начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Въпрос относно дарение на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно дарение на имот

Мнениеот curious_ » 26 Юни 2012, 18:27

Здравейте, интересува ме малко информация по един юридически казус.
Дядо ми и баба ми имат две деца ( баща ми и брат му). Когато баща ми е бил още в гимназията са му дарили етаж от къща без условия за гледане,издръжка, право на обитаване или каквото и да е. Понеже по онова време не е имало право един човек да има два имота дядо ми е прехвърлил земедеска земя на името на чичо ми. След няколко години правят размяна, като чичо ми дава земеделската земя на дядо ми и баба ми и в замяна взима етажа, който е под нашия и със същата площ. Това става 92г. През 97г. дядо ми почива, а баба ми е жива и до днес. Понеже баща ми и чичо ми са си разделили апартамента на баба ми ( полага им се по 1/2 идеална част) ние решаваме да си стегнем нашата част (баба ми не обитава тези стаи, а стаите които се падат в частта на чичо ми) и да преградим вратата, която свързва двете части за да нямат повод да минават през етажа ни. Като това не е проблем понеже самият етаж има два входа и баба ми спокойно може да си ползва тези стаи в които си живее в момента, но чичо ми искал да дава стаята която е до входната и врата под наем и казва на баща ми, че едва ли не тя била длъжна да ползва банята и тоалетната, които са в нашата част до края на живота и ( а никъде в нотариалните актове не пише, коя част на кой е и баба ми какво да ползва). В нот. акт на чичо ми пише, че има право на етажа му, 1/2 от застроената площ и прилежащите й сервизни помещения и 1/2 от двора.
В момента баба ми и чичо ми се опитват да плашат баща ми, че ако затвори вратата щяли да го съдят и ще имат претенции към дарения етаж на баща ми. Та въпроса ми е могат ли да оспорят дарението при условие, че и чичо ми си има етаж, който е голям колкото нашия, няма условия в дарението, и не сме заплашвали баба ми със смърт и разни подобни, които мисля бяха причина да развали дарението. Ако могат да го оспорят, то може ли баща ми да ми прехвърли етажа чрез дарение на мен и така да нямат какво да оспорват ? Благодаря!
curious_
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба