начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Имота ми не е нанесен в Кадастъра !!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Имота ми не е нанесен в Кадастъра !!

Мнениеот julyanvonemona » 24 Ное 2010, 18:58

julyanvonemona, я ми кажете де ги видяхте тези реперни карнети с координати?

Става въпрос за реперните карнети на Сунгурларското с. Прилеп - на Рижкия проход. Електоинженерът ми с когото работя е от там, та ме помоли да изстържем един проблем. Тогава ги открих (координатните карнети) на осовите кръстовища на улиците, даже по времето на соца някой е набил виолетов печат - пише "СЕКРЕТНО". АЗ мога да работя с петостенна призма и с ролетка Е не съм добър, но този който ме научи беше самият господ вече е на 83 години. Съвременните Сунгурларски общинари са готови даже, ако ги поискам да ми ги подарят. Вече "не били важни"! И с обикновен теодолит се справям и с нивелир и лата също. Мисля си че ако има повечко бой общинарите ще бачкат, ще си пазят реквизита и няма да ми обясняват кое е важно и кое не е. В този смисъл сигурно си прав, че е хамалогия когато имаш багер, да копаеш на ръка, ама де гиди тояга!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Ное 2010, 19:02

В момента тази застраховка е до такава степен формална, че трудно биха се водили такива дела, дори и някой да има желание за това.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 24 Ное 2010, 19:06

Важното е какво пречи да се водят дела срещу проектанти, нанесли щети със своята професионална дейност. Същото е и срещу лекари, нанесли щети със своята дейност. Не е въпроса в застраховката, а в невъзможността у нас да търсиш реална отговорност от професионалистите за тяхната дейност. Ако това беше възможно, тогава и проектантите, и лекарите щяха да тичат към застрахователите доброволно да се застраховат.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Ное 2010, 19:13

Пречат най-вече застрахователите, а и дупките в действащата нормативна база. Пречи също и това, че проектантът е сравнително безотговорен, доколкото проектът му подлежи на съгласуване и одобряване от кьораво и сакато. Помислете и върху това.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Ное 2010, 19:15

А и самите застрахователи щяха да подбират за експерти най-печените специалисти за да се консултират за качеството на проекта с оглед стойността на полицата "професионална отговорнаст". Така е в "добрата стара Англия"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Ное 2010, 19:18

Това върши работа, ако застраховката е за конкретен проект, а не по принцип, както е сега. Ама трябва някой да налее нещо в гърнето, както се казва.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Ное 2010, 19:19

Помислете и върху това.

Непрекъснато върху това мислим magodeoz Непрекъснато....!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 24 Ное 2010, 19:22

Пак стигаме до болната тема- изкуствено орязаните правомощия на проектанта и изкуственото разделяне на проектант/консултант. И при това разделяне проектант/консултант двамата заедно не поемат дори половината от отговорностите на един проектант в онези страни. Не познавам друга страна, в която проектанта да не носи отговорност ако покривът, например, тече. И да не трябва да доказва, че причината не е в него. У нас и проектанта, и консултанта не носят такава отговорност. Най- малкото - не е ясно, дали я носят.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Ное 2010, 19:23

Сегашната застраховка "гражданска отговорност" с ретроактивен период е "гле'ай си кефа" и размива нещата
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Ное 2010, 19:26

Сложна е схемата по нашите земи... Тук проектантът може да прави каквото си иска. Консултантът преценява дали проектантът правилно иска, а пък чиновникът преценява дали правилно е преценил консултантът. На възложителя му остава да се надява, че късметът е на негова страна.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот probcho » 24 Ное 2010, 19:29

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 20:36, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 24 Ное 2010, 19:32

magodeoz, по- точно казано- консултантът преценява, дали това, което иска проектанта, ще се хареса на чиновника, ако това имаш предвид под думичката "правилно". И ако не е "правилно", тогава да извърши съответните действия то да се приеме като такова.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Ное 2010, 19:35

От незапомнени времена поръчваш при майстора арабаджия нови опинци. Той носи цялата отговорност за изработката - без никакви междинни нива. Този е простия принцип в/у който трябва да почиват нещата! Ако иска някой да поеме отговорността за излаботката на арабаджията, нека заложи звонк, но просто тук нещата са изкуствено размити! Защо ли?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Ное 2010, 19:38

probcho, да не си смукнал от дамаджанката вече? Че нещо се размиват нещата, май, пък се и втвърдяват.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот probcho » 24 Ное 2010, 19:41

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 20:37, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Ное 2010, 19:45

Не се разминава, а се размива. 'Айде почини малко, докато се поразмине червеното.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот probcho » 24 Ное 2010, 19:50

.
probcho
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 24 Ное 2010, 20:00

probcho написа:Но пък в последно време всички теми се пренасочват в оста проектант - консултант - гл.архитект - строител!

Интересно накъде да се пренасочват темите във форума "Строителство и регулация", освен в тази ос. Може би по оста на Суецкия канал?
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот probcho » 24 Ное 2010, 20:12

.
probcho
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 24 Ное 2010, 20:40

julyanvonemona, според вас има ли разлика между реперен карнет и между координатен карнет? :)
Иначе и аз навлизам вече във възраст, в която си мисля, че в старо време всичко е било по-хубаво. :lol:
petko_a
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация