начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

мога ли да имам претенции

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

мога ли да имам претенции

Мнениеот finito_bg » 02 Юни 2013, 17:35

мойте родители са дарили сестра ми с апартамент в който съм роден...пет шест години аз не съм ходил при тях заради нея и нейната омраза към мен...говорила глупости по мой адрес и пр.стигнало се до момента в който те я даряват с въпростният апартамент и малко след това тя се изнася от жилището и си отива в друг апартамент....след като разбират за стореното,че малко или много са подведени те се свързаха с мен...та въпроса ми е аз имам ли право да си търся правото върху този апартамент,като наследство поне на половината от него?
finito_bg
Нов потребител

Re: мога ли да имам претенции

Мнениеот nk7702n » 03 Юни 2013, 15:40

За наследствени права можете да имате претенции за намаляване на завещателни разпореждания и дарения едва след смъртта на родителите Ви. Относимата норма е следната :
Чл. 30. (1) Наследник с право на запазена част, който не може да получи пълния размер на тази част поради завещания или дарения, може да иска намалението им до размера, необходим за допълване на неговата запазена част, след като прихване направените в негова полза завети и дарения с изключение на обичайните дарове.
(2) Когато наследникът, чиято запазена част е накърнена, упражнява това право спрямо лица, които не са наследници по закон, необходимо е той да е приел наследството по опис.
Ако целта Ви е да се отмени дарение преди да е открито наследство , ЗЗД предвижда съвсем други хипотези в чл. 227 от закона.
nk7702n
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба