начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Проблем с продажба на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с продажба на имот

Мнениеот hristo50 » 28 Юли 2017, 23:34

Имам нотариален акт за покупка на следния недвижим имот:
Първи етаж, представляващ самостоятелно жилище с отделен вход, с двете източни избени помещения също с отделен вход и източно таванско помещение на двуетажната жилищна сграда, построена на парцел 17, квартал 28 по регулационния план на града, ЗАЕДНО с ПРИЛЕЖАЩАТА му идеална част от терена на имота, целия имот с площ 490кв.м.
Имота го придобих през 2005г със скица , на която моите продавачи са собственици на 1/2 идеална част от парцела.
След сделката в моя нотариален акт (цитиран отгоре) не пише буквално цифрата 1/2 идеална част от парцела.

Сега от новия кадастър не искат да ми издадат скица на 1/2 част от парцела, защото не го пише буквално в нотариалния акт и не ме признават за собственик на земята, а само за собственик на първия етаж от къщата.

Моля за съвет
hristo50
Нов потребител

Re: Проблем с продажба на имотВъв ваш

Мнениеот jhoro » 29 Юли 2017, 22:39

Оффф - в кадастъра са ... (всеки да си сложи епитет по избор, щото пустото възпитание ми пречи). При изготвяне на кадастрална карта на нашия град - цели етажи от сгради се губеха, че и цели сгради!!!

Във вашия случай - предишния собственик/ци е/са бил/били собственици на сичкото УПИ (не сте посочили, но предполагам, че е такова) барабар с построената вътре сграда. Идеалната част означава само, че вие не можете да кажете - „Северната (или друга) половина е моята.“, а само знаете, че имате 1/2.
jhoro
Активен потребител

Re: Проблем с продажба на имот

Мнениеот bird_of_paradise » 30 Юли 2017, 00:13

jhoro,
какво точно от фактологията те наведе на мисли, че прехвърлителите са продали на приобретателя 1/2ид. части от цялото УПИ, респективно че от АГКК са за .... плътски ласки?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот hristo50 » 30 Юли 2017, 09:29

Имам нотариален акт от продавачите ми,в който е описано че те са били собственици на 1/2 идеална част от източната половина на имота. Документа е цитиран при сделката ни. Моля някой да ми изтълкува моя нот.акт ЗАЕДНО с прилежащата му идеална част от терена на имота.
hristo50
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 30 Юли 2017, 10:59

Отказът на Кадастъра може да се обжалва и съдът ще реши въпроса, всичко друго е безсмислено.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот hristo50 » 30 Юли 2017, 12:54

Обжалване в съд ще отнеме много време а аз имам купувач. На собственика на втория етаж от къщата са издали скица на имота в която пише че той е собственик на 1/2 идеална част от парцела. За другата половина пише неизвестен собственик,без да е уточнено коя половина от имота на кой е.Аз искам само скица на която да пише 1/2 идеална част от парцела без значение коя. Как да се обоснова пред кадастъра,че като собственик на един етаж от двуетажна къща заедно с прилежащата му идеална част от парцела е точно 1/2.
hristo50
Нов потребител

Мнениеот teogeo » 30 Юли 2017, 13:34

hristo50 написа:Обжалване в съд ще отнеме много време а аз имам купувач. На собственика на втория етаж от къщата са издали скица на имота в която пише че той е собственик на 1/2 идеална част от парцела. За другата половина пише неизвестен собственик,без да е уточнено коя половина от имота на кой е.Аз искам само скица на която да пише 1/2 идеална част от парцела без значение коя. Как да се обоснова пред кадастъра,че като собственик на един етаж от двуетажна къща заедно с прилежащата му идеална част от парцела е точно 1/2.

Съдебната практика е на Ваша страна - не е нужно да се оказва изрично.
P_ivanov е прав - трябва да минете през съд, за да оправите скицата. Или някой да напише едно мотивирано становище до кадастъра с надеждата там в главите им да даде контакт. За да не изгубите клиента - сключете предварителен договор по чл. 19 от ЗЗД.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот Melly » 30 Юли 2017, 15:32

hristo50 написа:Имам нотариален акт за покупка на следния недвижим имот:
Първи етаж, представляващ самостоятелно жилище с отделен вход, с двете източни избени помещения също с отделен вход и източно таванско помещение на двуетажната жилищна сграда, построена на парцел 17, квартал 28 по регулационния план на града, ЗАЕДНО с ПРИЛЕЖАЩАТА му идеална част от терена на имота, целия имот с площ 490кв.м.
Имота го придобих през 2005г със скица , на която моите продавачи са собственици на 1/2 идеална част от парцела.
След сделката в моя нотариален акт (цитиран отгоре) не пише буквално цифрата 1/2 идеална част от парцела.

Сега от новия кадастър не искат да ми издадат скица на 1/2 част от парцела, защото не го пише буквално в нотариалния акт и не ме признават за собственик на земята, а само за собственик на първия етаж от къщата.

Моля за съвет

Съществува по-кратък път, а той е:
Отивате в СГКК като представите вашия НА и този на праводателя ви ведно с цитираната в него скица от УПИ-то и ИСКАТЕ да ви нанесат данните в ИР (имотен регистър) като съсобственик на недв. имот (земя), вследствие на което ИСКАТЕ да ви издадат скица на ЦЕЛИЯ ПИ с идентификатора му по КК, в която като собственик ще фигурирате и вие.
Това, което ще напиша по-долу е по правната страна на въпроса:
Налице е вертикална и хоризонтална съсобственост! Дворното място е обща част и като такава не може да остане в собственост на праводателя ви. То е прехвърлено със сделката между него и вас независимо, че не е отразено като конкретна квота.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот hristo50 » 30 Юли 2017, 19:19

В СГКК ми вписаха името само на скицата с етажа от къщата. В скицата с имота не искат защото не пише в нот. ми акт 1/2 част от терена на имота.
hristo50
Нов потребител

Мнениеот Melly » 30 Юли 2017, 19:33

hristo50 написа:В СГКК ми вписаха името само на скицата с етажа от къщата. В скицата с имота не искат защото не пише в нот. ми акт 1/2 част от терена на имота.

Правят се на отворковци. Винаги е така, когато срещу тях стои гражданин. А и искането ви е некоректно:
... Аз искам само скица на която да пише 1/2 идеална част от парцела без значение коя...

П.П. Впрочем, преди да напиша това си мнение по темата ви върнах отговор на ЛС.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот hristo50 » 31 Юли 2017, 11:33

Здравейте,
Говорих с нотариус, който евентуално да ми изповяда сделката.
Той каза, че аз съм собственик на част от земята, но не се знае точно каква част, защото не е описана в нот акт.Затова с моя нотариален акт няма да ми издадат скица за имота. Нотариалният акт на моите продавачи е изряден, защото там си пише че са собственици на 1/2 идеална част от парцела, а в моя това не е отразено.
Трябвало да се прави нов констативен нот. акт само за 1/2 част от земята.

Може ли някой адвокат да ми напише мотивационно писмо срещу заплащане, или да ме придружи до кадастъра в Благоевград срещу хонорар.

hristo5@mail.bg
hristo50
Нов потребител

Мнениеот todor72 » 05 Авг 2017, 08:54

Здравейте, има специална процедура в кадастъра за поправяне на фактическа грешка. Тя обаче отнема доста време, а и е възможно да не успеете да ги убедите, че става дума за грешка. Мисля, че по-добре и по бързо ще бъде да се поправи самия нотариален акт, за което също има специално нотариално производство.
За безплатна консултация - адвокат Тодор Мангъров

http://tml-consult.bg/index.php?lang=bg
todor72
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба