начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Задължения към топлофикация от некоректен продавач

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задължения към топлофикация от некоректен продавач

Мнениеот logoped_plovdiv » 30 Апр 2017, 12:08

Здравейте!
През месец февруари купих апартамент, върху който бе наложен запор за неплатени сметки за парно.
Продавачът увери, че с парите от капарото ще плати задълженията си и към момента за сделката всичко ще бъде чисто. В деня на изповядване на сделката за всеки случай взех адвокат със себе си, с който лично отидохме в агенцията по вписванията, за да проверим. Там всичко беше наред, както и по време на сделката, когато ни представиха документи за тежестите, квитанции за платени сметки и т.н.
Миналата седмица отидох в ЕВН, за да сменя името на партидата, а там ме изненадаха с неплатени 1000 лв към топлофикация без лихвите. Тъй като задължението не се унаследява и аз отбелязах, че не го поемам, никой няма да ги изиска от мен, но въпросът ми е какво мога да предприема в тази ситуация. В нотариалния акт е изписано, че ако се окаже, че по апартамента има вещни тежести или задължения към държавата (и др.), продавачът дължи неустойка в х размер. Вещните тежести и задължения към държавата, какво точно съдържат в себе си?
Благодаря!
logoped_plovdiv
Нов потребител

Re: Задължения към топлофикация от некоректен продавач

Мнениеот borovinka » 05 Май 2017, 16:17

Задължение към ЕВН не е "вещна тежест" върху имота, нито задължение към държавата.

Спокойно, ЕВН не могат да ви търсят за каквито и да било суми преди датата на нотариалния ви акт за собственост. След тази дата вие сте на ход. Няма начин да проследявате какво (смята да) прави продавача Ви с парите си. Вие сте му платил да ви прехвърли имота, той ви го е прехвърлил необременен с вещни тежести.

Всякакви режийни разходи за имота (ток, вода, телефон, интернет и др.) преди датата на покупката са за сметка на праводателя ви.

logoped_plovdiv написа:. Вещните тежести и задължения към държавата, какво точно съдържат в себе си?
Благодаря!

ВТ са ипотеки, възбрани, вписани договори за наем, вписани права на трети лица върху имота и ред други неща.
Задължения към държавата са данъците.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба