начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Нищожност на договор за гледане и издръжка

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нищожност на договор за гледане и издръжка

Мнениеот jomadi » 25 Яну 2013, 17:25

Здравейте!
Бих желала да Ви попитам за мнението Ви по един кокретен казус.

Общият ни наследодетел Х прехвърля на другия наследник У собствените си части от недвижим имот "срещу грижите, които приобритателят У е полагал за прехвърлителя до сега и срещу поетото от У задължение да подпомага в издръжката, да гледа прехвърлителя Х докато е жив, като му гарантира един сносен и спокоен живот, и му осигури храна, облекло, квартира, отопление, осветление, почистване и грижи при болест и немощ, било лично, или чрез трето лице."

Въпросът ми към Вас е има ли възможност и шансове този нотариален акт да бъде обявен за нищожен?

Надявам се и ще се радвам да получа мнението Ви и предварително Ви благодаря!
jomadi
Нов потребител

Re: Нищожност на договор за гледане и издръжка

Мнениеот Melly » 25 Яну 2013, 17:39

jomadi написа:Здравейте!
Бих желала да Ви попитам за мнението Ви по един кокретен казус.

Общият ни наследодетел Х прехвърля на другия наследник У собствените си части от недвижим имот "срещу грижите, които приобритателят У е полагал за прехвърлителя до сега и срещу поетото от У задължение да подпомага в издръжката, да гледа прехвърлителя Х докато е жив, като му гарантира един сносен и спокоен живот, и му осигури храна, облекло, квартира, отопление, осветление, почистване и грижи при болест и немощ, било лично, или чрез трето лице."

Въпросът ми към Вас е има ли възможност и шансове този нотариален акт да бъде обявен за нищожен?

Надявам се и ще се радвам да получа мнението Ви и предварително Ви благодаря!

Отговорът на така поставения въпрос е от такова естество, че представлява становище по същество.
Най-краткият за вас път е да се свържете с адвокат и да обсъдите доколко имате правен интерес от търсената защита (по вид и обем).
Приемам, че поради липса на компетентност изразът ви "обявяване на нищожност на нотариален акт" е неточен от гледна точка на действащото ни право. Става ясно, че целта ви е друга.

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот jomadi » 25 Яну 2013, 18:30

Благодаря Ви Melly за изказаното мнение и хубавите пожелания.
Прав/а сте, че вероятно не се изразявам съвсем точно, вероятно по-правилният израз би бил "нищожност на сделката", макар и за това да не съм съвсем сигурна! :)

При всяко положение, обаче, имам предвид нищожност, а не разваляне на договора.

Идеята ми беше да разбера от Вас, като хора с опит и компетенции и предвид опита Ви, как оценявате възможността едно такова дело да завърши успешно? Какви шансове за успех има?

Още веднъж благодаря!
jomadi
Нов потребител

Мнениеот Melly » 25 Яну 2013, 19:22

jomadi написа:Благодаря Ви Melly за изказаното мнение и хубавите пожелания.
Прав/а сте, че вероятно не се изразявам съвсем точно, вероятно по-правилният израз би бил "нищожност на сделката", макар и за това да не съм съвсем сигурна! :)

При всяко положение, обаче, имам предвид нищожност, а не разваляне на договора.

Идеята ми беше да разбера от Вас, като хора с опит и компетенции и предвид опита Ви, как оценявате възможността едно такова дело да завърши успешно? Какви шансове за успех има?

Още веднъж благодаря!

Да, правилният термин е нищожност на сделка оформена с нот. акт, или нищожност на удостоверителното действие при извършването й.
Това обаче са сериозни неща и изискват детайлна проверка на фактите, като най-добрият съвет е да бъдат обсъдени с адвокат. Не губете време по форумите.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 25 Яну 2013, 19:24

Сделката може да бъде нищожна на основанията посочени в чл. 26 ЗЗД ( само да вметна, че ако претендирате нищожност поради липса на основание ще срещнете проблем заради " полаганите грижи до момента")..
Нотариалното удостоверяване може да бъде нищожно на основанията посочени в чл. 576 ГПК.
Решение може да бъде и искът по чл. 87 ЗЗД ( за разваляне).

Въпросът е интересен, но много общ и фактите твърде малко, поради което Melly правилно ви е насочила към адвокат.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 25 Яну 2013, 20:14

За да задавате така въпроса, очевидно имате предразбиране, че според вас "договора е нищожен". При това положение би следвало да изложите своето становище защо считате че договора е нищожен, за да го обсъдим тук във Форума. Все пак вие разполагате с цялата информация по казуса.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот jomadi » 25 Яну 2013, 21:15

Благодаря Ви, че се отзовахте на въпроса ми.
Всъщност разговарях с адвокат, който ме убеждава, че е възможно обявяването на нищожност на сделката (ако се изразявам неправилно, моля да ме извините :) , разбирате какво имам предвид по същество). По скоро аз се колебая дали е така, което е и причината да се обърна и към Вас за компетентните Ви мнения.
Професията ми е доста далече от правото и се опитвам да събера малко повече информация за подобен вид дела, до колко са успешни, смислени и т.н., за да преценя дали да се захвана с подобно дело. Все пак това изисква влагането на доста ресурси :)-емоционални, финансови, физически и пр. и за това смятам, че предварителното събиране на информация е важно.

Трудно да преценя кои и от какъв характер факти имат евентуално значение, но все пак ще се опитам да нарисувам някаква обща картина. Ако проявите интерес и имате конкретни въпроси, веднага ще отговоря.

Както вече казах, наследодателят прехвърля своите части на наследника У. Това става около 8 години преди смъртта на наследодателя, който още към този момент е в силно влошено здравословно състояние. Въпросният наследник не е живял в нито един момент, заедно със наследодателя. Аз съм живяла заедно с наследодателя във времето преди прехвърлянето. След това-не.
Това е- с две думи! :)
jomadi
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 26 Яну 2013, 01:38

jomadi написа:"срещу грижите, които праобитателят У е полагал за прехвърлителя до сега и срещу поетото от У задължение да подпомага в издръжката, да гледа прехвърлителя Х докато е жив, като му гарантира един сносен и спокоен живот, и му осигури храна, облекло, квартира, отопление, осветление, почистване и грижи при болест и немощ, било лично, или чрез трето лице."

Ако точно така е записано в НА - не бихте могли успешно да реализирате иск за нищожност.
а това макар и да е така
jomadi написа:Въпросният наследник не е живял в нито един момент, заедно със наследодателя. Аз съм живяла заедно с наследодателя във времето преди прехвърлянето. След това-не.

бихте могли да заведете дело за разваляне този договор, ако сте от кръга на наследниците по закон, но не за повече от вашият наследствен дял.

Изобщо тънка работа - не е за форум, както казват колегите - малко са изходните данни биха казали също.

Дай да спретнем едно виртуално дело - както си му реда в реалните - с искова молба, ищци, ответници, писмени доказателства, свидетели и прочие пък да видим какво ще реши виртуалният съд и то без такси и разноски :wink:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот Melly » 26 Яну 2013, 01:43

Добра идея. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот karanedeff » 26 Яну 2013, 02:04

Ами пишете исковата молба :idea: :wink:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 26 Яну 2013, 11:16

:roll: Според мен в случая става въпрос за "дарение" а не за "договор за гледане и издръжка". При това положение са налице основания за разваляне на дарението, може би. :roll:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот jomadi » 26 Яну 2013, 14:22

Благодаря за мненията Ви, радвам се, че макар и с лека насмешка в някои от коментарите, въпросът ми предизвика интереса Ви.
До колкото разбирам, по-скоро смятате, че завеждането на такова дело е излишно упражнение. Четейки коментарите Ви, оставам с впечатление, че нещата не са еднозначни и безспорни. Както казвате "тънка работа" :)
Ще си позволя да Ви задам един последен въпрос: на фона на опита си, разполагате ли с информация за спечелени такива дела? Чисто статистически. :)
Още веднъж, благодаря на всички Ви.
jomadi
Нов потребител

Мнениеот Melly » 26 Яну 2013, 14:45

Правото е океан, в който плуват всякакви живинки - дребни, средни и едри...
Пазете е от едрите, защото другите два вида са хранителната им добавка.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 26 Яну 2013, 19:00

jomadi написа:...До колкото разбирам, по-скоро смятате, че завеждането на такова дело е излишно упражнение. Четейки коментарите Ви, оставам с впечатление, че нещата не са еднозначни и безспорни. Както казвате "тънка работа" :)

При наличие на неизпълнение нещата са еднозначни, без оглед размерите на рибата.
Опитът показва точно тази рекапитулация. По-скоро смятам, че ви е нужна среща с адвокат, комуто да изложите фактите, да представите документи ( нотариален акт), свидетели, които ще потвърдят липсата на престирани грижи и издръжка, и ако сте в 5г. срок след кончината на прехвърлителя- да действате до размера на вашата ид. част. Така е справедливо, но трябва да сте наясно, че предприемете ли съдебни действия отношенията ви с другия наследник сериозно ще пострадат. Преценката е само ваша.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 27 Яну 2013, 23:32

:roll: Въпреки всичко, като чета първия пост на jomadi, оставам с впечатление, че става въпрос за "дарение" а не за "договор за гледане и издръжка". :idea: :?: :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 27 Яну 2013, 23:53

Ако безвъзмездността при дарението е еквивалентна на
"срещу грижите, които приобритателят У е полагал за прехвърлителя до сега и срещу поетото от У задължение да подпомага в издръжката, да гледа прехвърлителя Х докато е жив, като му гарантира един сносен и спокоен живот, и му осигури храна, облекло, квартира, отопление, осветление, почистване и грижи при болест и немощ, било лично, или чрез трето лице."

то ще се съглася, че е налице договор по чл. 225 ЗЗД ( да-да... :lol: ), а не ненаименован, сукцесивен, алеаторен и възмезден, какъвто е ДГИ.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 28 Яну 2013, 10:42

:roll: Според мен, от изложените обстоятелства, в случая става въпрос за "дарение", прикрито чрез "договор за гледане и издръжка"(ДГИ), поради което налице е ПРИВИДНОСТ на договора - основание за недействителност/нищожност по смисъла на чл.26, ал.2 от ЗЗД. Възможно е това да е причина за питането дали договора може да бъде обявен за НИЩОЖЕН. :idea: 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 28 Яну 2013, 11:04

Кое точно от изложените обстоятелства ви наведе на мисли, че е налице симулация?
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 28 Яну 2013, 12:08

Въпросният наследник не е живял нито един момент с наследодателя (както твърди jomadi), следователно не е полагал грижи за наследодателя нито "преди" нито "след" сключване на договора, за каквито грижи се пише в НА. :shock:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 28 Яну 2013, 12:50

Посоченото от вас е неверно твърдение, защото от изложеното може да се установи единствено, че трето лице няма знание за тези обстоятелства. В частта за грижите полагани до момента ДГИ е с характер на продажба и при липсата на обратно писмо от страните по сделката симулацията в тази част си остава химера.
Пак от посочените факти се установява, че 8г. след сключване на ДГИ до смъртта на прехвърлителя по нея, третото лице ( автор на темата) не е живяло съвместно с последния, респективно няма знание дали договорът е изпълняван по обем, съгласно договореното.
Това са фактите.
bird_of_paradise
Активен потребител

Следваща

Назад към Договор за издръжка и гледане