начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Узаконяване на дворни места

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Узаконяване на дворни места

Мнениеот chamandura » 29 Юни 2013, 09:45

Заградил съм и в продължение на вече 30 години паса животните си и си правя градина върху няколко общински дворове. Сега се оказва че това било бивша нива и въпреки плана на селото от 1985г. Бившите собственици си я искат. Делото им с общината още не е решено. Мога ли да си узаконя дворните места, защото аз съм тук вече от 30 години.
chamandura
Младши потребител

Re: Узаконяване на дворни места

Мнениеот n6391 » 29 Юни 2013, 10:41

Няма да стане! Как ще придобивате по давност нещо, върху което имат претенции други субекти? Ако собственик е Общината - има мораториум, ако са частни субекти, които имат права върху имота, също не става
n6391
Потребител

Мнениеот chamandura » 29 Юни 2013, 14:32

Адвокатът при който ме изпрати една роднина съдийка от друг град ми каза, че щом през този период никой не е дошъл на място да ме гони или да предяви претенции към мен съм имал право да си взема дворовете, ама най- добре било да изчакам решението на спора между общината и бившите собственици. понеже собствениците са местни хора се опасявам че ще решат въпроса с връзки в тяхна полза.
chamandura
Младши потребител

Мнениеот pol40 » 30 Юни 2013, 12:11

Здравейте,
ще пиша по спомени и ще чакам и още коментари. Не съм си проверил правната уредба затова карам направо и без правна регламентация. Общинска и държавна собственост до колкото помня не може да се продбива по давност. И ако сега се иска възстановяване на земята на собствениците, считам че до момента земата е била общинска и е без никакво правно значение колко време сте я полсвали. След като бъде възстановена земята след делото, ако бъде възстановена, вие трябва да я владеете 10 години като недобросъвестен владелец за да я придобиете по давност.
Това е моето мнение, но то се крепи не крехки основи, които могат да бъдат съборени (оборени).
Моля колеги, занимаващи се с вещноправни спорове да дадът и своето мнение. Би ми било интересно да се посочи и съдебна практика по подобни въпроси.
pol40
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Юли 2013, 10:57

pol40 написа:Здравейте,
Общинска и държавна собственост до колкото помня не може да се продбива по давност. И ако сега се иска възстановяване на земята на собствениците, считам че до момента земата е била общинска и е без никакво правно значение колко време сте я полсвали..................
.Това хубаво, ама чл.10 (7) ЗСПЗЗ ex lege възстановява земеделските земи и в регулация и би следвало придобивната давност да тече от влизането на този закон в сила.
pol40 написа:.............След като бъде възстановена земята след делото, ако бъде възстановена, вие трябва да я владеете 10 години като недобросъвестен владелец за да я придобиете по давност..................

Изхода от делото е важен, само до толкова до колкото решението ще определи дали земята е общинска или не!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба