начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Имоти и земи

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имоти и земи

Мнениеот sunnymoney » 07 Яну 2014, 15:26

Здравейте,имам един въпрос,консултирах се с 3-ма юристи и тримата имат различно мнение по моя въпрос.Имам завещание от 1999г. от майка ми и баща ми,което е написано пред нотариус и седи при нотариуса за апартамента на родителите ми и земите им.Майка ми почина през 2005г.,баща ми е жив,но е на 91г.Имах брат,който почина 1995г. и той от брака си има двама сина.След смъртта на брат ми децата му и съпругата му не проявиха интерес към родителите ми и аз се грижех за болната си майка преди да почине и до ден днешен гледам баща си и живея с него,въпреки че баща ми им подари един от апартаментите,които имаше и те са си го ипотекирали,аз за него нямам претенции щом баща ми така е решил негова воля.Въпроса ми е със завещанието някой може ли да ми оспорва (адвокат ме посъветва да го впиша завещанието в агенция по вписванията и след 5г. всичко в него важяло,но другия адвокат ми каза,че пак може да ми го оспорват другите наследници),ако може какъв е варианта да продадели ли баща ми всичко или може да си остане както е описано във въпросното завещание,защото племенниците ми постоянно разпитват други роднини дали дядо им е жив и само чакат да се случи най-лошото и да започнат да си търсят нещо "което им се полага" според тях?Ще съм благодарна да ме посъветвате.Благодаря предварително!
sunnymoney
Нов потребител

Re: Имоти и земи

Мнениеот ivanov_p » 07 Яну 2014, 15:53

Отиди при нотариуса и го питай дали навремето са вписали завещанието (мисля, че е задължително). То обикновенно ли е, т.е. оставят ти апартамент и земи или ти ги оставят срещу гледане и издръжка? Ако е първият вариант племенниците ти имат запазен дял. Ако апартамента е бил съпружеска съсобственост и майка ти е починала преди 8 години вероятно нейният дял няма да делите с племенниците, но кога започва давността при завещание е сложна материя и вай-вероятно ще се разбере от решетието на съда.
Помислете, след като баща ви е жив, за други варианти - гледане и издръжка, продажба, естествено след консултация.
ivanov_p
Активен потребител

Re: Имоти и земи

Мнениеот bebitor » 07 Яну 2014, 16:37

При така посочените данни всички юристи са прави!
Две или повече лица не могат да завещават с един и същ акт. Такова завещание е нищожно, наследниците по закон всякога могат да поискат прогласяването на тази нищожност.
Ако завещанията са две, наследниците могат да поискат намаляване на завещателните разпоредби до размера на запазената си част в 5г. срок, който започва да тече от момента, в който лицето, в чиято полза е разпореждането, упражни своето право по завещанието.
По отношение на наследството от майка Ви, завещанието следва да се обяви, ако това вече не е направено.
А баща Ви най-добре да се разпореди във Ваша полза чрез една от посочените в горното мнение правни сделки.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба