начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Наследници на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследници на имот

Мнениеот nedewa88 » 26 Юли 2012, 13:39

Добър ден,
Изправена съм пред следния казус: Касае се за продажба на имот ( къща ) с много починали наследници.Къщата е пряка собственост на моите прабаба и прадядо ( от бащина линия),които са починали съответно 2007 и 1990 г.Техни наследници според (Удостоверението за наследници)са двамата им синове. Единият ( мой дядо) умира 2008г. и оттук следват неяснотите.Според Удостоверението за наследници, негови наследници са съпругата му (моя баба) и двамата му синове ( моя баща и мой чичо). Съпругата е жива, но двамата синове са починали: Моят баща през 1993,а чичо ми през 2007г, т.е и двамата ПРЕДИ баща си.Въпросът ми е как ще се разпредели делът
на ДЯДО ми, т.е кои са неговите наследници.При положение,че чичо ми няма сключван брак и деца.
Моите извинения , ако темата не е в правилния раздел!Много се надявам да получа компетентен отговор!
С уважение М.Недева
nedewa88
Нов потребител

Re: Наследници на имот

Мнениеот sunrise » 26 Юли 2012, 14:22

Първо , уточнете прабабата и прадядото кога и по какъв начин са придобили имота. В противен случай, няма как да се изчислят правилно квотите .
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nedewa88 » 26 Юли 2012, 14:29

Здравейте,ще Ви изесня : прабата и прадядото са закупили мястото и са построили къщата,не е закупувана от тях.Дано тази информация е полезна.Благодаря!
nedewa88
Нов потребител

Мнениеот nedewa88 » 26 Юли 2012, 14:39

Празното дворно място е закупено през 1979, а строежът на къщата е осъществен през 1980 г.
nedewa88
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 26 Юли 2012, 15:02

Още един въпрос: Вие имате ли майка, която да е била в брак с баща Ви към момента на смъртта, а също братя и сестри?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nedewa88 » 26 Юли 2012, 15:07

Да имам майка със сключен брак с баща ми към момента на смъртта.Имам и брат.(Много се извинявам,че не го споменах по-горе).
nedewa88
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 26 Юли 2012, 15:36

nedewa88 написа:Добър ден,
Изправена съм пред следния казус: Касае се за продажба на имот ( къща ) с много починали наследници.Къщата е пряка собственост на моите прабаба и прадядо ( от бащина линия),които са починали съответно 2007 и 1990 г.Техни наследници според (Удостоверението за наследници)са двамата им синове. Единият ( мой дядо) умира 2008г. и оттук следват неяснотите.Според Удостоверението за наследници, негови наследници са съпругата му (моя баба) и двамата му синове ( моя баща и мой чичо). Съпругата е жива, но двамата синове са починали: Моят баща през 1993,а чичо ми през 2007г, т.е и двамата ПРЕДИ баща си.Въпросът ми е как ще се разпредели делът
на ДЯДО ми, т.е кои са неговите наследници.При положение,че чичо ми няма сключван брак и деца.
Моите извинения , ако темата не е в правилния раздел!Много се надявам да получа компетентен отговор!
С уважение М.Недева

Когато е починал прадядотото /1990г./,той е оставил като наследници съпругата си и двамата си сина. Съпругата е получила 1/3 от наследството на съпругата си, като получили и синовете са получили също по 1/3. Освен това , прабаба Ви има собствени 1/2 или така квотите за целият имо се рапределят :4/6 за прабаба Ви и по 1/6 за двамата и сина.Когато е починала бабата,тогава нейната част се е разпределила между двамата и синове и всеки е имал по 1/2 от имота. Когато дядо Ви е починал през 2008г. , наследници са станали баба Ви, като негова съпруга, а също така и Вие с брат Ви , като квотите са 1/2 дела на дядо Ви в имота или 1/4 от целият имот за баба Ви и съответно по 1/4 от дела ня дядо Ви за Вас и брат Ви, тоест по 1/8 от целият имот. Майка Ви не получава дял, защото баща Ви е починал преди дядо Ви и Вие наследявате дядо си по заместване ,а не баща си. За дела на брата на дядо Ви,зависи от неговите наследници.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nedewa88 » 26 Юли 2012, 15:49

Много Ви благодаря!Само последен въпрос : Другият син на дядо ми - мой чичо,който умира преди баща си (дядо ми) не участва въобще в разделянето на квотите,т.е той не се наследява от никого(например от майка си -моя баба или от мен и брат ми)Съжалявам за не много ясното формулиране,но самите взаимоотношения в семейството са сложни.Отново Ви благодаря!
nedewa88
Нов потребител

Мнениеот nedewa88 » 26 Юли 2012, 15:52

Задавам толкова много въпроси,защото объркването е тотално.Аз също мислех,че майка ми не е наследник,но днес нотариуската специално поиска Удостоверението за наследници на БАЩА ми и увери,че и майка ми участва и трябва да се яви при евентуална продажба на имота.
nedewa88
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 26 Юли 2012, 15:54

Засега никой нищо не е успял да занесе ,на онзи,казват по-добрия свят.Като е починал преди баща си ,няма и как да го наследи.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nedewa88 » 26 Юли 2012, 15:56

Хиляди благодарности!Желая Ви приятен ден!
nedewa88
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 26 Юли 2012, 16:19

Естествено,че майка Ви е наследник на баща Ви. Но това имущество никога не е било на баща Ви, след като той е починал преди дядо Ви.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот petarsl » 06 Сеп 2012, 00:00

Май грешката е в нотариуса - или е накадърен, или иска с (евентуално неправилното) увеличаване на наследниците да вдигне сумата на нотар. такси които ще вземе от Вас :roll: Абе някои нотариуси... :twisted: :twisted: :twisted:
Тук възниква въпроса - вярно ли е съждението ми, че нотариуса печели от повишаване броя на
наследниците -например от заверка и препис на декларация по чл.264 ал.1 от ДОПК + ДДС и др. :?:
И аз благодаря на sunrise за изчерпателния отговор :D
petarsl
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба