начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Обезщетение за лишаване от ползване на съсобствен имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение за лишаване от ползване на съсобствен имот

Мнениеот sevicha » 21 Фев 2013, 21:06

Здравейте! Сестра ми предяви иск за делба на наследствени дворно място и сграда построена в мястото. Става въпрос за лятна кухня и стая към нея. В исковата молба е посочила , че имотите се използват лично само от мен. По никакъв начин не съм я възпрепятствал да влезе във владение, като тя дори не е изявявала това желание. Въпреки това, тя изисква месечно обезщетение в размер на 100 лв, поради това, че е лишена от ползването на съсобствения имот.
Във връзка с това имам няколко въпроса: 1. Има ли правно основание да иска обезщетение, при положение, че й е даден достъп до имота. 2. От кога започва да тече това обезщетение? 3. Има ли смисъл да й изпратя нотариална покана, с която заявявам, че я допускам до собствеността й?
Благодаря предварително! :)
sevicha
Нов потребител

Re: Обезщетение за лишаване от ползване на съсобствен имот

Мнениеот bulgarboy » 22 Фев 2013, 01:15

на въпрос 1- да,на 2-в случай,че са ви връчили покана с тези искания от датата на поканата,ако не сте бил поканен дължите от датата на депозирането на исковата молба,на 3-не само има смисъл,ами това действие ще ви освободи от задължение за заплащане на обезщетение за бъдещ период
bulgarboy
Младши потребител

Мнениеот sevicha » 22 Фев 2013, 17:34

Благодаря ти. Сега се замислих и за друг въпрос. Тази лятна кухня няма нотариален акт. Единственият документ за нея е един договор за подялба между баща ми и леля ми. Плащаме данъци за сградата, фигурира и в скицата на парцела. При положение, че няма нотариален акт, можем ли да кажем, че тази сграда е незаконна ?
sevicha
Нов потребител

Мнениеот tyxobg » 01 Мар 2013, 23:21

sevicha написа:Благодаря ти. Сега се замислих и за друг въпрос. Тази лятна кухня няма нотариален акт. Единственият документ за нея е един договор за подялба между баща ми и леля ми. Плащаме данъци за сградата, фигурира и в скицата на парцела. При положение, че няма нотариален акт, можем ли да кажем, че тази сграда е незаконна ?

Коя година е построена сградата? Под каква форма е нанесена в плановете? Кой плаща данъците? Как е присъдена собственосста?

Каква е целта на тези действия?

Без подпис от всички съсобственици, при разрушаване на имота ще дължите обезщетение за стойността му ако не и по сериозна наказателна отговорност.

За да не бъда груба, при положение че мислите в насока за разрушаване на имота, почти съм 100% сигурна в това че наистина лишавате сестра си от правото и на ползване. Това право е гарантирано за нея като съсобственик не само по отношение на сградата но и по отношение на парцела в който тя се намира при така описаната ситуация. Лично на мен ми звучите изключително недобросъвестен в плановете си, да не кажа лицемерен към всички четящи форума. Как точно и предоставяте достъп до сградата, следкато искате да я разрушавате!!!!???? :shock: !!

Това което ви препоръчвам е да се разберете с добро или да поделите имуществото в съда. При доказване на причините за иска и решаването му в полза на сестра ви, ще дължите наем 100% и то с лихви върху него.

Трудно ще убедите когото и да било, че дадена сграда е незаконна или негодна за ползване особенно при липсата на съгласие по това отношение от всички съсобственици (ново дело). Дори и да успеете (ако укриете собственик), тежестта на закона ще се стовари с много по мощна сила върху вас и то не само по отношение на лишаване от право на ползване. Неправомерното разпореждане с чужда собственост и укриването на такава попада под ударите на НК. Аз на нейно място, щях да ви съдя до дупка и наистина да си платите за мерзостта.

ПС.
Кръвта вода не става.
Вместо да умувате как да прескочите някого, вземете си оправете отношенията!
tyxobg
Младши потребител

Мнениеот dobromirkd » 03 Мар 2013, 21:21

sevicha написа:Здравейте! Сестра ми предяви иск за делба на наследствени дворно място и сграда построена в мястото. Става въпрос за лятна кухня и стая към нея. В исковата молба е посочила , че имотите се използват лично само от мен. По никакъв начин не съм я възпрепятствал да влезе във владение, като тя дори не е изявявала това желание. Въпреки това, тя изисква месечно обезщетение в размер на 100 лв, поради това, че е лишена от ползването на съсобствения имот.
Във връзка с това имам няколко въпроса: 1. Има ли правно основание да иска обезщетение, при положение, че й е даден достъп до имота. 2. От кога започва да тече това обезщетение? 3. Има ли смисъл да й изпратя нотариална покана, с която заявявам, че я допускам до собствеността й?
Благодаря предварително! :)

На коя дата получи тази искова молба. Ако не е минал срок 1 месец, можеш да подадеш отговор. Знаеш ли как се прави?
dobromirkd
Потребител

Назад към Съсобственост и делба