начало

Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие

ЗАПОВЕД ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ПО ЧЛ. 417

ЗАПОВЕД ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ПО ЧЛ. 417

Мнениеот invisible_ » 17 Сеп 2010, 09:26

Моля за мнението Ви, понеже за първи път се сблъсквам с такъв случай:
Имам запис на заповед, без протест и предявяваме и договор за заем - нотариално заверен. Длъжникът не е пристъпил към плащане. Искам да подам заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл. 417, но се двоумя относно следното:
1. Едно заявление ли да подам или отделно за всеки документ (сметната общо сумата е под 25 хил. лв.)
2. В заявлението, което трябва да е по образец и точките които не са приложими в конкретния случай изтриват ли се или просто се остават празни?
3. В договорът за заем е написано, че длъжникът в случай, че изпадне в забава дължи връщане на заетата сума и законна лихва за забава - в раздела за лихви какво следва да напиша? Това че лихвата е законна и да се напише размера й ???
4. Възможно ли е да се иска само изпълнителен лист без заповед за незабавно изп. защото така или иначе длъжникът не желае и не може да плати?
Ще ви бъда благодарна ако си кажете мнението защото не намирам изчерпателна информация по въпроса.
invisible_
Младши потребител

Re: ЗАПОВЕД ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ПО ЧЛ. 417

Мнениеот invisible_ » 17 Сеп 2010, 15:54

Записът на заповед е издаден от лицето А в полза на лицето В (ФИЗИЧЕСКИ лица), а договорът за заем , заемодателят е отново лицето В , а заемополучател е лицето А. Относно лихвата за забава не пише нищо повече освен, горепосоченото.
invisible_
Младши потребител

Re: ЗАПОВЕД ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ПО ЧЛ. 417

Мнениеот invisible_ » 23 Сеп 2010, 09:18

Poli_g договорът за заем не обезпечава записа на заповед, т.е. става въпрос за две отделни суми, които не са свързани по никакъв начин. Лошото е че договорът за заем не е писан от юрист, а е просто някаква бланка с две изречения. А за забавата пише единствено и само: "При забава заемателят дължи освен връщане на заетата сума и законна лихва за забава."
И така де понеже съм от Бургас заявленията трябва да се подадат в софийски районен съд, ще ги изпратя по куриер, но доколкото знам в съда се изискват оригиналите на документите, дали не е възможно да изпратя нот. заверени копия? И последно - не е възможно да се посочи законна лихва от датата на подаване на заявлението до датата на плащане, тъй като не се знае дали длъжника ще плати?
Трябва ли да изпращаме предварително нот. покана на длъжника след като в записа на заповед пише без предявяване?
Целта ми е да помогна на познат без да взимам каквито и да е хонорари.
invisible_
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство