начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

принудително изпълнение върху акции

принудително изпълнение върху акции

Мнениеот akzioner » 09 Окт 2001, 13:49

Здравейте, въпросът ми е: Кредитор съм на акционерно дружество, в което акционер съм и аз, заедно с още две физически лица. Солидарно задължен с дружеството, което ми е длъжник е и един от другите акционери. Вземането ми е ликвидно и изискуемо. Мога ли да насоча принудително изпълнеие срещу акциите на акционера солидарен длъжник, по какъв ред ще ги продаде съдия изпълнителят, и следва ли да ги предложи първо на мен, след като в Устава на дружеството е записано, че акционерите могат да прехвърлят акциите си на трети лица, само ако аз писмено откажа да ги изкупя по оферираната от тях цена.
akzioner

RE: принудително изпълнение върху акции

Мнениеот Христов » 15 Окт 2001, 12:14

Съгласно общия режим принудително изпълнение върху акции е допустимо, но на практика няма процедура, по която да се осъществи. Това се дължи на спецификата на акциите като обект на принудително изпълнение. Ограничението за прехвърлимостта на акциите не важи в случая, тъй като при принудителното изпълнение акционерът не извършва акт на разпореждане със своите акции.
Христов

Назад към Изпълнително и обезпечително производство