начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Договор за издръжка и гледане

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор за издръжка и гледане

Мнениеот charchi » 03 Фев 2011, 12:12

Здравейте, имам един въпрос ако някой има желане и възможност да помогне.
Мъж на 57г., здрав, работещ (физически труд), прехвърля имот на жената с която живее чрез гледане и издръжка. Година и половина по-късно мъжа внезапно почива и жената веднага прехвърля имота на дъщеря си.
Стана ми ясно, че сделката между жената и дъщерята може да се оспори по чл.135 ззд и не за това ми е въпроса.
Има ли някакъв начин да се успори договора за издръжка и гледане, от преките му наследници тъй като мъжа поначало не е имал нужда от такова. Прехвърлил е имота понеже е бил "шантажиран", че в противен случай жената ще го напусне. Консултации по тази тема са проведени с авокати мненията са различни.
Ако някой може да помогне благодаря предварително!
charchi
Нов потребител

Re: Договор за издръжка и гледане

Мнениеот Гост. » 03 Фев 2011, 18:58

Има ли някакъв начин да се успори договора за издръжка и гледане, от преките му наследници

:roll: е, то по този точно въпрос спор няма и не може да има, защото е признато право на наследниците да го сторят в 5-годишен срок от откриване на наследството. :wink:
Какъв би бил резултатът.... е наистина интересен въпрос.
Но, според мен това, което сте изложил за липсата на нужда, не е основание за разваляне на ДГИ и реституция на даденото.
Последна промяна poli_g на 13 Фев 2011, 13:32, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Фев 2011, 19:29

Кратък период между сключването на договора и смъртта. Но от друга страна човекът е бил здрав като бик. Едва ли може да се иска разваляне.

Договора е договор.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот charchi » 04 Фев 2011, 11:45

Благодаря за отговорите!
По всичко личи, че не може да се оспорва само на основание това, че не имал нужда от този договор.
Четох за съдебна практика от 67г.: "Алеаторният д-р за прехвърляне на имот с/у издръжка и гледане е без основание, ако прехвърлителят е млад човек и има достатъчно средства за издръжка"
Въпреки, че и това вероятно няма да помогне защото цитирам "Това становище ограничава договорната свобода по чл.9 ЗЗД"
Е факта, че не е бил гледан си е факт, но... трудно доказуем
charchi
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 04 Фев 2011, 12:26

Всъщност, няма значение какво е било здравословното състояние на бащата. Аз съм разваляла на основание неполагане на грижи и недаване на издръжка независимо от това. Щом е сключен договор с това задължение и има неизпълнение, това ще доведе успешно до разваляне! :D
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот damme » 13 Фев 2011, 12:52

Именно доказването на неизпълнението ще е трудно в случая.
damme
Младши потребител

Мнениеот pl_dinev » 13 Фев 2011, 15:13

Договорът за гледане и издръжка е договор по силата на който се прехвърля имот срещу поето от приобретателя задължение да гледа и издържа прехвърлителя. Основанието на договора от една страна е прехвърлянето на собствеността на имота и от друга - поетото задължение за гледане и издръжка. Това задължение е срочно, но определеният срок е относително неопределен, т.е страните сключват договора с оглед едно събитие, което непременно ще настъпи - това е смъртта на прехвърлителя, но не е известно кога. Настъпилата кратко време след сключването на договора смърт на предишният собственик не означава, че сделката е без основание. Само тогава, когато смъртта настъпи твърде скоро след датата на договора и нейното настъпване е било положително известно на приобретателя, договора би следвало да се признае за нищожен като такъв без насрещно основание. Това е така, защото известността на близкото настъпване на смъртта и действителното и настъпване в сравнително известния кратък срок означава, че приобретателят не е поел насрещно задължение. В случая прехвърлителят е починал година и половина след сключване на договора, което съвсем не е кратък срок. В тежест на наследниците на починалия ще бъде да докажат неизпълнението на задълженията от страна на преобритателката, т.е , че тя не е давала необходимите грижи и издръжка. Ако това бъде доказано, съдът може да уважи иска и да развали договора. Ако обаче преобритателката в действителност е изпълнила задълженията си по договора, то тогава тя е изправна страна и решението на съда ще бъде в нейна полза. Общо взето шансовете на наследниците за успешен изход от евентуалното дело са повече от нищожни.
pl_dinev
Младши потребител

Мнениеот charchi » 14 Фев 2011, 13:39

pl_dinev написа: Общо взето шансовете на наследниците за успешен изход от евентуалното дело са повече от нищожни.

Точно това ми каза и единият от адвокатите, при когото бях на консултация.
Все пак моля дефинирайте ми "издръжка" и "гледане" в договора пише "да ми осигурява светлина топлина и спокоен живот, какъвто съм водил досега".
Тук става въпрос за човек, койте е работил и всъщност той е издържал финансово преобретателя. Ако трябва да се изразя така достатъчно ли е като гледане, че евентуално са му прани чорапите и може би готвена храна и да са му харчени парите със сигурност?

Благодаря на всички отговорили!
charchi
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Фев 2011, 13:46

charchi написа:
pl_dinev написа: Общо взето шансовете на наследниците за успешен изход от евентуалното дело са повече от нищожни.

Точно това ми каза и единият от адвокатите, при когото бях на консултация.
Все пак моля дефинирайте ми "издръжка" и "гледане" в договора пише "да ми осигурява светлина топлина и спокоен живот, какъвто съм водил досега".
Тук става въпрос за човек, койте е работил и всъщност той е издържал финансово преобретателя. Ако трябва да се изразя така достатъчно ли е като гледане, че евентуално са му прани чорапите и може би готвена храна и да са му харчени парите със сигурност?

Благодаря на всички отговорили!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Фев 2011, 13:49

Значи, издръжка е даване на средства, а гледане - полагане на грижи в най - различна форма - готвене, чистене, купуване на лекарства, пране на чорапи и др. А даването на финансови средства трябва да е от приобретателя на прехвърлителя, а не обратното. :D
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот svettoslav » 24 Мар 2011, 14:44

pl_dinev написа:Договорът за гледане и издръжка е договор по силата на който се прехвърля имот срещу поето от приобретателя задължение да гледа и издържа прехвърлителя. Основанието на договора от една страна е прехвърлянето на собствеността на имота и от друга - поетото задължение за гледане и издръжка. Това задължение е срочно, но определеният срок е относително неопределен, т.е страните сключват договора с оглед едно събитие, което непременно ще настъпи - това е смъртта на прехвърлителя, но не е известно кога. Настъпилата кратко време след сключването на договора смърт на предишният собственик не означава, че сделката е без основание. Само тогава, когато смъртта настъпи твърде скоро след датата на договора и нейното настъпване е било положително известно на приобретателя, договора би следвало да се признае за нищожен като такъв без насрещно основание. Това е така, защото известността на близкото настъпване на смъртта и действителното и настъпване в сравнително известния кратък срок означава, че приобретателят не е поел насрещно задължение. В случая прехвърлителят е починал година и половина след сключване на договора, което съвсем не е кратък срок. В тежест на наследниците на починалия ще бъде да докажат неизпълнението на задълженията от страна на преобритателката, т.е , че тя не е давала необходимите грижи и издръжка. Ако това бъде доказано, съдът може да уважи иска и да развали договора. Ако обаче преобритателката в действителност е изпълнила задълженията си по договора, то тогава тя е изправна страна и решението на съда ще бъде в нейна полза. Общо взето шансовете на наследниците за успешен изход от евентуалното дело са повече от нищожни.

Основанието е реалната нужда от гледане,а ако няма в момента такава,тя трябва да е налице в обозримо бъдеще. Ако лицето,както е при тези дадени обстоятелства умре внезапно,договорът е нищожен поради липса на основание.Няма какво да се разваля.Тук не говорим изобщо за неизпълнение,а за липса на нужда от такова.
charchi написа:По всичко личи, че не може да се оспорва само на основание това, че не имал нужда от този договор.

Е кое е това "всичко" , дето личи от него?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот tangrabg » 18 Сеп 2011, 04:43

към poli_g - как да се свържа с теб? Трябва ми адвокат от Варна или ако не си от Варна ми препоръчай някой, моля те
tangrabg
Нов потребител

Мнениеот eurolinker » 19 Сеп 2011, 12:05

Всичко казано от предходните е в по-голяма или по-малка степен вярно. Важно е какво точно са се договорили страните по него (във вр. с чл. 9 ЗЗД), тъй като във вашия казус задълженията ще произтичат от договора, а не от закона - съдията ще тълкува договора, разсъждавайки над въпроса "Спазил ли е задължението си длъжника (жената)".
Много интересен цитат от договора сте дали

Не мога да дам мнение какви са шансовете на наследниците, без да е налице договора.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот portokal » 19 Сеп 2011, 12:18

Е факта, че не е бил гледан си е факт, но... трудно доказуем

Приобретателят доказва, че е гледал, не гледаният - че не е. Не е достатъчно да му е готвила и да му е прала чорапите, освен ако е изрично уговорено, че само в това ще се изразява гледането и че издръжка няма да има.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Сеп 2011, 20:27

Естествено, че в договора трябва да е изрично уговорена в какво точно ще се изразяват точно дължимата издръжка и гледане, може дори и това да се извършва с помощта на трето лице, стига така да са се разбрали страните.
nk7702n
Старши потребител

Назад към Договор за издръжка и гледане