начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Покупко-продажба на имот срещу право на ползване

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупко-продажба на имот срещу право на ползване

Мнениеот shreya » 24 Мар 2010, 12:33

:D
Последна промяна shreya на 11 Яну 2012, 05:30, променена общо 2 пъти
shreya
Нов потребител

Re: Покупко-продажба на имот срещу право на ползване и издръжка

Мнениеот sunrise » 24 Мар 2010, 12:46

shreya написа:Здравейте! :P
Имам няколко въпроса около един НА за покупка-продажба на недвижим имот, при който продавачът си запазва правото на ползване върху имота безвъзмездно и до края на живота си и трябва да му бъде изплатена сумата възлизаща на данъчната оценка на имота, като всеки месец между първо и пето число му се изплаща по 100лв.
Въпросите ми свързани с този договор са следните:
*Какво значи "продавачът си запазва правото върху продавания имот безвъзмездно и до края на живота си"? Ако с въпросния човек живее и трето лице (приятелка), тя има ли право да ползва апартамента без съгласието на купувача?/ Може да си пусне приятелката, може да го даде под наем, каквото реши, без съгласието на купувача/
*Ако според договора купувачът трябва да плати данъчната оценка на имота като в продължение на Н на брой месеца изплаща по 100лв., то има ли някакво определено изискване (в договора не е посочено) по какъв начин да се извършва това плащане? По банков път предполагам, но ако са давани пари на ръка? :roll: Ако по въпросния апартамент са правени подобрения поискани от продавача - те считат ли се за такъв вид плащане?/Може и на ръка, стига да имате документ за това. За ремонта-зависи/
Трябва ли купувачът да плаща данъка на апартамента и другите консумативи (ток, вода...)?/Не, те се плащат от ползвателя/
Ще се радвам, ако някой помогне и, ако може да ме насочите към добър адвокат по вещно право. Знам, че противоречи на правилата на форума, но който реши да го направи - нека ми прати кординати на лични.
sunrise
Активен потребител

Re: Покупко-продажба на имот срещу право на ползване и издръ

Мнениеот shreya » 24 Мар 2010, 13:45

Последна промяна shreya на 11 Яну 2012, 05:31, променена общо 1 път
shreya
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 24 Мар 2010, 14:33

Първо , самото заглавие не е много ясно. За продажба ли се касае или за договор за издръжка и гледане? Защото ,тези периодични плащания ме насочват по-скоро натам. Основанията за разваляне на двата договора са различни, така,че е важно за какво става въпрос точно.
sunrise
Активен потребител

Re: Покупко-продажба на имот срещу право на ползване и издръ

Мнениеот shreya » 24 Мар 2010, 15:22

Последна промяна shreya на 11 Яну 2012, 05:32, променена общо 1 път
shreya
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 24 Мар 2010, 15:37

Явно, не знам защо тогава сте вписали издръжка.Свържете се с адвокат, с всички документи , които имате и той ще Ви даде точни насоки.
sunrise
Активен потребител

Re: Покупко-продажба на имот срещу право на ползване

Мнениеот shreya » 24 Мар 2010, 16:12

Последна промяна shreya на 11 Яну 2012, 05:34, променена общо 1 път
shreya
Нов потребител

Мнениеот vesko-petrov » 24 Юни 2010, 14:20

Здравейте, моля за помощ имам следния казус. Дело за покупко-продажба с право на ползване. Договорът е сключен за 5000лв. през 2002г. но парите не са предадени няма никакъв документ за това само твърденията на едната страна. Продавачът не може да ползва имота заради психически и физически тормоз от страна на купувача за което има заведени жалби в полицията. Интересува ме може ли сделката да се развали заради горепосочените причини или не. По думите на адвокатката ми няма шанс аз не мисля че е така моля за помощ
vesko-petrov
Нов потребител

Мнениеот KIBRIT » 15 Ное 2010, 12:50

Няма как да се развали договор за покупко-продажба !
Самият начин на плащане,би трябвало да е описано в договора .
Ако там ползвателят е подписал,че е получил сумата,не е нужен никакъв допълнителен документ.
Ако реално не е спиран достъпа до апартамента,било със секретни брави,врати или решетки,т.н."тормоз",не е достатъчен за пред съда.
В най-добрият случай,може да се постанови,да се осигури достъп до жилището,но не и да бъде развален договора за покупко-продажба !
KIBRIT
Младши потребител

Назад към Договор за издръжка и гледане