начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Новият ЗОП и НВМОП

Дискусии и предложения по проекти за закони

Re: Новият ЗОП и НВМОП

Мнениеот zzz_lala » 05 Окт 2004, 11:00

На мен също ми предстои подготовка на общ. поръчка за горив%E
zzz_lala
Младши потребител

Мнениеот Zu » 05 Окт 2004, 13:46

Действително наредбата дава възможност да се отиде на стоковата борса, но разбира се това не е задължение и за доставката на тази стока може да бъде проведена и друга процедура по Наредбата. Но според мен борсите дават възможност за едно изключително лесно и бързо доставяне на съотвтната стока. Ако доставката е на стойност между 150 000 и 30 000 лева сте длъжни да проведете процедура за доставка на горивото, а под 30 000 лева може и с три ценови оферти. Дпбре е да си прочетете закона за стоковите борси и тържищата, както и Правилника на софийска стокова борса. Бихте могли на първо време да напишете едно писмо до шефа на борсата и да поискате да ви посочи борсовите членове и брокерите, които ги представляват. След това си избирате един и сключвате договор за поръчка с него, самите брокери ще ви предложат такъв и след това провеждате процедурата. Самите брокери са доста наясно с нещата и ще могат да ви ориентират. В същото време трябва да изготвите решението по чл. 58 от НВМОП и да го изпратите до агенцията. Обърнете внимание, че решението трябва да съдържа и максимано допустима цена на доставката. И накрая трябва да изпратите информация за сключения договор до АОП съгласно образеца, тъй като самия образец съдържа такава опция относно процедурата, с която е възложена поръчката, а именно фигурира "борсова сделка".
Zu

Мнениеот IZ » 20 Окт 2004, 19:09

по какъв съдебен ред се атакува решение за избор на изпълнител издадено след 01.10.2004г. но на основание чл. 45 ал.1 ЗОП /отм/, чрез жалба по реда на ЗАП или по исков път пред районен съд - чл. 120 ЗОП /нов/. Питам заштото СГС прекрати висящо дело по жалба срещу решение за избор на изпълнител издадено на основание чл. 45 ал.1 ЗОП /отм/ и го изпрати по компетентност на СРС!
IZ

Мнениеот дида1 » 21 Окт 2004, 08:20

Колеги мисля, че не се изискват 3 ценови предложения по чл.2, ал.3 в случаите когато са налице едновременно 2 предпоставки - обективна невъзможност/как ще се доказва/ и поръчките да са на стойност над определената в чл.2, ал.3, т.1 и т.2 и по ниска от ал.1 и ал.2. Ако не сме изправени пред ситуация на "обективна невъзможност" следва да се изискат три ценови предложения.
дида1

Мнениеот penka » 21 Окт 2004, 09:02

Kolegi znaete li koga shte ima kursove vav vrazka s promenite po ZOP vav Varna.ili kam kogo da se obarna za da polu4a informazija
penka

Мнениеот Zu » 21 Окт 2004, 12:47

Според мен компетентния съд е СГС и делото е неправилно прекратено. Според & 7 ПЗР от новия ЗОП процедури, за които е взето решение за откриване преди влизането на новия закон в сила се довършват по реда на стария закон. В случая няма завършена процедура, за да се приеме, че решението за определяне на изпълнител трябва да се оспорва по новия ред. Според стария ЗОП & 1, т.6 ДР - процедура за възлагане на ОП са всички действия, които водят до сключването на договор между възложителя и изпълнителя. Следователно една процедура може да се приеме за приключила едва след подписването на договора, а решението за определяне на изпълнител предхожда този момент и следователно процедурата не е приключила. Ако обаче процедурата бъде прекратена и се открие нова процедура - то това следва вече да стане по новия закон, а не да се използва прекратяването като основание за процедура на договаряне по стария закон.
Zu

Мнениеот Zu » 21 Окт 2004, 13:30

А бихте ли публикували самото определение за прекратяване, мотивите представляват интерес.
Zu

Мнениеот IZ » 22 Окт 2004, 14:18

Мотивът на СГС гласи - чл.120 от новия ЗОП. Аз също мисля, че компетентен би трябвало да си е СГС и трябва да си разгледа жалбата по ЗАП, обаче определението му не прегражда пътя на защита и не подлежи на обжалване. За щастие в случая ми е изгодно защото съм на страната на определения за изпълнител, а съгласно чл. 120, ал.4 атакуването не спира изпълнението. Интересно ми е обаче как ще реагира СРС, защото трябва да разглежда по исков път спор за законосъобразност на акт издаден по стария закон и обявен от него за административен. Смешна работа. Ще има спор за подсъдност.
Сега ще атакувам процедура завършила след 01.10.200г. с акт по стария закон. За по сигурна пиша жалба чрез възложителя и искова молба по новите правила.
Действително в §7 от ПЗР на новия закон пише че процедурата се приключва по досегашншиия ред, но според мен са мислили до издаването на решението по чл. 45, ал.1. Това си е ясно от мотивите на законопроекта, в който реда за оспорване е обжалване по ЗАП, съответно ЗВАС. В Народното събрание са изменили реда от административен на исков, обаче …………… не са посочили нищо в ПЗР поради което новата процедура влиза в сила веднага и започва да се прилага занапред.
IZ

Предишна

Назад към Обсъждане на законопроекти