Здравейте! Моля за помощ
1.Свекърва ми притежава втори етаж от къща дарен й преди 16 години от нейният баща. Той е починал преди 10 години, а сега нейният брат я заплашва да й вземе половината. Имам някакви смътни спомени, че давността за такива претенции е 5 години. Има ли такъв срок, колко точно е той и имат ли почва заплахите?
2. Въпросният брат притежава първия етаж, дарен му от леля, която няма деца и е жива. Имота е разделен с делба, според която общият вход и стълбище се ползват от втория етаж, а първият има отделен такъв. Следващите заплахи са, че ползвателите на втори етаж "по закон" били длъжни да си направят друг вход (не са мои думи ).
- Дата и час: 23 Ное 2024, 22:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарение и давност на запазени части на наследници
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дарение и давност на запазени части на наследници
Роднините за сега ми идват много
Като за начало - кога, за кои имоти и между кои лица е била делбата
Като за начало - кога, за кои имоти и между кои лица е била делбата
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Съжалявам, наистина е много сложно
Преди 16 г. брат и сестра поделят общ имот на две равни части, своята половина братът дарява на дъщеря си, другата половина сестрата дарява на неговият син, сестрата няма свои деца. 6 г. след това братът е починал, към момента синът иска да вземе И половината от частта дарена на дъщерята. Т.е. синът да получи 3/4 от целия имот.
След като са минали 10 г. от както братът (техният баща) е починал, отпада ли по давност правото на запазена част на сина?
Много съм ви благодарна, че ми обръщате внимание въпреки обърканото положение
Преди 16 г. брат и сестра поделят общ имот на две равни части, своята половина братът дарява на дъщеря си, другата половина сестрата дарява на неговият син, сестрата няма свои деца. 6 г. след това братът е починал, към момента синът иска да вземе И половината от частта дарена на дъщерята. Т.е. синът да получи 3/4 от целия имот.
След като са минали 10 г. от както братът (техният баща) е починал, отпада ли по давност правото на запазена част на сина?
Много съм ви благодарна, че ми обръщате внимание въпреки обърканото положение
- vampirka
- Нов потребител
-
Синът е закъснял, тъй като сестра му освен другото е придобила запазената част от имота и по давност.
- dobromirkd
- Потребител
dobromirkd написа:сестра му освен другото е придобила запазената част от имота и по давност
Може би - въпрос на доказване
-
'Синът' и близките му са правили консултация с адвокат и спряха да споменават правата си над половината от нашата част . Сега държат само на общите части, това ни устройва.
Благодаря на отзовалите се!
Благодаря на отзовалите се!
- vampirka
- Нов потребител
По принцип по закон какъв е срока на дарението? Ако има такъв срок, откога се счита - от датата на дарение или след смъртта на дарителя?
Благодаря.
Благодаря.
- waterfall
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|