- Дата и час: 23 Ное 2024, 15:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
делба на съсобствен парцел с къща индивидуална собственост
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
делба на съсобствен парцел с къща индивидуална собственост
Притежавам в съсобственост 50/50 парцел, върху който има изградена законна постройка, моя индивидуална собственост
Съсобственика ми няма постройка а е само собственик на 50% от земята.-Мога ли да изкупя неговия дял и така да прекратя съсобственоста .Парцела е урегулирано УПИ 350 м2, лице 15 м -неподеляем съгласно нормите на ЗУТ.
Какви са вариантите за прекратявене на съсобственноста? )
Съсобственика ми няма постройка а е само собственик на 50% от земята.-Мога ли да изкупя неговия дял и така да прекратя съсобственоста .Парцела е урегулирано УПИ 350 м2, лице 15 м -неподеляем съгласно нормите на ЗУТ.
- doremy
- Младши потребител
Re: делба на съсобствен парцел с къща индивидуална собствено
Изкупете,ако продава - това е идеалният вариант.
Ако не продава и парцелът е неделим - съдебна делба, с вариант съдът да предложи да го изкупите -той или Вие,тъй като сте с равни дялове, може би на Вас, тъй като имате и постройка. Ако не стане - се изнася целият парцел за публична продан, в която Вие можете да участвате с наддаване наравно с всяко друго лице,заявило участие в проданта.
Ако не продава и парцелът е неделим - съдебна делба, с вариант съдът да предложи да го изкупите -той или Вие,тъй като сте с равни дялове, може би на Вас, тъй като имате и постройка. Ако не стане - се изнася целият парцел за публична продан, в която Вие можете да участвате с наддаване наравно с всяко друго лице,заявило участие в проданта.
- rozablue
- Потребител
ЗУТ - Чл. 183. ... (4) За издаване на разрешение за нов строеж, съответно за надстрояване или за пристрояване в съсобствен имот, предназначен за ниско жилищно или вилно застрояване, не се изисква съгласие от останалите съсобственици в случаите, когато те са реализирали, започнали са или имат права за съответното строителство в имота.
Та по-внимателно с неподеляемостта и на кое всъщност. И на цената на какво.
Та по-внимателно с неподеляемостта и на кое всъщност. И на цената на какво.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov. Чл.183 (4) ЗУТ няма нищо общо с делбата на въпросния имот, нито пък с изнасянето му или не на публична продан! Следва и Вие да проявите необходимото внимание!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Към първия отговор от rozablue-Вие посочихте три резултата при делба-в конкретния случай, кой ще определи съда?Можете ли да посочите някаква практика с точно такъв случай./Молбата ми не е продиктувана от мързел.Аз не срещнах нито едно дело за делба с точно такава фактическа ситуация, а повярвайте доста търсих:)))./Как се определя сумата, която трябва да изплатя при варианта, че аз изкупувам?
- doremy
- Младши потребител
rozablue написа:Изкупете,ако продава - това е идеалният вариант.
Намери оценител или брокер на имоти, те знаят пазарните цени! После всичко е на пазарлък ... Ако подхванеш съдебна делба, те очакват много нерви, загубено време и пари ... при все че целта оправдава средствата . Щом имота е неподеляем, на първо заседание заяви възлагането му на теб и ако имаш в кеш - плащай веднага, така се обезпечаваш против наддаването.
- avokady
- Младши потребител
Опитвах се да вметна, че правото на строеж в имота е поделяемо. Респективно - цената му.
Ако се сети и си направи труда някой де.
Без да се заяждам, само като вариант ...
Ако се сети и си направи труда някой де.
Без да се заяждам, само като вариант ...
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Правилно, но условието никъде не сочи строителен апетит , а само ликвидиране на съсобствеността в рамките на имота
- avokady
- Младши потребител
avokady Една от причините да съм в този форум е култивирането на "строителен апетит". То криза, криза, ама нали все пак требе да заквасим по нещо! Пък ако се подкваси......какво ручане ще падне!Правилно, но условието никъде не сочи строителен апетит
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Благодаря за отговорите :
Отговора на rozablue е точно в посоката в която зададох въпроса- благодаря)
Вие посочвате, че в процедурата по допускане на делбата мога да заявя желание за изкупуване.При това положение следва ли да посоча цената, която предлагам или съда ще я определи.Как това предложение ще ме защитити от наддаване?
Отговора на rozablue е точно в посоката в която зададох въпроса- благодаря)
Вие посочвате, че в процедурата по допускане на делбата мога да заявя желание за изкупуване.При това положение следва ли да посоча цената, която предлагам или съда ще я определи.Как това предложение ще ме защитити от наддаване?
- doremy
- Младши потребител
Ама Вие когато питате, направо си казвайте отговора, който желаете да получите. За да не се пъне народът.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Ама Вие когато питате, направо си казвайте отговора, който желаете да получите. За да не се пъне народът.
+1
-
Melly - Старши потребител
doremy написа:Притежавам в съсобственост 50/50 парцел, върху който има изградена законна постройка, моя индивидуална собственост
Най - добрият вариант е покупко - продажба на неговата идеална част, ако имотът е неподеляем. В краен случай - съдебна делба. При всички случаи, и да питате тук във форума, могат да Ви бъдат дадени общи насоки. Задължително Ви е необходим колега адвокат, за да Ви подготви документите за разпоредителната сделка или за завеждане на дело за съдебна делба и процесуално представителство.
- nk7702n
- Старши потребител
Наемането на адвокат предполага, че съм решил, какво точно ще правя и че имам интерес да водя дело.
Все още съм в фаза вземане на решение .Направил съм няколко платни консултации с различни адвокати.За съжаление няма ясен и еднозначен отговор на въпраса ми -такъв, че де ме мотивира да водя както и Вие посочвете не лесно дело.В този форум получавам по -съдържателни отговори.....
В предишния си пост всъщност исках да задам въпроси на avokady:
1.Как заявяването на желание за изкупуване ще ме предпази от наддаване за имота?
2.Ако няма наддаване, то очевидно ще има механизъм за определяне на цената възприет от съда, какъв е той?
Все още съм в фаза вземане на решение .Направил съм няколко платни консултации с различни адвокати.За съжаление няма ясен и еднозначен отговор на въпраса ми -такъв, че де ме мотивира да водя както и Вие посочвете не лесно дело.В този форум получавам по -съдържателни отговори.....
1.Как заявяването на желание за изкупуване ще ме предпази от наддаване за имота?
2.Ако няма наддаване, то очевидно ще има механизъм за определяне на цената възприет от съда, какъв е той?
- doremy
- Младши потребител
doremy написа:Наемането на адвокат предполага, че съм решил, какво точно ще правя и че имам интерес да водя дело.
На мен пък ми се стори, че искате някой да Ви пресъздаде как точно ще протече делото и какъв ще е крайният съдебен акт, което е невъзможно. / ..." то очевидно ще има механизъм за определяне на цената, възприет от съда, какъв е той?" / Има, начини за определяне на цената, в хода на процеса се представят доказателства, правят се доказателствени искания, едни се уважават, други се отхвърлят и др.
Други въпроси имате ли по съществото на адвокатската работа?
П.П. Без да мислите, че се заяждам, съдебната делба не е просто и лесно производство, затова със сигурност няма да останете доволен, ако си го водите сам. От въпросите Ви личи, че изобщо не сте наясно как протича процесът по допускане и реално извършване на делба. Едва ли ще научите всичко чрез консултиране тук във форума. Все пак, както си решите, от мен - успех!
- nk7702n
- Старши потребител
Никъде не е посочено, че защитата на гражданите трябва да бъде реализирана посредством задължително процесуално представителство, което само по себе си основава извода "Мога го и сам ... !", но така рискуваш загуба във времево отношение, въпреки че съдът не разполага с правомощия да се разпорежда по какъв начин да защитиш правата си
- avokady
- Младши потребител
doremy написа:В предишния си пост всъщност исках да задам въпроси на avokady:
Основен критерий при избора на способ за извършване на делбата е поделяемостта на имота съобразно броя на съделителите! Ако заявиш желанието си целия имот да ти бъде възложен, то следва в 6 месечен срок да изплатиш дяловете в пари на другите съделители, в противен случай имота се изнася на публична продан.
Цената се определя от назначената от съдът СТЕ, но обикновено става така, както нареди съдията / негласно/!
- avokady
- Младши потребител
avokady написа:doremy написа:В предишния си пост всъщност исках да задам въпроси на avokady:
Основен критерий при избора на способ за извършване на делбата е поделяемостта на имота съобразно броя на съделителите! Ако заявиш желанието си целия имот да ти бъде възложен, то следва в 6 месечен срок да изплатиш дяловете в пари на другите съделители, в противен случай имота се изнася на публична продан.
Цената се определя от назначената от съдът СТЕ, но обикновено става така, както нареди съдията / негласно/!
След ЧЕТИРИ години....
На това му казват "евала-рка".
-
Melly - Старши потребител
По всяка вероятност човека изпитва угризения от целево естество, които в условията на евентуалност биха попречили за правилния ход и изхода на делото, апропо дали да бъде образувано дело или да си изчака търпеливо времето, когато съсобственика му /собственика на сградата/ ще придобие целия парцел по давност ...
- avokady
- Младши потребител
Здравейте.Не бях поглеждал скоро в този пост -мислех че е приключен.
Установих че Вие сте дописали поста през януари 2017 .
Виждам два варианта.И бих желал да изясня по конкретно.
Първия е да заявя желание да изкупя имота в първото заседание на втората фаза на делбата.
Но какво е основанието -съда счита че възлагане може да има само ако е жилище и си живял в него.
Второ по какъв начин ще се придобие чуждата 1/2 от парцела по давност след като
съсобственика си плаща данъците за нея и си я ползва-имаме разделяне правото на ползване.
Установих че Вие сте дописали поста през януари 2017 .
Виждам два варианта.И бих желал да изясня по конкретно.
Първия е да заявя желание да изкупя имота в първото заседание на втората фаза на делбата.
Но какво е основанието -съда счита че възлагане може да има само ако е жилище и си живял в него.
Второ по какъв начин ще се придобие чуждата 1/2 от парцела по давност след като
съсобственика си плаща данъците за нея и си я ползва-имаме разделяне правото на ползване.
- doremy
- Младши потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|