начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

СПЕШНО питане по ЗОЗ пристъпване към изпълнение

СПЕШНО питане по ЗОЗ пристъпване към изпълнение

Мнениеот magi76 » 18 Яну 2006, 13:14

Здравейте, имам следния случай: реших да пристъпя към изпълнение по реда на ЗОЗ на имущество, върху което имам особен залог. Вписах в регистъра, че пристъпвам към изпълнение. Изпратих му съобщение за доброволно изпълнение. Залогодателят обаче отказа да ми даде заложеното имущество. С документите ,които имах от Централния регистър- за пристъпване към изпълнение аз образувах изпълнително дело, но без да вадя изпълнителен лист.Съдия-изпълнителят също не е искал такъв. Сега ми предстои да направя оценка на заложеното имущество и да платя такса от 1% за опис. МОЛЯ ДА МИ КАЖЕТЕ ДАЛИ ТОВАЕ РЕДЪТ, защото според друг колега адвокат е трябвало задължително изп.лист. МНОГО БИХ ИСКАЛА СЪДИ-ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ ДА Е ПРАВ и изп.лист да не е нужен , защото стойността на имуществото / което в действителност е продадено от залогодателя/ е много висока и 2% такса могат да се окажат излишни пари. МОЛЯ ЗА ПОМОЩ!
magi76
Младши потребител

Мнениеот м » 20 Яну 2006, 21:01

Здравей,
в случая наистина има различна практика по места, но ЗОЗ е еднозначен и предвижда ред за удовлетворяване на кредитора , който е специален по отношение на реда на ГПК. На теб изпълнително основание ти е впиасно заявление за пристъпване към изпълнение от ЦРОЗ-кредитора продава заложеното имущество, а намесата на съдия-изпълнителя е предвидена в чл.35 от ЗОЗ. Така че според мен няма правно основание съд.-изп. да ти иска изп.лист, освен ако не си в хипотезата на чл.237, б."и"от ГПК.А един немотивиран отказ винаги може да се обжалва:)
м

Re: СПЕШНО питане по ЗОЗ

Мнениеот mariaiv » 15 Юли 2011, 16:12

Здравейте,ако може някой да ми даде съвет- какво се прави след като се пристъпи към изпълнение по ЗОЗ?
mariaiv
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство