Здравейте,
наследник съм на 1/6 та част от апартамент след смъртта на баща ми.Други наследници са сестра ми с 1/6 и майка ми с 2/3.Въпросите са ми:
1.Къде мога да проверя какъв е размера на моят дял, за който плащам данък (примерно дали е 1/6?).Към коя институция да се обърна?
2.Мога ли да прехвърля моят дял (колкото и да е той) на моята дъщеря, която е пълнолетна.
3.Посъветвайте ме към какъв адвокат или нотариус да се обърна и какви документи трябва да подготвя.
Благодаря.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 23:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разпореждане с наследствен дял
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Разпореждане с наследствен дял
Ако наследявате по закон няма как майка ви и вие да имате различни дялове, в закона е казано, че съпруг и деца наследяват по равни части. ( друг е въпросът ако 1/2 от апартамента принадлежи на майка ви поради съществувала съпружеска имуществена общност и оттам другата 1/2 от апартамента да се разпределя по-равно между майка ви, сестра ви и вас). А иначе всички наследници са длъжни в 6-месечен срок от откриване на наследството, т.е. от датата на смъртта на наследодателя, да подадат декларация в териториалната данъчна дирекция по последното местожителство на наследодателя. Ако декларацията е подадена в срок само от един наследник, тя има действие и за останалите наследници. Данъчно задължените лица посочват в декларацията полученото по наследство имущество по вид, местонахождение и оценка. То се оценява в левове към момента на откриване на наследството. Данъкът се определя поотделно за всеки наследник по специални таблици.
Ако желаете да прехвърлите своята част на дъщеря ви преди всичко трябва да приемете наследството( чрез писмено заявление до Районния съд, в района на който е открито наследството, може и чрез конклудентни действия, като платите данъците) и впоследствие да го прехвърлите на дъщеря си чрез акт за дарение.
Ако желаете да прехвърлите своята част на дъщеря ви преди всичко трябва да приемете наследството( чрез писмено заявление до Районния съд, в района на който е открито наследството, може и чрез конклудентни действия, като платите данъците) и впоследствие да го прехвърлите на дъщеря си чрез акт за дарение.
- sssssd63
- Нов потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|