Положението е следното:
През 1983г баба ми дарява на баща ми 1/2 идеални части от дворно място цялото 400кв.м. ведно с 2/3 идеални части от построената в парцела масивна жилищна сграда които идеални части обхващат (и е описано точно кои)
В същото време баба ми прави дарение и на леля ми 1/2 идеални части от същото дворно място ведно с 1/3 идеални части от построената в парцела масивна жилищна сграда които идеални части обхващат (и е описано точно кои)
През 1994г леля ми продава следния свой недвижим имот:
100/400кв.м. идеални части от дворно място заедно с 1/3 идеални части от построената в парцела масивна жилищна сграда които идеални части обхващат (и е описано точно кои) на лицето А
През 1994г лицето А продава на лицето Б собственият си недвижим имот:
100кв.м. ПРАЗНО ДВОРНО МЯСТО (това е с големи букви защото вече става въпрос за "100кв.м. ПРАЗНО ДВОРНО МЯСТО" което според мен лицето А няма) равняващи се на 100/400 идеални части кв.м. и 1/3 идеални части от построената в парцела масивна жилищна сграда които идеални части обхващат (и е описано точно кои)
През 2011г леля ми, ми дарява останалите и 1/4 идеални части от дворното място
И така положението е следното от: лицето Б от 10-тина години си е оградило с ограда и врата без съгласието на останалите съсобственици около 50кв.м. от двора от към задната страна на къщата защото неговата част от жилището се пада отзад
След като на два пъти съм предупредил лицето да си махне оградата (понеже и аз вече съм собственик на 1/4 идеални части от дворното място)преди месец подадох жалба до прокуратурата за премахването на оградата която след проверка от прокуратурата и изтеклият срок за премахването и все още си е там
И сега идва въпросът как да постъпя?
Доброволна делба? Та лицето Б 19 години си е ползвало тези 50-тина кв.м. (които според него са си негови понеже застроената част която има от къщата е около 50кв.м дори има претенции за повече понеже в неговият наториален акт пише 100кв.м. празно дворно място) а то има и общи части около 60кв.м. които са отстрани на къщата и са за преминаване и достъп до дворното място което няма достъп от друга страна
Съдебна делба? Аз и баща ми си живеем в частта на баща ми като нямаме друго жилище а лицето Б ползва неговата ги част от къщата като склад за натурии а в двора си сее зеленчуци. Но колко ще продължи едно такова дело?
Покупка? Та лицето Б иска пари колкото за чисто нов апартамент (понеже според него струвало най-малко толкова пак повтарям с неговите 100кв.м. празно дворно място и 50кв.м. част от жилището)
Да атакувам наториалният акт заради тези "100кв.м. празно дворно място" ?
При евентуално съгласие от страна на лицето Б да си коригира наториалният акт и да си направим договор за някакво разпределение на двора за каква част от дворното място като квадратура би могло да има претенции при условие че общите части които са за достъп до дворното място са около 50кв.м. (не трябва ли от тях процентно според дяловото участие да му се приспада от квадратурата която има плюс застроената му площ и каквото остане да си го позва)
Моля за съвет и благодаря предварително на всички изказали мнение по казусът ми.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 23:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да постъпя?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|