Здравейте!
Имам следният казус и се нуждая от Вашия съвет.
Допуснато е изпълнение на невлязло в сила осъдително въззивно решение, по което съм подала в срок касационна жалба. Получих поканата за доброволно изпълнение. Искам да спра изпълнението на решението в съответствие с чл.218б, ал.3 от ГПК като представя надлежно обезпечение по буква "а" - присъдената сума по изпълнителния лист като я преведа по набирателна сметка на ВКС. Проблемът се състои в това, че делото е изпратено от въззивния съд до ВКС едва на 12.06.2003г. и до настоящия момент все още не е пристигнало във ВКС, а 7-дн. срок за доброволно изпълнение изтича на 20.06.2003г.. Как в този случай да преведа обезпечението по набирателна сметка на ВКС и да искам спиране изпълнението на решението, когато делото все още не е образувано във ВКС и няма номер?
Предварително благодаря за отговорите Ви.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 05:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
спиране на изпълнително дело
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: спиране на изпълнително дело
За най-голяма сигурност се срещнете със съдия-изпълнителя,изпратил призовката за доброволно изпълнение,и му кажете,че желаете да внесете обезпечение за спиране на изпълнението.Той ще Ви каже дали не следва да се внесат парите по сметката на съдия-изпълнителя с посочване номера на изпълнителното дело,а вносната бележка да се изпрати с молбата за спиране изпълнението на ВКС.Според мен обезпечението може да се внесе по сметка на съдебно-изпълнителната служба.Разбира се,казаното от мен визира случаите,в които ГПК е посочил размера на обезпечението,не и тези,при които размерът се определя от ВКС.
- juris
- Младши потребител
Re: спиране на изпълнително дело
Благодаря Ви за отговора.
По предходен подобен казус след като поисках спиране от ВКС, последният ми изпрати съобщение, че спиране може да бъде постановено едва след превеждане на надлежно обезпечение по набирателна сметка на ВКС и ми беше посочен номерът на сметката. В този смисъл няма съмнение, че обезпечението следва да бъде преведено по сметка на ВКС, но съм изумена от абсурдната ситуация, при която възможността за спиране изпълнението на невлязло в сила осъдително въззивно решение , въпреки желанието на доверителите ми да внесат обезпечение , не може да бъде реализирана на практика.
Моля , отговорете ми, как при следващи такива случаи да реагирам, с цел да не се стигне до изпълнение, а само до обезпечение? В производството по издаване на изпълнителен лист препис от молбата не се връчва на длъжника, т.е. аз мога да разбера да образуваното изп. производство най-рано с връчване на призовката за доброволно изпалнение, когато е вече твърде късно да представям обезпечения, да подавам молби до ВКС за спиране и последният да постанови определение за такова спиране, което аз да представя пред съдия - изпълнителя, за да може последният да спре /едва сега може да откаже изпълнение/ изп. дело. Докато нямам определение на ВКС за спиране колкото и обезпечения да съм направила, това не е основание съдия-изпълнителят да откаже принудително изпълнение, ако такова е поискано от взискателя.
Голям абсурд!
Дайте ми съвет за в бъдеще!!!
Предварително благодаря на всички!
По предходен подобен казус след като поисках спиране от ВКС, последният ми изпрати съобщение, че спиране може да бъде постановено едва след превеждане на надлежно обезпечение по набирателна сметка на ВКС и ми беше посочен номерът на сметката. В този смисъл няма съмнение, че обезпечението следва да бъде преведено по сметка на ВКС, но съм изумена от абсурдната ситуация, при която възможността за спиране изпълнението на невлязло в сила осъдително въззивно решение , въпреки желанието на доверителите ми да внесат обезпечение , не може да бъде реализирана на практика.
Моля , отговорете ми, как при следващи такива случаи да реагирам, с цел да не се стигне до изпълнение, а само до обезпечение? В производството по издаване на изпълнителен лист препис от молбата не се връчва на длъжника, т.е. аз мога да разбера да образуваното изп. производство най-рано с връчване на призовката за доброволно изпалнение, когато е вече твърде късно да представям обезпечения, да подавам молби до ВКС за спиране и последният да постанови определение за такова спиране, което аз да представя пред съдия - изпълнителя, за да може последният да спре /едва сега може да откаже изпълнение/ изп. дело. Докато нямам определение на ВКС за спиране колкото и обезпечения да съм направила, това не е основание съдия-изпълнителят да откаже принудително изпълнение, ако такова е поискано от взискателя.
Голям абсурд!
Дайте ми съвет за в бъдеще!!!
Предварително благодаря на всички!
- fff
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|