- Дата и час: 23 Ное 2024, 23:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да проверя има ли дял сина ми ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Как да проверя има ли дял сина ми ?
Бащата на сина ми почина съвсем на скоро. Нямах брак с него, наследник се явява сина ми. Не живеехме вече заедно, а и беше неочаквана смърта му, за да ни каже за имотите си. Мислех , че няма нищо на негово име. Влязох в регистрите за проверка на данъците ми миналата седмица и случайно реших да проверя и неговите , да не търсят детето някой ден.....Оказа се, че има да плаща данък за лек автомобил и данък за недвижим имот, който обаче е в съсобственост или нещо такова със сина му от предишния брак. На двамата на името излиза една и съща партида за имот от 2012 г. Как мога да проверя какъв е този имот , как е закупен /да не е ипотека или нещо такова с кредит/, има ли сина ми дял в тази собственост ?! Имам удостоверение за наследници , както и права като единствен законен представител на детето, ако е необходимо да тичам по инстанции. Кажете само къде и какви ?
- vili77a
- Младши потребител
Re: Как да проверя има ли дял сина ми ?
Като за начало, кажете минали ли са 6 месеца от смъртта на човека.
Извадете удостоверение за наследници по името му и вижте вашето дете дали фигурира в него. Там трябва да фигурира и името на другия му син, щом споменавате, че има такъв. Ще се наложи, ако има имоти, синът ви да приеме наследство по опис, тъй като в момента е малолетен.
Най-лесно можете да проверите за какъв недвижим имот става дума (който е на името на починалия и синовете му евентуално се явяват наследници на същия имот) е като отидете в Агенция по вписванията и направите справка по ЕГН и 3 имена на починалия. Ще ви излязат всички имоти, които е притежавал приживе.
Кои от тях е продал/дарил, също ще можете да разберете. Успех.
Извадете удостоверение за наследници по името му и вижте вашето дете дали фигурира в него. Там трябва да фигурира и името на другия му син, щом споменавате, че има такъв. Ще се наложи, ако има имоти, синът ви да приеме наследство по опис, тъй като в момента е малолетен.
Най-лесно можете да проверите за какъв недвижим имот става дума (който е на името на починалия и синовете му евентуално се явяват наследници на същия имот) е като отидете в Агенция по вписванията и направите справка по ЕГН и 3 имена на починалия. Ще ви излязат всички имоти, които е притежавал приживе.
Кои от тях е продал/дарил, също ще можете да разберете. Успех.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Не всички имоти ще излязат там, защото може да е наследил имот , да се е регистрирал в МДТ на Общината , но да няма нотариален акт на негово име.
- sunrise
- Активен потребител
Не са минали 6 месеца от смърта му. Имам вече удостоверение за наследници, което е необходимо на детето ми. Значи следваща стъпка е Агенция по вписванията, аз от името на детето си , да направя справката. Мислъта ми е дали там мога да проверя какъв е вида на договора? Съмнявам се,че апартамента , който той (починалия) имаше го е преписал на по-големия си син, с право на ползване до смърта му и затова фигурира данък на негово име, но реално не е собственик на имота . Ако е така наистина , детето ми няма дял , нали ? или ако е било с клауза издръжка и гледане да предявим иск и да оспорваме?! (тъй като реално големия му син не се грижеше за него, не си говореха дори, не живее отдавна в България и има достатъчно свидетели за това). Другият вариант , който си мисля е за някой имот закупен с ипотечен кредит от сина и да е вписан баща му като съдлъжник.
- vili77a
- Младши потребител
Възможни са много хипотези, затова вместо да си правим сухи тренировки и да предполагаме това или онова, мисля, че с издаденото ви удостоверение за наследници можете да си направите всички необходими справки и да проверите имотното състояние на починалия към момента на смъртта му.
Да, освен в АВп, добре е да проверите и в съответната община за декларирани имоти на името на починалия наследодател.
Да, освен в АВп, добре е да проверите и в съответната община за декларирани имоти на името на починалия наследодател.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Благодаря за сега - значи тръгвам по инстанциите да проверя, пък после ще видим . Благодаря още веднъж за отговорите , които получих и за отделеното ви време по моя случай
- vili77a
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|