начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Добавена квадратура за същестуваща сграда в нотариален акт

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Добавена квадратура за същестуваща сграда в нотариален акт

Мнениеот n_bay » 30 Юли 2024, 13:07

Здравейте,
преди около година купих имот - парцел в центъра на село, като има стопанска постройка на повече от 100 години и с удостоверение за търпимост. Тази постройка е с площ от около 45кв.м. и мисля да я ремонтирам и запазя. В последствие архитектът, с който работя, забеляза несъответсвието в площа на постройката по скица и в нотариалния акт. След проверка се оказа, че нотариусът, при който направих сделката, е вписал в нотариалния акт площ на сградата от 20кв.м., като в нотариалния акт на продавача не е описано каква е площта на постройката, а на скицата е около 45кв.м., т.е. тази стойност не знам от къде му е дошла.
Въпросите са ми следните:
1. В момента тази постройка законна ли е в този си размер, не променян от поне 100 години или трябва да се събаря половината от нея (или пък цялата)?
2. Кое е с по-голяма тежест - скицата на общината или новия нотариален акт?
3. Може ли да се поправи тази площ в нотариалния акт и каква е процедурата?
4. Възможно ли е да си остане в този размер и да не се събаря заради удостоверението за търпимост на сградата, скицата и стария нотариален акт, преди да изададат моя нотариален акт?
5. Ако няма друг вариянт и трябва да мина през съд, там какво би се случило?
n_bay
Нов потребител

Re: Добавена квадратура за същестуваща сграда в нотариален а

Мнениеот n_ikito » 30 Юли 2024, 14:17

n_bay написа:Здравейте,

3. Може ли да се поправи тази площ в нотариалния акт и каква е процедурата? С продавача при нотариус и акт за поправка
4. Възможно ли е да си остане в този размер и да не се събаря заради удостоверението за търпимост на сградата, скицата и стария нотариален акт, преди да изададат моя нотариален акт? ДА
5. Ако няма друг вариянт и трябва да мина през съд, там какво би се случило? ...Никой не знае какво би се случило в съда...
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот portokal » 30 Юли 2024, 14:28

Реалната площ на място трябва да е с най-голяма тежест. ;)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 30 Юли 2024, 20:31

portokal написа:Реалната площ на място трябва да е с най-голяма тежест. ;)

+1!

Много често при покупко-продажбите - нотариусите просто са преписвали предходния НА, с променени данни на собственика.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот n_bay » 31 Юли 2024, 12:37

portokal написа:Реалната площ на място трябва да е с най-голяма тежест. ;)

Това какво ще рече, че ако има проверка няма да гледат какво пише в нотариалния акт, а ще ггледат по скица?
n_bay
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 01 Авг 2024, 08:40

n_bay написа:Това какво ще рече, че ако има проверка няма да гледат какво пише в нотариалния акт, а ще гледат по скица?

С едно уточнение - говори се за актуална скица, а нотариални актове ... могат да се намерят много, според това - колко пъти се е сменяла собствеността.
При някои ситуации може изобщо да няма НА.

guest1
Активен потребител

Мнениеот n_bay » 01 Авг 2024, 11:03

guest1 написа:
n_bay написа:Това какво ще рече, че ако има проверка няма да гледат какво пише в нотариалния акт, а ще гледат по скица?

С едно уточнение - говори се за актуална скица, а нотариални актове ... могат да се намерят много, според това - колко пъти се е сменяла собствеността.
При някои ситуации може изобщо да няма НА.

В такъв случай има ли нужда да променям нотариалния акт и там да се впише реалната квадратура, защото в случая ще трябва да наема лицензирана фирма по геодезия за да замерят сградата и да ми издадат някакъв документ за нейната площ. Поне така каза вчера помощник-нотариуса, защото в стария нотариален акт няма нищо и те няма от къде да я вземат. На въпрос "От къде тогава си го измислихте това - едноетажна стопанска постройка с площ 20кв.м.?", не ми отговориха! Сега ще преглеждат документите отново, но май ме чакат много нерви.
n_bay
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 01 Авг 2024, 11:15

n_bay написа:В такъв случай има ли нужда да променям нотариалния акт и там да се впише реалната квадратура, защото в случая ще трябва да наема лицензирана фирма по геодезия за да замерят сградата и да ми издадат някакъв документ за нейната площ. Поне така каза вчера помощник-нотариуса, защото в стария нотариален акт няма нищо и те няма от къде да я вземат. На въпрос "От къде тогава си го измислихте това - едноетажна стопанска постройка с площ 20кв.м.?", не ми отговориха! Сега ще преглеждат документите отново, но май ме чакат много нерви.

Няма да кажа „има нужда“, но е добре да го направите.
Заснемане от геодезист както на постройките, така и на самия имот. При всяко заснемане се допуска определен процент грешка, но с времето уредите стават все по-точни. За самия Вас ще е интересно, дали всички числа ще съвпаднат - освен тези, на въпросната сграда.
Накрая ще имате НА с максимално точни и актуални данни.

А въпросът за „измислянето“ е добре да се зададе на нотариуса, изготвил стария НА и то - в кратък срок. Възможно е всичко, вкл. и технически грешки.

guest1
Активен потребител

Мнениеот n_bay » 02 Авг 2024, 09:00

Парцелът имаше проблеми с регулацията с общината и единия съсед. Всичко е оправено и е измерван вече от геодезиати два пъти. Сградата обаче не е, поне не и при мен. Предния собственик е извадил свидетелство за търпимост и тогава са я замервали. Това е било миналата година.
n_bay
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 02 Авг 2024, 09:41

n_bay написа:Парцелът имаше проблеми с регулацията с общината и единия съсед. Всичко е оправено и е измерван вече от геодезиати два пъти. Сградата обаче не е, поне не и при мен. Предния собственик е извадил свидетелство за търпимост и тогава са я замервали. Това е било миналата година.

Тези подробности ... трябваше да ги кажете още в началото.
А това, че не е заснета при вас - няма никакво значение.

guest1
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба