начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Молба_изпълнителен лист

Молба_изпълнителен лист

Мнениеот alys » 14 Яну 2005, 19:23

Ще подаваме молба за издаване на изпълнителен лист срещу бивш касиер в жилищен блок за около 6000 лв. Както знаете има държавна такса, която е в размер 2% от сумата. До колкото разбрахме, касиерът няма никакво имущество и не работи. Каква следва, след като това бъде установено от съдия-изпълнител? Ще трябва ли да завеждаме дело и какви са държавните такси. Ако може да ми отговорите, макар и накратко.
alys

Re: Молба_изпълнителен лист

Мнениеот donna » 14 Яну 2005, 19:42

на базата на какво ще ви издадат изпълнителния лист
donna
Старши потребител

Мнениеот alys » 14 Яну 2005, 21:12

На Общо събрание на собствениците дадохме срок на касиера да се издължи в определен срок. Той не се издължи и на това основание ще е молбата за изп. лист.
alys

Мнениеот донна2 » 14 Яну 2005, 21:21

а погледнахте ли в ПРАВИЛНИК ЗА УПРАВЛЕНИЕТО, РЕДА И НАДЗОРА В ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ дали се предвижда за такъв случай като вашият да се издаде изпълнителен лист на базата на протокола от ОС
донна2

Мнениеот alys » 14 Яну 2005, 21:44

В ПУРНЕС пише: "Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 76 от 1978 г.) (1) Решенията на общото събрание се изпълняват в определените от тях срокове, а ако такива срокове не са определени - в седемдневен срок от писмената покана.
(2) Ако някое от задължените лица не внесе в сроковете по предходната алинея сумата, която му се припада по приетите от общото събрание решение или бюджет, управителят или председателят на управителния съвет може да се снабди с изпълнителен лист за нея.
(3) Изпълнителният лист се издава от районния съдия въз основа на писмено искане, придружено от заверен от управителя или председателя на управителния съвет препис от решението или бюджета."
alys

Мнениеот донна2 » 14 Яну 2005, 22:00

я помисли малко и прегледай правилника кога и в кои случаи съда издава изпълнителен лист въз основа на протокола ,те са изброени в правилника
донна2

Мнениеот донна2 » 14 Яну 2005, 22:07

дали сте срок на касиера да се издължи ,това са суми около 6000 лв които той съхранява суми събрани от собствениците в ЕС ,а не суми които той дължи лично като собственик на имот в тая ЕС за едно или друго във връзка с подръжката или ремонта ,това имам предвид
донна2

Мнениеот Solei » 14 Яну 2005, 22:10

i vse pak tova sa sumi koito sa se sabirat ot kasiera za kakvo?
Solei

Мнениеот Solei » 14 Яну 2005, 22:18

Ako, kasiera e sabiral sumi vav vrazka s poddrajkata ili remonta na ES, i v tazi vrazka sa mu bili daljimi, a toi ne e postapil kakto predvaritelno vzetoto pe6enie za tiah go iziskva, togava moje da se izizskva izdavane na izpalnitelen list. No ne i ako gi dalji v rezultat na li4ni otnoshenia mejdu sasobstvenicite.
Dokolkoto razbiram, toi gi dalji v ka4estvoto na Kasier na ES. Sledovatelno, ako se prieme, 4e sa bili daljimi za remontni raboti ili poddrajka, to togava moje da se iska vaz osnova na vzeto Reshenie ot Obshtoto sabranie na tazi ES, izdavane na izpalnitelen list ot PC.
Solei

Мнениеот донна2 » 14 Яну 2005, 22:30

Аз мисля обратното , считам ,че правилника изрично казва в кои случаи се издава ИЛ въз основа на протокола от ОС , в случая доколкото разбирам това са суми на ЕС които касиера съхрянява , тия суми обаче не са отишли по презназначение с две думи "касиера си е помогнал или ги е оползотворил примерно за себе си " , в тоя случай не мисля че може да се издаде ИЛ на базата на протокола ,това подлежи на доказване ако приемем обратното мисля ,че ще стигнем до там че за щяло и нещяло ОС на ЕС да си издава ИЛ на базата на потокола .
донна2

Мнениеот alys » 14 Яну 2005, 22:45

Сумата е събирана от касиера в продължение на една година. Касиерът води привидно перфектно счетоводство. Не внася парите по предназначение. Сумите са били за вода (до сега бяхме на общ водомер), електричество, чистачка, ремонт на покрива, асансьор. Касиерът подписа запис на заповед, че ще върне парите на три вноски- последната трябва да е на 30 януари. До сега пари не видяхме. Записът е предявен на предишните две дати и касиерът подписа, но нямал пари. Посъветваха ни да направим събрание и да дадем срок за издължаване.
alys

Мнениеот alys » 14 Яну 2005, 22:50

Аз не питах дали имаме право да искаме изп. лист. Молбата е изготвена от юрист. Въпросът ми беше какво следва след това при положение, че касиерът няма нищо.
alys

Мнениеот JJRousso » 14 Яну 2005, 22:52

Пийте една студена вода.

JJROUSSO
JJRousso

Мнениеот alys » 14 Яну 2005, 22:59

Излиза, че ако си престъпник, законът не може да те накаже?
alys

Мнениеот донна2 » 14 Яну 2005, 23:23

искате да кажете ,че няма секвестируемо имущество , поискайте от съдия изпълнителя да поиска справка от НОИ да видите дали се осигурява или е пенсионер за да наложите запор върху възнаграждението което получава ,а ако е пенсионер върху пенсията ,също така поискайте съдия изпълнителя да поиска справка от ОС "Земеделие и гори " за притежаваните от длъжника ниви /гори , както и дали има сключени договори за аренда, може да поискате справка и от данъчното относно притежаваното движимо и недвижимо имущество току виж има и други имоти или автомобил
донна2

Мнениеот донна2 » 14 Яну 2005, 23:33

"Касиерът подписа запис на заповед" защо още в началото не написахте ,че касиерът е подписал запис на заповед , след като имате такава можете да поискате от съда да ви издаде изпълнителен лист въз основа на нея.
донна2

Мнениеот alys » 14 Яну 2005, 23:42

Има малко земи и някаква къщурка в провинцията. Жилището, в което живее не е на негово име. Не е пенсионер (по-млад е). Не работи. Не се осигурява. Мисля, че има условна присъда преди години за подобно нещо. На мене не ми е ясна процедурата. После какво следва?
alys

Мнениеот донна2 » 14 Яну 2005, 23:45

След като се издаде изп. лист се образува изпълнително дело и с молбата се прави искането за събиране на инфо от горните институции и ако се намери нещо вече се посочва изпълнителен способ . Ще ви се наложи да ползвате адвокатски услуги .
донна2

Мнениеот alys » 14 Яну 2005, 23:50

Благодаря за отговора.
alys

Мнениеот Bl » 15 Яну 2005, 00:38

Междувременно, докато се опитвате да съберете парите, внесете сигнал в прокуратурата. Желая ви успех при реализирането на гражданско - правната претенция, но .. "на босия цървулите" никой не е свалил.
Bl

Следваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство