начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

Обезщетение от БТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение от БТ

Мнениеот dusty8 » 26 Фев 2013, 10:49

Здравейте,

Имам следния въпрос: Напуснах работа по взаимно съгласие преди около месец. Да кажем, че дадена фирма(на мой роднина) ме наеме за няколко дни и след това ме съкрати - ако не съм се регистрирал вече в БТ, дали ще имам право на обезщетение на базата на заплатата ми в последните 2 години? Нарушава ли се някакъв закон по този начин?

Благодаря предварително.

Поздрави
dusty8
Нов потребител

Re: Обезщетение от БТ

Мнениеот tokvil » 26 Фев 2013, 11:26

dusty8 написа:Здравейте,

Имам следния въпрос: Напуснах работа по взаимно съгласие преди около месец. Да кажем, че дадена фирма(на мой роднина) ме наеме за няколко дни и след това ме съкрати - ако не съм се регистрирал вече в БТ, дали ще имам право на обезщетение на базата на заплатата ми в последните 2 години? Нарушава ли се някакъв закон по този начин?

Благодаря предварително.

Поздрави

За получаване обезщетение за безработица се изисква задължително регистрация в Агенция по заетостта /бюрото по труда/. Не се разбира защо трябва да ви наемат и съкращават... Важното е да имате необходимия осигурителен стаж - да сте се осигурявали 9 месеца за риск безработица непосредствено преди прекратяването на трудовия договор /през последните 15 месеца/. Вижте чл. 54а и сл. от Кодекса за социално осигуряване.
tokvil
Младши потребител

Мнениеот nikol52100 » 26 Фев 2013, 11:56

dusty8 написа:Не се разбира защо трябва да ви наемат и съкращават
Защото е напуснал/а по взаимно съгласие, поради което ще има право на ПОБ само за 4 месеца.
nikol52100
Потребител

Мнениеот dusty8 » 26 Фев 2013, 15:52

Да, и при съкращаване по точно определен член обезщетението ще бъде 60% от заплатата ми за последните 2 години, а не 6-7 лева на ден.

Благодаря!
dusty8
Нов потребител

Назад към Трудово право