начало

Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова

Уволнение при бременност..?!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнение при бременност..?!

Мнениеот frezia » 02 Авг 2008, 23:14

Надявам се тук да получа компетентен съвет,казуса ми е следния:

В петък/25.07/съобщих на шефката ми,че съм бременна./Не бих и казала толкова рано,но прокървих и закъснях за работа и нямаше начин/Понеделник/28.07/ми заявява,че не била доволна от работата ми и след края на този месец да си търся друга работа.Питам я аз не е ли редно да ми даде писменно 1 месец предизвестие/това го пише в безсрочния ми трудов договор/ и се отнася и за двете страни.Съгласи се да ми го даде в писмен вид.След няколко часа/явно е говорила със счетоводителката си/ ми оставя на бюрото заповед за напускане без предизвестие по чл. 328 ал.1 т.3 с обещетение по чл.222 ал.1 поради намаление на щата.
Обясних и,че няма да подпиша преди да се консултирам с някой.. Отговори ми че така или иначе влизал в сила от 29.07,на което аз контрирах,че влиза в сила от момента,в който го подпиша!
После ми даде за справка да говоря с счетоводителката,която нищо по-различно не ми обясни,освен че по този чл.мога да отида на борсата после..
На датата според която влиза в сила заповедта за прекратяване на ТД се явих с копие на болничен започващ от същатата дата на заповедта и със спрок 7 дни,издаден от наблюдаващия ме гинеколог.Смятам,че с това копие удостоверявам че съм бременна и най-малкото не могат да ме уволнят докато съм в болнични!
Моля Ви за помощ,от тук нататък какво следва-ИТ или директно да търся адвокат,а може би и двете едновременно..? :twisted:
frezia
Нов потребител

помощ

Мнениеот monteskio » 03 Авг 2008, 18:42

Здравейте,

В този случай наистина е необходимо д апотърсите услугите на колега специализиран в тази област. Ако посочите от кой град сте може да Ви дадем препоръка за колега.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот doxa » 04 Авг 2008, 18:54

Здравейте,

КТ казва:

Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8, 9 и 12 KT,

и без предизвестие само на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6 (уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда).

Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т.1.

Не съм сигурен дори прекратяването на ТД на това основание (съкращаване на щата) дали е законосъобразно осъществено.

Вие решавайте какво да правите, правото е на ваша страна.
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот frezia » 05 Авг 2008, 16:30

monteskio,doxa безкрайно благодаря! И аз мисля че правото е на моя страна,ще действам! :twisted:
frezia
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 07 Авг 2008, 23:34

Изображение
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Назад към Трудово право