- Дата и час: 24 Ное 2024, 09:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Предварително изпълнение
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Предварително изпълнение
Колеги мога ли да спра допуснато предварително изпълнение по осъдително въззивно решение по трудово дело ? То по общия ред ли се обжалва или с частна жалба? Моля Ви, ако имате опит споделете! Благодаря Ви предварително!
- ужасена
Re: Предварително изпълнение
Предявявате касационна жалба и по реда на чл. 218б (3) ГПК искате спиране на изпълнението.
- 123
В чл.241 ГПК във вр. с чл.238 ГПК е предвидено, че не е възможно спиране на изпълнение по решения, присъждащи обезщетение за работа и всъщност май въобще няма изход.
- ужасена
Защо да не е вярно! Аз поне не съм срещал друга практика.
След като не може да се спре изпълнението въз основа на обезпечение, което е най-чистият и пазещ интересите вариант, на още по-малко основание е възможно да се спре само по преценката на следващия по инстанция съд. Преценете дали нямате аргумент от по силното основание или както там се нарича тази тълкувателна техника.
Идеята е, че тези лица трябва нещо да ядат (най-малкото), ако нямат други доходи, а обезпечението може да е блокирано с години в хода на процеса, докато иначе е възможно да се съберат средства.
След като не може да се спре изпълнението въз основа на обезпечение, което е най-чистият и пазещ интересите вариант, на още по-малко основание е възможно да се спре само по преценката на следващия по инстанция съд. Преценете дали нямате аргумент от по силното основание или както там се нарича тази тълкувателна техника.
Идеята е, че тези лица трябва нещо да ядат (най-малкото), ако нямат други доходи, а обезпечението може да е блокирано с години в хода на процеса, докато иначе е възможно да се съберат средства.
- enigma
Сравнете и чл. 239 (1) ГПК относно стабилността на това предварително изпълнение.
- enigma
Не иронизирам за тълкувателната техника, наистина не си давам труд да ги класифицирам. :) :):):).
- enigma
Могат да се спрат. Жалбата е до ВКС, обезпечението е парично, до размера на дължимите суми и малко лихва отгоре. Жалбата не спира изпълнението. Въпрос на бързина във ВКС, който е единствен да постанови спирането, до решението на спора. Не съм го правил, само съм виждал резултатите.
- evgo
До Евго,
сигурен ли сте, че става въпрос за хипотеза на възнаграждение или обезщетения по трудов договор (питащия не го е посочил, но иначе няма смисъл от въпроса). Щото тогава съда си е затворил очите за 241(1) ГПК. Не че е за първи път, де, да си затвори очите.
Но щом има решение, може въпреки това да се опита, не пречи.
сигурен ли сте, че става въпрос за хипотеза на възнаграждение или обезщетения по трудов договор (питащия не го е посочил, но иначе няма смисъл от въпроса). Щото тогава съда си е затворил очите за 241(1) ГПК. Не че е за първи път, де, да си затвори очите.
Но щом има решение, може въпреки това да се опита, не пречи.
- enigma
А Вие - "ужасена", защо ще обжалвате решението на Въззивната инстанция и защо не изпълните това, което е постановил Окръжния съд? Става въпрос за съдбата н алице, което до преди известно време е работила при Вас, или Вашите клиенти. Къде е тук морала и етичността? При положение, че втората инстанция уважава иска, породен от трудово правен спор, мисля, че следва да се направи извода, че иска е ОСНОВАТЕЛЕН.В този ред на мисли, къде е Вашето чувство на справедливост , по отношение на онеправдания и "използван" служител? По този ли начин - "ужасена сте от допуснатото предварително производство" изявявате своята граждансак позиция спрямо социалната справедливост?......
Правото на труд е основно субективно право на всяко ограничено дееспособно и дееспособно лице. По този начин то си набавя необходимите материални и нематериални облаги необходими за същестуването на живота. Правото на труд е върховно рпаво, чиято защита е прогласена от върховния закон - Конституцията - чл. 16. На още по-силно основание значимостта на правото на труд е прогласена в преамбюла. Е, питам аз, не е ли това отговора на Вашия ? дали може да се спре предварителното изпълнението на въззивни решения с което се присъжда възнаграждения и обезщетения за работа? ......
Отговора е не ! Именно тази обосновка посочена от мен по-горе е била предпоставката , която законодателят е съобразил при създаването на императивната новела на чл. 241 ал. 1 връзка чл. 237 б. "А " ГПК.
MONTESKIO
Правото на труд е основно субективно право на всяко ограничено дееспособно и дееспособно лице. По този начин то си набавя необходимите материални и нематериални облаги необходими за същестуването на живота. Правото на труд е върховно рпаво, чиято защита е прогласена от върховния закон - Конституцията - чл. 16. На още по-силно основание значимостта на правото на труд е прогласена в преамбюла. Е, питам аз, не е ли това отговора на Вашия ? дали може да се спре предварителното изпълнението на въззивни решения с което се присъжда възнаграждения и обезщетения за работа? ......
Отговора е не ! Именно тази обосновка посочена от мен по-горе е била предпоставката , която законодателят е съобразил при създаването на императивната новела на чл. 241 ал. 1 връзка чл. 237 б. "А " ГПК.
MONTESKIO
- monteskio
- Активен потребител
Уважаеми Мonteskio, когато ти каже работодателя "Ще го обжалваме" и въпреки твоите обяснения и аргументи не си променя становището, на теб ти остава единствено да "търсиш под вола теле", за да измислиш основание да обжалваш, колкото и безсмислено и несправедливо да е това обжалване! И искам да ти кажа, че най-трудно е да обжалваш, когато нямаш основание и когато вътрешната ти мотивация също е против. Е това е моето виждане, а що се отнася до правото на труд и неговото върховенство и т.н и т.н., това може да се използва само за изпит по трудово право в нашата държава.
- ужасена
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|