- Дата и час: 28 Ное 2024, 03:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
как да прекратя изпълнително дело
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
как да прекратя изпълнително дело
как да прекратя изпълнително дело образувано срещу мен от топлофикация при положение че повече от 2 години не са предприемани принудителни действия спрямо мен. Според ГПК "когато взискателят не поиска извършването на изпълнителни действия в продължение на две години, с изключение на делата за издръжка, и когато заяви писмено, че длъжникът прави вноски срещу задължението си, и". В случая прекратяването може ли аз да го поискам само поради изтичането на този 2-годишен срок или е нужно и това изявление на взискателя че правя вноски (такива не правя).
- Гост
В текста на ГПК си е казано ясно, че взискателят трябва да заяви писмено, че длъжникът прави вноски срещу задължението си. Щом вие не правите такива - отговорът е ясен. Основанията за прекратяване на изпълнителното производство в текста на чл. 330, ал. 1, б. "д" са дадени комулатативно и трябва и двете да са налице.
- Гост
Това не е така.
Достатъчно е да се изминали две години без да се предприемани каквито и да било действия от страна на взискателя по изпълнението, за да може делото да бъде прекратено. Включително справки и прочие.
Подайте една молба по делото, в която на основание чл.330 б"д" молите делото да бъде прекратено.
Съдията, ако констатира този факт е длъжен да постанови разпореждане за прекратяване на делото. Ако ви откаже можете да обжалвате отказа му по реда на чл.332 и сл. от ГПК.
Поздрави,
Силвия
Достатъчно е да се изминали две години без да се предприемани каквито и да било действия от страна на взискателя по изпълнението, за да може делото да бъде прекратено. Включително справки и прочие.
Подайте една молба по делото, в която на основание чл.330 б"д" молите делото да бъде прекратено.
Съдията, ако констатира този факт е длъжен да постанови разпореждане за прекратяване на делото. Ако ви откаже можете да обжалвате отказа му по реда на чл.332 и сл. от ГПК.
Поздрави,
Силвия
- Гост
С тази особеност, колежке Силвия, че някои от софийските съдии-изпълнители (за другите съдилища не знам) първо питат взискателя, преди да перемират делото. И прекратяват само делата, по които взискателят и след покана не проявява признаци на живот. А топлинната мафия си е живаааа Не обсъждам законови текстове, казвам ви за практика, по която съм говорил с няколко съдии-изпълнители.
- Гост
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|