начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Изпълнително производство

Изпълнително производство

Мнениеот една » 18 Май 2004, 13:15

Колеги, моля за помощ! Липсва ми практика и имам няколко въпроса за изпълнителното производство. След като е образувано изпъл.дело, взискателят трябва да окаже на съдия-изпълнителя способ за изпълнение.Въпросът ми е от къде може да се получи информация за банковите сметки , движимите и недвижими вещи на длъжника- от данъчните ли? Трябва ли удостоверние от съдия изпълнителя, че има образувано дело, което евентуално да се представи пред данъчните, за да предоставят информация?
Предварително Ви благодаря
една

Re: Изпълнително производство

Мнениеот boba » 18 Май 2004, 13:24

Тежестта пада изцяло върху вас - Вие да откриете местоработата на длъжника, недвижимите му имоти, евентуално банковите му сметки /никоя банка няма да ви ги даде доброволно или въз основа на удостоверение от когото и да било, т.к. има банкова тайна/, участия в дружества и т.н. По ЕГН-то може да откриете в Службата по вписванията единствено недв.му имоти, но често при изпълнителните дела се случва, че длъжникът е прехвърлил почти всичко. Успех!
boba

Мнениеот radobul » 18 Май 2004, 13:40

колежке, в молбата до съдия изпълнителя ще изискате да се изиска информация за движимото и недвижимото имущество и за банковите сметки на длъжника-това си го прави съдия изпълнителя.Ще пишете,че след като се запознаете с конкретните му имущества, ще посочите способ за изпълнение,а дотогава ще внесете само ДТ в размер на 5лв. за образуване на и.д.Ако има още нещо-питайте на маил-а ми.Успех
radobul
Нов потребител

Мнениеот лунатик » 18 Май 2004, 13:43

Номер на банкова сметка сравнително лесно може да се установи. Ако длъжника е търговец, той все пак издава фактури. Ако плащането се извъшва по банков път, във фактурата ще пише и номера банковата му сметка. Ако ви попадне фактура на някой клиент на длъжника, може да я снимате и да представите копието на съдия-изпълнителя като доказателство. Друг е въпроса дали той ще го приеме за доказателство. В крайна сметка идете в банката в която подозирате, че е сметката на длъжника. Заявете, че трябва да му приведете някаква сума, но сте забравили номера на банковата му сметка. Прежалете например 10 лв. и му ги пратете по неговата сметка - така поне ще се сдобиете с доказателство, че това е сметката му.
Може със съдебно удостоверение от съда да получите справка от КАТ-Пътна полиция с какви МПС разполага длъжника. С такова удостоверение може и в техническа служба при общината да се провери какви имоти притежава.
лунатик

Мнениеот maria01 » 18 Май 2004, 15:58

Не ти е нужен номера на банковата сметка. В молбата пишеш само да се наложи запор върху банковите сметки в следните банки:...... и изреждаш всички, за които се сетиш. Можеш да поискаш и да се направи справка в НОИ за регистрирани трудови договори с длъжника - така ще разбереш работи ли някъде.
maria01
Потребител

Мнениеот boba » 18 Май 2004, 16:08

Някой от вас правил ли е запор върху банкова сметка?
boba

Мнениеот boba » 18 Май 2004, 16:13

Колеги, смесвате понятията длъжник- ф.л. и длъжник - ю.л., а колежката не е казала какъв е? Само на някои фактури има във вид на бланка банк.сметка на ЮЛ, но нали знаете, че тези банкови сметки са празни, веднага като постъпи превода и се тегли. А това да има част от друж.капитал в тях е 1/1000 000.
boba

Мнениеот лунатик » 18 Май 2004, 22:42

Водил съм три-четири изп. дела. (само с/у ю.л.) с начин на изпълнение - принудително изпълнение в/у банковите им сметки. Въпреки, че чл. 323 от ГПК казва, че взискателя е достатъчно само да посочи способа на изпълнение (например запор и изпълнение върху всички банккови сметки в която и да е банка за която се сетиш, както някой спомена по-горе), на практика това не е така. Съдия- изпълнителят се мотивира с чл. 323 ал.4 ГПК, която насочва към приложение на чл.100 ГПК. От своя страна чл.100 насочва към приложение на чл. 98 и 99 от ГПК. Чл. 98 от ГПК изисква посочване на всички доказателства на които се основава претенцията - т.е. да се посочи освен банката, а и номерата на банковите сметки. (поне тук е такава практиката). Това до някъде е разбираемо - съдия-изпълнителя не е съдия-следовател, (или частно ченге), че връз него да ляга задължението да установява дали длъжника има сметки в посочената банка .(т.е. да събира доказателства). Друг е въпроса, че обикновено съдия-изпълнителят, няма намерение да си разваля рахата, и използва всякакви процедурни хватки за да не се образува изпълнително дело (той си е прав човекът - защо ще се затормозява допълнително: от това заплатата му няма да се повиши). И май половината взискатели се отказват.
Постигал съм резултат - но у вложените усилия са даже повече от тези вложени в триинстанционно производство. (смея да твърдя, че е по-лесно да спечелиш дело, отколкото да го приведеш в изпълнение).
лунатик

Мнениеот alaia » 20 Май 2004, 15:45

Напълно съм съгласна с последното твърдение на лунатик.

Колеги, на мен ми се случи следното:
по едно изпълнително дело поисках съдия-изпълнителят да ми издаде удостоверение, по силата на което да получа от данъчната служба банковите сметки на длъжника.

С това удостоверение ми отказаха в данъчното да ми ги дадат, защото според тях това не е акт на съда, а по чл.12 от ДПК те можели да разкриват служебна тайна само въз основа акт на съда.

О.к. - а аз как да събера парите?

И въобще те прави ли са да откажат да предоставят по удостоверение издадено от съдия-изпълнител информация при условие, че е налице изпълнителен лист.
alaia

Назад към Изпълнително и обезпечително производство