Колеги, моля за помощ! Липсва ми практика и имам няколко въпроса за изпълнителното производство. След като е образувано изпъл.дело, взискателят трябва да окаже на съдия-изпълнителя способ за изпълнение.Въпросът ми е от къде може да се получи информация за банковите сметки , движимите и недвижими вещи на длъжника- от данъчните ли? Трябва ли удостоверние от съдия изпълнителя, че има образувано дело, което евентуално да се представи пред данъчните, за да предоставят информация?
Предварително Ви благодаря
- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изпълнително производство
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Изпълнително производство
Тежестта пада изцяло върху вас - Вие да откриете местоработата на длъжника, недвижимите му имоти, евентуално банковите му сметки /никоя банка няма да ви ги даде доброволно или въз основа на удостоверение от когото и да било, т.к. има банкова тайна/, участия в дружества и т.н. По ЕГН-то може да откриете в Службата по вписванията единствено недв.му имоти, но често при изпълнителните дела се случва, че длъжникът е прехвърлил почти всичко. Успех!
- boba
колежке, в молбата до съдия изпълнителя ще изискате да се изиска информация за движимото и недвижимото имущество и за банковите сметки на длъжника-това си го прави съдия изпълнителя.Ще пишете,че след като се запознаете с конкретните му имущества, ще посочите способ за изпълнение,а дотогава ще внесете само ДТ в размер на 5лв. за образуване на и.д.Ако има още нещо-питайте на маил-а ми.Успех
- radobul
- Нов потребител
Номер на банкова сметка сравнително лесно може да се установи. Ако длъжника е търговец, той все пак издава фактури. Ако плащането се извъшва по банков път, във фактурата ще пише и номера банковата му сметка. Ако ви попадне фактура на някой клиент на длъжника, може да я снимате и да представите копието на съдия-изпълнителя като доказателство. Друг е въпроса дали той ще го приеме за доказателство. В крайна сметка идете в банката в която подозирате, че е сметката на длъжника. Заявете, че трябва да му приведете някаква сума, но сте забравили номера на банковата му сметка. Прежалете например 10 лв. и му ги пратете по неговата сметка - така поне ще се сдобиете с доказателство, че това е сметката му.
Може със съдебно удостоверение от съда да получите справка от КАТ-Пътна полиция с какви МПС разполага длъжника. С такова удостоверение може и в техническа служба при общината да се провери какви имоти притежава.
Може със съдебно удостоверение от съда да получите справка от КАТ-Пътна полиция с какви МПС разполага длъжника. С такова удостоверение може и в техническа служба при общината да се провери какви имоти притежава.
- лунатик
Не ти е нужен номера на банковата сметка. В молбата пишеш само да се наложи запор върху банковите сметки в следните банки:...... и изреждаш всички, за които се сетиш. Можеш да поискаш и да се направи справка в НОИ за регистрирани трудови договори с длъжника - така ще разбереш работи ли някъде.
- maria01
- Потребител
Колеги, смесвате понятията длъжник- ф.л. и длъжник - ю.л., а колежката не е казала какъв е? Само на някои фактури има във вид на бланка банк.сметка на ЮЛ, но нали знаете, че тези банкови сметки са празни, веднага като постъпи превода и се тегли. А това да има част от друж.капитал в тях е 1/1000 000.
- boba
Водил съм три-четири изп. дела. (само с/у ю.л.) с начин на изпълнение - принудително изпълнение в/у банковите им сметки. Въпреки, че чл. 323 от ГПК казва, че взискателя е достатъчно само да посочи способа на изпълнение (например запор и изпълнение върху всички банккови сметки в която и да е банка за която се сетиш, както някой спомена по-горе), на практика това не е така. Съдия- изпълнителят се мотивира с чл. 323 ал.4 ГПК, която насочва към приложение на чл.100 ГПК. От своя страна чл.100 насочва към приложение на чл. 98 и 99 от ГПК. Чл. 98 от ГПК изисква посочване на всички доказателства на които се основава претенцията - т.е. да се посочи освен банката, а и номерата на банковите сметки. (поне тук е такава практиката). Това до някъде е разбираемо - съдия-изпълнителя не е съдия-следовател, (или частно ченге), че връз него да ляга задължението да установява дали длъжника има сметки в посочената банка .(т.е. да събира доказателства). Друг е въпроса, че обикновено съдия-изпълнителят, няма намерение да си разваля рахата, и използва всякакви процедурни хватки за да не се образува изпълнително дело (той си е прав човекът - защо ще се затормозява допълнително: от това заплатата му няма да се повиши). И май половината взискатели се отказват.
Постигал съм резултат - но у вложените усилия са даже повече от тези вложени в триинстанционно производство. (смея да твърдя, че е по-лесно да спечелиш дело, отколкото да го приведеш в изпълнение).
Постигал съм резултат - но у вложените усилия са даже повече от тези вложени в триинстанционно производство. (смея да твърдя, че е по-лесно да спечелиш дело, отколкото да го приведеш в изпълнение).
- лунатик
Напълно съм съгласна с последното твърдение на лунатик.
Колеги, на мен ми се случи следното:
по едно изпълнително дело поисках съдия-изпълнителят да ми издаде удостоверение, по силата на което да получа от данъчната служба банковите сметки на длъжника.
С това удостоверение ми отказаха в данъчното да ми ги дадат, защото според тях това не е акт на съда, а по чл.12 от ДПК те можели да разкриват служебна тайна само въз основа акт на съда.
О.к. - а аз как да събера парите?
И въобще те прави ли са да откажат да предоставят по удостоверение издадено от съдия-изпълнител информация при условие, че е налице изпълнителен лист.
Колеги, на мен ми се случи следното:
по едно изпълнително дело поисках съдия-изпълнителят да ми издаде удостоверение, по силата на което да получа от данъчната служба банковите сметки на длъжника.
С това удостоверение ми отказаха в данъчното да ми ги дадат, защото според тях това не е акт на съда, а по чл.12 от ДПК те можели да разкриват служебна тайна само въз основа акт на съда.
О.к. - а аз как да събера парите?
И въобще те прави ли са да откажат да предоставят по удостоверение издадено от съдия-изпълнител информация при условие, че е налице изпълнителен лист.
- alaia
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|