Имот съставен от сграда и земя. Сградата е притежание на единия собственик, а земята по 1/2 идеална част, на двама собственици - доказано в съдебна зала. Земята се изнася на публична продан.
Въпрос? Ако собственика на сградата не спечели търга за земята има ли сервитутно право на достъп до сградата или трябва да се заведе дело?
- Дата и час: 30 Ное 2024, 19:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Сервитутно право на достъп
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Сервитутно право на достъп
Ако собственика на сградата не спечели търга за земята има ли сервитутно право на достъп до сградата или трябва да се заведе дело?
Има!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:Ако собственика на сградата не спечели търга за земята има ли сервитутно право на достъп до сградата или трябва да се заведе дело?
Има!
Без договор или заповед на кмета (чл. 192 ЗУТ)...на какво основание ще има?
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Земята е продадена изцяло, никъде не е предвидено запазване на това сервитутно право на достъп, тоест би следвало да се приложи наистина чл. 192 от ЗУТ.
- nk7702n
- Старши потребител
Чл. 64 от ЗС е достатъчно ясен, според мен. Чл. 192 от ЗУТ предполага наличието на два имота - господстващ (praedium dominans), и служещ (praedium serviens). Това е и смисълът на сервитутното право.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz написа:Чл. 64 от ЗС е достатъчно ясен, според мен. Чл. 192 от ЗУТ предполага наличието на два имота - господстващ (praedium dominans), и служещ (praedium serviens). Това е и смисълът на сервитутното право.
+1
-
Melly - Старши потребител
magodeoz написа:Чл. 64 от ЗС е достатъчно ясен, според мен. Чл. 192 от ЗУТ предполага наличието на два имота - господстващ (praedium dominans), и служещ (praedium serviens). Това е и смисълът на сервитутното право.
Обаче правото по чл. 64 ЗС не е сервитутно, а темата касае сервитут върху чужд поземлен имот. Не виждам от къде произтича изводът, че господстващият имот по чл. 192 ЗУТ трябва да е единствено поземлен. Но съм съгласен, че разпоредбата на чл. 64 ЗС обезсмисля учредяването на сервитут по чл. 192 ЗУТ - собственикът на сградата разполага със самостоятелен иск по чл. 64, аналогичен на иска по чл. 32 ЗС относно разпределянето на ползването:
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden написа:Не виждам от къде произтича изводът, че господстващият имот по чл. 192 ЗУТ трябва да е единствено поземлен.
Не че има съществено значение, но за пълнота на изложението, така да се каже:
ЗУТ, Чл. 192 (2) Когато не е постигнато съгласие между собствениците на поземлените имоти и друго...
Употребата на множествено число в контекста на цитираната норма просто предполага наличието на повече от един поземлен имот, нищо повече...
- magodeoz
- Активен потребител
И аз твърдо съм на мнение, че чл. 64 ЗС дава право на суперфициара да използва земята, доколкото това е нужно с оглед на използването на постройката, а преминаването е точно такова ползване...то иначе какво, трябва да прелита през земята, за да стигне до къщата ли? Незнайно защо обаче съд. практика не е на това мнение, чел съм решения на ВС (за по-нова практика не знам), че разпоредбите на ЗС (чл. 64) не дават право на преминаване, а е необходимо да се учреди сервитут, даващ право на преминаване, което за мен е очевидна безсмислица, защото фингира наличието на два поземлени имота - земята и постройката. Като цяло нещата със сервитутите не са ясни и се мешат и смесват много и не само от съда, а и от законодателя (ЗВ е чудесен пример). Дали щото няма изрична уредба на сервитутните права като вещно право, част от numerus clausus или щото пространната уредба в ЗИСС, от която повечето черпят вдъхновение е също така неясна и объркана не знам. Доколко е наложително някакви изрични предписания в ЗС de lege ferenda не мога да кажа, още повече като знаем как се пишат законите сега от незнайните чиновници възможността да наакат още повече положението е доста по-голяма
Trans penem mihi est!
- toten14
- Младши потребител
magodeoz написа:hidden написа:Не виждам от къде произтича изводът, че господстващият имот по чл. 192 ЗУТ трябва да е единствено поземлен.
Не че има съществено значение, но за пълнота на изложението, така да се каже:
ЗУТ, Чл. 192 (2) Когато не е постигнато съгласие между собствениците на поземлените имоти и друго...
Употребата на множествено число в контекста на цитираната норма просто предполага наличието на повече от един поземлен имот, нищо повече...
И за още по-голяма пълнота да уточним, че ал. 2 касае единствено случаите, когато се учредява сервитут въз основа на заповед на кмета, но не и договорно учреденият сервитут.
Не че има някакво значение, но за пълнота...:
Закон за електронните съобщения
Чл. 288. Сервитутите по този закон са:
1. право на преминаване и прокарване на мрежи в полза на предприятия, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, включително на отклонения от тези мрежи до сгради и други поземлени имоти;
Що се касае до сервитутите по Закона за енергетиката и Закона за водите, мисля, че там няма спор (а може би има?), че господстващият имот може да бъде и сграда.
Правото по чл. 66 ЗС не е сервитутно, а е част от правомощията, включени в суперфициарното право, т.е. то не е самостоятелно вещно (ограничено) право и с него не могат да се извършват разпоредителни сделки и не може да бъде придобивано по давност, например.
Последна промяна hidden на 16 Авг 2011, 20:04, променена общо 1 път
-
Открих едно прясно определение на ВКС, с което аз лично не съм съгласен. Цитирам го за пълнота:
Аз лично споделям мотивите в това решение:
Аз лично споделям мотивите в това решение:
-
Първото определение, в частност болднатия текст показва силна некомпетентност на този, който го е писал. Сервитутното право и законовите ограничения на правото на собственост са два отделни института на гражданското право, доколкото законовите ограничения действат erga omnes и са абстрактни , а сервитутното право винаги предполага конкретен титуляр, собственик на "господстващия имот". Не схващам защо продължават да ги мешат, както и онзи адвокат Асен Запрянов, според когото чл. 54 и сл. ЗС били законови сервитути
Съдията писал това определение пък изкарва, че суперфицията може да съдържа друго...вещно право - сервитут.
Съдията писал това определение пък изкарва, че суперфицията може да съдържа друго...вещно право - сервитут.
Trans penem mihi est!
- toten14
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|