания, но от банката излиза, че са сключвали договори в собствена вреда.
Едва сега се сетиха да откажат преподписване на договора, разбирам ги, само дето беше неочаквано. Едва сега и аз разбрах, че пари от НОИ не могат да служат като гаранция за техните вземания. Разбрах от служителка на I-bank, където са ми детските, че дори картата ми да е блокирана, аз имам право да си изтегля парите на каса, понеже банката няма право да задържа майчинство.
Ето и повода за питането ми. Аз отказах да подпиша договор за кредит, за да им върна сумата, казах им, че ще оставя майчинските да се събират, без да ги тегля, докато приключим отношения. Така и направих. Остана незначителна сума. Но внезапно ми се наложи да изтегля сума, по много неприятен повод, почина майка ми. Отказаха ми да ми дадат желаната сума на каса, както ми беше обяснила служителката на другата банка. Тогава се ядосах, за това, че аз им влизам в положението, оставям майчинството, а те дори нарушават закона спрямо мен. Прехвърлих си майчинството в друга банка, при детските. Не, че ми е проблем да възстановя оставащата сума, искам да си изясня дали наистина правата ми са били нарушени и дали блокираните около 1000 лв. от банка Пиреос, всички от които постъпления от майчинство, са законно блокирани. Ако на мое място беше самотна майка, децата й нямаше ли да гладуват? Все пак детските са за децата и не би трябвало който и да е да може да ти ги вземе, дори да си длъжник.
Моля да ми изясните правната и законова страна по моя случай и да ме посъветвате, ако съм в правото си, как бих могла да го защитя?

viewtopic.php?f=27&t=43612&p=424647#p424647

Сейв Дарина
от listen на 21 Сеп 2010, 18:07

Здравейте, аз съм майка на едно от децата, за които се събираха средства чрез сейв Дарина. Интересува ме, екипът, списващ този сайт, носи ли някаква наказателна отговорност, например за следното.
Те организираха първата кампания за набиране на средства за сина ми, като се ангажираха устно и бих казала и писмено, че ще направят последваща кампания. Писменият вариант е публикуван в самият сайт, в текста на първата кампания, където са написали, че при нова покана от лекуващият професор в Германия, ще стартират и нова кампания. В техният сайт са събирани много пъти средства за деца с диагноза като нашата, свързана със зрението, тъй като лечение в Бг няма, а сумите за лечение са сравнително малки. Обикновено се правят операции през около 3 месеца и понякога по-рано, а понякога едва към 7-8 операция се постига очакваният резултат. Познавайки добре този процес, те имаха добра представа за евентуалния ход на развитие.
След събирането на средствата за първите две операции през февруари и юни, следващата дата беше септември. Месец по-рано аз им изпратих всички документи, както и подробно описание на досегашното развитие, за да стартират следващата кампания. Получих един сух отговор, от едно изречение, да не разчитаме на тях.
По този повод се наложи да отложим операцията на сина ни за ноември, независимо, че в окото се появиха някакви сраствания, които го увреждат всеки миг и е наложително да се бърза.
Искам само да споделя, че чрез този единствен подобен сайт у нас, сумите се събират винаги и то сравнително бързо. И то не благодарение на г-жа Хурмузова, а на дарителите. А също и факта, че много българи внасят месечно някаква сума от дохода си, дори по 5 лв, със съзнанието за десятък пред Бога, да направят добро. И търсейки подходящите каузи, откриват ги в този сайт.
Самите хора, списващи сайта, обаче, нямат никакви обективни принципи, не сключват договор с родителите, няма фирмена регистрация, няма офис, няма постоянство, не довеждат каузите до края. Понеже, казват, го правим доброволно, ние си решаваме кога, какво да правим.
В нашия случай няма каквато и да било некоректност от наша страна, дори сега всеки месец г-жа Хурмузова проверява нашата празна набирателна сметка, понеже съм и дала кодовете, публикувала е в сайта цялото движение по нея. Държи се така, все едно ние не сме се обадили, а моите мнения се трият незабавно от форума. Дарителите смятат, че просто нямаме нужда от средства и нямаме покана от Германия. Разиграва се някакво лицемерно отношение към сина ми, а крият, че ние имаме нужда.
Има и още неща, които ще пиша, ако някой се интересува. Все пак, нормално ли е така да се заиграват тези хора за сметка на болни деца? Ако не ми бяха отказали в последния момент, нали аз щях да събера средствата по друг начин, ако ми бяха казали, че се отказват от сина ми по-рано, щях ли да отложа операцията му и кой изобщо носи отговорност за проваленото му лечение?
Мисля, че законът търси сметка и за причинени нематериални щети, не е ли така? Посъветвайте ме.
Накрая ще кажа само, че почти всички средства за първите две операции бяха от дарители, с които бяхме се свързали ние и бяха запознати със случая, хора, които биха внесли сумите и на ръка и в личната ми сметка. Ако знаех, че ще бъдат прекратени кампаниите, щях да оставя при първите 2 кампании средствата да се съберат само от непознати дарители, а сега да се обърна към моите приятели. Всеки може да погледне, че сумите за първите две операции бяха събрани за няколко часа. До тук, може да се каже, че щях да се справя и сама, но точно когато се изчерпаха ресурсите на близките ми и се нуждаехме от истинска помощ, ни отрязаха. Ако съм била твърде подробна, извинете ме, все още преживявам закъсняващото лечение на сина ми.

viewtopic.php?f=13&t=43613&p=423349#p423349

...Хм! Нещо не е наред! 8)
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Re: Блокиране на пари от НОИ и майчинство от банка, законно ли е

Мнениеот listen » 01 Окт 2010, 13:24

Тъкмо се зарадвах, че съм получила отговор на въпроса. :? Не е наред че банките са некоректни.
listen
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство