начало

Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие Сарафов иска до Коледа доклади за нападенията в молове и домашното насилие

417 разноски за длъжника

417 разноски за длъжника

Мнениеот usmivka » 18 Май 2010, 17:47

След подадено възражение съдът е указал на заявителя да предяви иск относно вземането си в едномесечен срок, но същият не е сторил това и вече втори месец делото е спряно - дори архивирано. Мога ли с молбата си за обезсилване на ИЛ и прекратяване на делото да претендирам разноски на осн. чл. 78, ал.4
usmivka
Младши потребител

Re: 417 разноски за длъжника

Мнениеот juristt » 19 Юли 2010, 09:22

Може, ако сте ги направили. Имате ли договор/пълномощно към адвокат ?
juristt
Младши потребител

Мнениеот Sahiba » 19 Юли 2010, 11:21

Ми не смятам, че е възможно да претендирате разноски в заповедното производство в качеството на длъжник!

Първо защото не е налице никаква нужда от специални качества, умения и процесуални действия (като изключим бланкетното възражение разбира се, доколкото това действие е процесуално :P)
Второ, предвид характера на производството - с разпоредителни, закрити заседания, не виждам място за направата на разноски.
Трето, извън темата - ако не е налице основание за отпадане на интереса на кредитора (погасена давност; отпадане на основанието, или др.), не се съмнявайте, че ще се води исково производство. А още повече, съвсем възможно е кредитора, все още да не е получил съобщението, респ. да не е започнал да тече 1-месечния срок за него.
Sahiba
Потребител

Мнениеот Гост. » 19 Юли 2010, 11:50

Ако делото е архивирано ми е адски интересно като как тече някакъв срок за депозиране на ИМ. :lol:
Но още по- интересно ми е след като ЗИ е по чл. 417, СИ как ги архивира тея дела. :lol:

п.п. За сетен път се убеждавам, че фактите се излагат по почин- на всеки както му идва отръки.

Да благодаря на усмивчицата, че ме разсмя.
Спорен ден.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот juristt » 19 Юли 2010, 18:37

И аз не съм срещал претенции (ИЛ) за разноски за адвокатски хонорар само за консултация за подаване на бланково възражение, но кой знае, виждал съм какво ли не. От друга страна възражението може да не е бланково, а в него да са развити разсъжения, че не се дължи/не се дължи толкова и т.н., може да е съчетан с молба за спиране на изпълнението и пр. Също така възражението преполага да е връчена ПДИ и да е образувано ИД - а това вече си налага и адвокатска защита и платен хонорар.
juristt
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство