Здравейте,
имам един заплетен казус, по повод на който исках да получа малко компетентна помощ, защото съм трета страна в него и по думите на едната страна няма какво да се направи, но все пак искам да разбера дали е така и да вникна малко в материята преди и аз да се съветвам евентуално и аз с адвокат.
Случаят е следният: Родители даряват апартамент на сина си. Синът е женен. Синът почива вследстиве неизяснени обстоятелства и има известни съмнения относно това кой и как иска да вземе апартамента. Родителите желаят да развалят дарението, за да не претендира жената на сина им за половината от апартамента. Родителите имат само един друг наследник по съребрена линия - (Аз), който се явявам син на сестрата на единия родител в казуса. В случай на смърт по техните думи и според завещанието трябва да получа другата половина от имота. В имота те живеят, ако има значение за казуса (Нямам съвсем точна информация какво точно е написано в дарението, но мисля, че жената на сина няма право на нищо докато те са още живи)
В момента искат да развалят дарението и да ми прехвърлят апартамента срещу гледане и издръжка. Въпросът е дали е възможно ако не са минали 5 години, който е както прочетох срока, в който дарението може да бъде оспорено или развалено.
Какво може да се направи в следния случай?
Благодаря искрено за помощта предварително.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 16:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заплетен казус. Дарение и смърт на този на когото е дарен
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Заплетен казус. Дарение и смърт на този на когото е даре
porsche написа:Какво може да се направи в следния случай?
Ако фактологията е коректна ( в смисъл не се извади някое обратно писмо)- разваляне на дарението е мисия невъзможна. Живейте си живота и не се занимавайте с обречени неща, защото така или инак половината от наследството ( половината от имота) се е върнал отново в патримониума на дарителите ( чл.9, ал.2 ЗН - ако не са изтекли повече от 10г. от сключване на брака между сина и снахата и последните двама нямат деца), което предполага да се разпоредят с тази половина, както сметнат за добре и сега. Завещанието не е добра идея, но няма пречка да си сключат ДГИ за половинката сега, според мен.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|